Uporabno
7703 ogledov

Tjaša in Jan iskreno: Takšen je bil prvi seks po porodu

Prvič mama M SOSESKA
Oba para, ki ju spremljamo na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA v resničnostnem šovu Prvič mama, sta se že bolj ali manj navadila na življenje v troje. A dojenček vendarle postavi življenje vsaj malo na glavo in zahteva mnoge prilagoditve. Tako je treba sklepati kompromise tudi, ko gre za družabno življenje in spolnost.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Prva zabava po porodu

Ajda in Marko sta se, ko je bila Astrid stara 12 tednov, skupaj z njo odpravila na prvo zabavo, natančneje na poročno slavje. Odločena, da bo to prvi pravi žur po porodu, sta se na dogodek, kjer je družinica tudi prespala, odpravila polno opremljena in dobro pripravljena. S seboj sta imela elektronsko varuško z video prenosom, saj sta imela Ajda in Marko načrt, da Astrid zaspi v njihovi sobi, onadva pa se vrneta na poročno slavje in si privoščita malo zabave v dvoje.

Je njun načrt uspel? Je Astrid pridno zaspala in nato nekaj ur v kosu prespala v hotelski sobi ali so se veliki plani Ajde in Marka podrli kot hišica iz kart? Preverite v novi epizodi resničnostnega šova Prvič mama, ki ga spremljate na M SOSESKI.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Svit dobi diagnozo plagiocefalija

Povsem drugačne skrbi pa sta nekaj tednov po rojstvu Svita imela Tjaša in Jan. Po prvem sistematskem pregledu je bila namreč mlada mamica zaskrbljena in polna občutkov krivde, saj je bil Svit zaradi nekoliko astimetrične oziroma zaležane glave (tako imenovana plagiocefalija) napoten na dodatno obravnavo v razvojno ambulanto. Tjaša si je očitala, ker tega ni opazila že sama oziroma ker ni pomislila, da bi moral Svit izmenično spati na enem in na drugem boku, s čimer bi lahko zmanjšala možnost zaležane glavice.

Plagiocefalija se pojavi pri približno enem na štirideset otrok. Nastane lahko še pred rojstvom (zaradi določenega položaja v maternici ali zaradi prehajanja glavice čez ozek porodni kanal) ali po njem. Če se pojavi po porodu, je načeloma posledica tega, da novorojenček večino časa spi oziroma leži na eni strani. Ker imajo otroci v prvih mesecih po porodu lobanjo še mehko, se lahko glavica zaradi dolgotrajnega ležanja v enem in istem položaju na mestu, kjer pritiska na ležišče, nekoliko splošči. Zato je pomembno, da dojenček izmenično spi na levem in desnem bok in ne ves čas na eni strani. Veliko vlogo pri odpravi asimetrije glave pa ima tudi pravilen, tako imenovan bočni handling. Ni pa plagiocefalija nevarna, v večini primerov gre za lažje težave, predvsem estetske narave, ki se z ustreznim postopanjem odpravijo.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Odkrito o spolnosti po porodu

A ko se je Tjaša pomirila in si dopovedala, da je Svit zdrav in zadovoljen, da plagiocefalija ni nič nevarnega in da jo bodo lahko z nekaj doslednosti in pravilnimi prijemi odpravili, je bil čas za prijetnejše pogovore. Tjaša in Jan sta namreč odkrito spregovorila o prvem seksu po porodu. Ta je bil nekoliko drugačen kot prej, v predporodnem obdobju, je priznala Tjaša. Sama je čutila tudi nekaj nelagodja in bolečine, kar je sicer po porodu, sploh po carskem rezu, normalno.

Sicer načeloma velja pravilo, da ženska po rojevanju do prvega pregleda pri ginekologu naj ne bi prakticirala spolnosti. Ko pa zdravnik na pregledu, ki je običajno šest tednov po porodu, vidi, da so se rodila vrnila v staro stanje in da je vse videti v redu, običajno da 'zeleno luč' tudi za spolne odnose.

A prvi seks po porodu je skoraj vedno drugačen od vsega, kar ste bili vajeni prej. Sploh če ste rodili vaginalno in ne s carskim rezom. Medtem ko maternica potrebuje nekje šest tednov, da se skrči, se lahko vaginalne mišice vračajo v prvotno stanje tudi do enega leta. Zaradi hormonskih sprememb ali zmanjšanega libida je lahko bolj suha tudi nožnica, kar seveda povzroča nelagodje. Pri doječih mamicah so prsi nabrekle in občutljive, zaradi vzburjenja lahko začne iz njih tudi nenadzorovano teči mleko. Zato je pri spolnosti po porodu zagotovo potrebne nekaj dodatne potrpežljivosti, saj lahko traja nekaj časa, da se par vrne na stare tire.

Kakšna pa je bila izkušnja Tjaše in Jana, ko sta se prvič po porodu predala strastem? O prvem seksu po porodu sta iskreno spregovorila v novi epizodi resničnostnega šova Prvič mama, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.