Uporabno
7981 ogledov

Tjaša in Jan: Pol leta brez spolnosti je velik izziv

Prvič mama M SOSESKA
Veganstvo, meditacija, čuječnost … So stvari, ki se zdijo Tjaši in Janu Kreuzerju povsem običajne in nikakor ne tabu, zato bosta o njih spregovorila tudi v novem resničnostnem šovu Prvič mama, ki ga lahko spremljate na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA.
Tjaša in Jan Kreuzer sta eden od dveh simpatičnih parov, ki ju lahko spremljate v novem resničnostnem šovu Prvič mama na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA, v katerem svoje dobre in slabe nosečniške ter starševske prigode delita tudi z vami. Novo epizodo si lahko že ogledate TUKAJ!

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA
Kar tako, meni nič, tebi nič, sta se nekaj tednov pred predvidenim datumom poroda Tjaša in Jan odločila, da se bosta poročila. Brez pompa, brez prič. Odkorakala sta na upravno enoto, dobila datum matičnega obreda in se sama odpravila še uradno okronat svojo ljubezen. Kar se mnogim zdi nenavadno, nekonvencionalno, je za Tjašo in Jana povsem sprejemljivo, običajno. Tako kot še mnoge druge stvari.

Svoje poglede, nekatere tudi malce drugačne od tistega, kar se sodobni družbi zdi sprejemljivo in 'pravilno', zdaj delita tudi v novi resničnostni oddaji Prvič mama v M SOSESKI. Za sodelovanje sta se odločila brez zadržkov. "Najin cilj je zgolj in samo prikazati realnost življenja v tako razburkanem obdobju. Če bo s tem padel kakšen tabu in olajšal pot kakšni drugi novopečeni družini, pa bova zelo vesela," povesta.

Prisegata na veganstvo, meditacijo in čuječnost

Tjaša in Jan, ki sta že dobro leto vegana, se v življenju držita načela, da je treba živeti v danem trenutku in se ne obremenjevati s prihodnostjo. "Marsikatero potencialno stresno situacijo sva bolje obvladala, ker se nisva prepustila zaskrbljenim mislim, ki skačejo v prihodnost in situacijo dojemajo nerealno. Tu sta nama v zelo veliko pomoč meditacija in čuječnost in ju priporočava vsem staršem," pojasnjujeta.

Tudi med nosečnostjo in v obdobju priprave na porod je Tjaša redno meditirala in se trudila biti kolikor se le da čuječa. "Njena priprava je temeljila na tem, da se je vsak trenutek posebej predajala zaupanju, da je vse vedno tako, kot mora biti, ter bo tako tudi v prihodnosti ob porodu in potem naprej," o svoji dragi pove Jan. Sam pa je poskrbel predvsem za to, da je bila baterija njegovega telefona vedno polna, da je imel avto poln rezervoar goriva in da je imel v glavi jasno začrtano najhitrejšo pot do porodnišnice.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Ne gre vse po načrtu

A kar nekaj nepredvidljivih stvari jima je v času nosečnosti povzročilo nekaj sivih las. Njun sin se namreč zadnjih nekaj tednov ni želel obrniti v pravilen položaj za vaginalni porod, zato je vse kazalo na to, da bo Tjaša morala roditi s carskim rezom. Tega si ni želela, saj je hotela roditi po naravni poti, zato se je v zadnjih tednih nosečnosti odločila za metodo zunanjega obrata v porodnišnici Ljubljana. Ta metoda ni uspela, Tjaša pa je še vedno upala, da se bo Svit obrnil, zato je vse do poroda sama nadaljevala z raznimi domačimi metodami, ki naj bi pomagale dojenčku, da se obrne. Med drugim mu je na ves glas zvončkljala z zvončki in svetila z lučko.

Drugi izziv, s katerim se je simpatičen par srečal v nosečnosti, pa so bili prepovedani spolni odnosi. Tjaša je imela namreč stanje, imenovano placenta previa, kar pomeni, da posteljica leži prenizko. Zaradi tega bi spolni odnosi lahko predstavljali tveganje za prezgodnji porod in Tjaša ter Jan sta se morala odreči seksu. Odločitev ni bila lahka, saj sta bila prej, kot priznavata v novi, tretji epizodi, nenehno spolno aktivna.

Vse to in še več izveste v tretji epizodi resničnostne oddaje Prvič mama, ki si jo lahko ogledate TUKAJ!