Uporabno
1148 ogledov

To glede nezgodnega zavarovanja za otroke svetujejo strokovnjaki

otrok Profimedia
Vsi starši poznajo tisti strašen občutek, ko se otrok spotakne, poreže ali drugače poškoduje. Neprijeten občutek v želodcu, skrbi in scenariji, ki jih preigravajo v glavi. Strašnega občutka vas zavarovanje ne bo odrešilo, veliko skrbi glede posledic nezgode pa vsekakor.

Otroci so se 1. septembra vrnili v šolo. Z vrnitvijo v šolo in obšolskih aktivnosti se pri mnogih otrocih ponovno tudi poveča možnost manjših in večjih nezgod. Nekaj skrbi glede posledic teh nezgod vam lahko zagotovo odvzame primerno nezgodno zavarovanje za otroka.

Vsega ne moremo predvideti

otrok jok | Avtor: Profimedia Profimedia
Nepredvidljivosti dogodkov se v času novega koronavirusa zavedamo bolj kot kadarkoli prej. Nezgoda vašega otroka pa je nepredvidljiv dogodek, ki ima lahko dolgoročne posledice tako za vašega otroka kot za vas. Začetek novega šolskega leta pomeni veliko pozitivnega – nove dogodivščine, doživetja, snidenje s sošolci, nove obšolske aktivnosti. Pomeni pa tudi, da je več možnosti poškodb in nezgod, ki se zgodijo prav vsakemu otroku.

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine Zavarovalnice Sava nudi primerno varnostno mrežo v primeru nezgode otroka. Namenjeno je predšolskim otrokom, šolarjem, dijakom in študentom do 26. leta starosti.

Na kaj paziti pri izbiri nezgodnega zavarovanja?

"Kakovostno nezgodno zavarovanje se izbira na podlagi aktualnih (individualnih) potreb posameznika, ki zavarovancu ob nastanku nezgode zagotovi socialno varnost," obrazložijo strokovnjaki Zavarovalnice Sava. To pomeni, da starši izbirajo pakete glede na lastne potrebe. Kot so različni otroci, so seveda različne tudi nezgode.

Mnogim staršem so pomembna dnevna odškodnina, nadomestilo za bolnišnični dan in nadomestilo za starše. Paketi Zavarovalnice Sava predvidevajo tri ali štiri evre dnevne odškodnine in nadomestila za bolnišnični dan ter 90 ali 120 evrov nadomestila za starše, če bodo le-ti zaradi nezgode otroka starega do 14 let zadržani od dela za polni delovni čas. Predvsem slednje bo mnogim staršem olajšalo marsikatero finančno skrb po nezgodi otroka.

Kaj ponuja nezgodno zavarovanje Zavarovalnice Sava?

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine nudi obsežno kritje, ob sklenitvi pa lahko starši izberejo, katere zavarovalne rizike želijo zavarovati. Med riziki so bolnišnični dan, zdraviliški dan, nadomestilo za zlom kosti zaradi nezgode, nadomestilo za starše (pri otrocih do 14. let), dnevna odškodnina, mesečna nezgodna renta, progresivna invalidnost in nezgodna smrt (pri otrocih od 14. let). Več informacij najdete na spletni strani Zavarovalnice Sava.


Pogosto se starši ne odločijo za nezgodno zavarovanje otroka, ker se jim zdi nepotrebno, "saj se njihov otrok že ne bo huje poškodoval". A otroci in mladostniki so aktivni, do nezgod pride hitro in pogosto. Mlajši člani družine ne morejo še predvideti možnih posledic svojih dejanj, zato morajo biti starši tem bolj pripravljeni na možno poškodbo.

Leta 2018 je bilo v Sloveniji dnevno 649 otrok in mladostnikov med 4. in 24. letom bolnišnično obravnavanih zaradi poškodb. Letno to pomeni kar 236,885 bolnišničnih obravnav otrok in mladostnikov zaradi poškodb. (Vir: NIJZ)

"Otroci naj bodo zavarovani z dovolj visoko zavarovalno vsoto, ki krije trajno invalidnost in nezgodno rento. Ob morebitnem nastanku invalidnosti se posamezniku izplača ustrezni del zavarovalne vsote za invalidnost, v skladu s stopnjo invalidnosti, kot izhaja iz tabele trajne invalidnosti," priporočajo strokovnjaki in dodajo: "Ob tem velja izpostaviti še riziko nezgodne rente, ki se posamezniku izplača v primeru nastanka invalidnosti (vsaj 30% ali vsaj 50%)."

Še posebej pomembno je nezgodno zavarovanje pri otrocih, ki so registrirani športniki. Zavarovalnica Sava nudi poseben paket, ki vključuje nezgode na treningih in tekmovanjih. Ob veliki priljubljenosti obšolskih aktivnosti je kritje nezgod za športnike pri otrocih do 14. leta že vključeno.

otrok nogomet | Avtor: Profimedia Profimedia

Primer nezgode

Otrok si med igro s prijatelji nerodno zlomi nogo in potrebuje operacijo. V bolnišnici je en teden, nato sledi fizioterapija in nekaj dni v zdravilišču odobrenih s strani ZZZS. Mati seveda otroka spremlja. Kaj vse v tem primeru pokrije nezgodno zavarovanje?

V konkretnem primeru bi ob predpostavki pravilno izbranega zavarovanja upravičenec prejel izplačilo zavarovalnine iz naslova dnevne odškodnine za čas aktivnega zdravljenja, bolnišničnih dni za čas, preživet v bolnišnici, zdraviliških dni (odobreno s strani ZZZS) za obdobje zdraviliškega zdravljenja, nadomestilo za starše (za otroke do 14. leta) in nadomestilo za zlom kosti. V primeru, da bi otroku ostale tudi trajne posledice v smislu invalidnosti, bi sledilo še izplačilo zavarovalne vsote za invalidnost.

Nezgodno zavarovanje za otroke in mladostnike ublaži predvsem finančne posledice nezgode otroka. Starše v primeru nezgode otroka pestijo skrbi za zdravje svojega otroka, finančne skrbi pa naj bodo vsaj v prvem trenutku nepomembne.

Najpogostejše so lažje poškodbe

Kljub temu, da se pri izbiri nezgodnega zavarovanja za otroke pogosto izpostavlja nadomestilo za trajno invalidnost in nezgodno rento, so pri otrocih najpogostejše lažje poškodbe, ki ne puščajo trajnih posledic. Zvini, izpahi in ureznine se hitro zgodijo, hospitalizacija pa praviloma ni potrebna.

Ob primerno izbranem paketu nezgodnega zavarovanja vam bo Zavarovalnica Sava tudi v tem primeru izplačala zavarovalnino iz naslova dnevne odškodnine ter nadomestilo za starše, če bo eden od staršev koristil bolniški stalež za nego otroka.

Enostavna sklenitev nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine lahko pri Zavarovalnici Sava sklenete prek spletne strani zavarovalnice, pri svojem zavarovalnem zastopniku, v vseh poslovalnicah Zavarovalnice Sava in pri zavarovalnih agencijah.

Posebna ugodnost čaka vse, ki se odločijo za sklenitev prek spleta, in sicer 20 odstotkov popusta za otroke do 10. leta, za starejše od 10 let pa 10 odstotkov popusta na letno zavarovalno premijo.

Tudi prijava škodnega primera je pri Zavarovalnici Sava enostavna. Škodni primer lahko prijavite prek spleta ali tudi po "klasični" poti z obrazcem "Prijava nezgode". Prijavi se priloži tudi fotokopije celotne medicinske dokumentacije. Nezgoda se prijavi po končanem zdravljenju, natančnejšo obrazložitev prijave škodnega primera pa najdete na spletni strani Zavarovalnice Sava.