Uporabno
1868 ogledov

To je letošnje najbolj uporabno praznično darilo

darilo božič Pixabay
December je pred vrati, zato ni odveč, če že sedaj pogledujemo k iskanju popolnega darila za svoje najbližje.

Skrb za zdravje je v letošnjem letu še večjega pomena kot kdaj koli prej. Še posebno v jesensko-zimskem obdobju, ko je naše telo že tako bolj podvrženo boleznim in ostalim virusnim sovražnikom, ki krojijo naše življenje. Zakaj torej ne bi bila skrb za zdravje letošnja rdeča nit obdarovanja naših najbližjih? Zdravje, ki ga premalokrat cenimo in se po navadi zavemo njegove vrednosti šele takrat, ko ga izgubimo, je naše največje bogastvo. Za vas imamo nekaj idej, kako ga na inovativen način deliti tudi s svojimi najdražjimi in tako poskrbeti, da bodo veseli december pričakali kar najbolje pripravljeni.

Božična in novoletna darila | Avtor: Profimedia Profimedia

Z nekaj preprostimi triki se izognite gneči po nakupovalnih središčih, nervozi ob iskanju parkirnega mesta, vrstam pred blagajnami – vsemu, s čimer je zaradi nakupovanja daril običajno zaznamovan konec leta in ima slab vpliv na delovanje našega imunskega sistema. Čeprav statistika kaže, da je december za večino ljudi najbolj stresen mesec v letu, ga imajo hkrati tudi najraje.

Podarite svoj čas

V naši letošnji praznični vreči se kot prvi nahaja čas. Najlepše je namreč, če tistim, ki jih imamo radi, poklonimo svoj čas. Na ta način bi svojim najdražjim razposlali kar največ sreče in v njihovih očeh prižgali čim več iskric sreče. Ko smo srečni in zadovoljni, se sprošča več hormona sreče serotonina. Ko smo tesnobni, žalostni, v stresu, pa se dvignejo ravni stresnih hormonov – kortizola in adrenalina.

sestri, prijateljici | Avtor: Profimedia Profimedia
Če smo pogosto v stresu, so torej stresni hormoni nenehno povečani, kar zmanjšuje delovanje imunskega sistema. Ustvarite torej zabaven kupon in jih povabite na preživljanje prostega časa z vami, morda na sprehod, bližnji hrib ali pa preprosto na topel čaj. Poleg fizičnega zdravja je prav tako pomembno tudi mentalno zdravje, na katerega znamo hitro pozabiti. Odklop in zdravilen pogovor s svojo najboljšo prijateljico/prijateljem lahko pomeni precej več kot materialno darilo, ki lahko hitro pristane na polici, skupaj z ostalimi predmeti, ki jim je potekel čas uporabe oz. zanimanja njegovega lastnika.

Glasba za pomiritev

Za namen meditacije lahko izdelate seznam glasbe po vašem okusu in jih opomnite, da si je za dobro delovanje imunskega sistema treba kdaj vzeti čas zase in odmisliti vsakodnevne obveznosti ter skrbi.

Telemach, ženska, glasba, svež zrak | Avtor: Profimedia Profimedia

Sivkin sirup s številnimi blagodejnimi učinki na zdravje

Morda se lahko preizkusite kot domači zeliščar in za svoje najbližje ustvarite domači sirup. Če ste čez leto pridno nabirali zelišča, to ne bo težava. Za vas pa imamo tudi rešitev: pripravite lahko domač sivkin sirup, ki ima veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje, med drugim pomirja, a ne le živce, temveč tudi naše črevesje in prebavo, pomaga proti napenjanju, hkrati pa tudi proti glavobolu, krčem ter spodbuja tek.

Recept:

Za liter sivkinega sirupa potrebujemo dve do tri pesti svežih sivkinih cvetov (če sivke nimamo, posušene cvetove kupimo na tržnici), pol kilograma rjavega sladkorja (za še bolj zdravo različico uporabimo kokosov sladkor) in liter vode (če želimo narediti večjo količino, razmerje sestavin samo pomnožimo – več sivke kot dodamo, močnejši bo okus).

Vodo zavremo in potem dodamo sladkor, ki se raztopi. Ko prevre, odstavimo, počakamo, da se voda malo ohladi, potem pa dodamo sivkine cvetove in jih v sirupu pustimo stati čez noč. Naslednji dan sirup precedimo, sivko dobro stisnemo in ožamemo, da iz nje steče ves sok, potem pa sirup shranimo v dobro zaprtem kozarčku ali steklenici.

sivka | Avtor: Profimedia Profimedia

Sirup (brez dodane limone ali citronske kisline) zdrži v hladilniku približno mesec dni. Če pa želimo podaljšati njegov rok uporabe, litru sirupa dodamo še sok ene limone ali nekaj citronske kisline.

Tople nogavice – adijo prehlad

Nogavice | Avtor: Profimedias Profimedias
Pod jelko lahko damo tudi izdelke, ki jih ustvarimo s pomočjo lastne spretnosti in ustvarjalnosti. Odlično darilo za vas in vaše ljubljene so tople nogavice, ki so mehke in udobne, poleg tega pa v hladnem vremenu popolnoma ogrevajo noge. Lahko se preizkusite v dejavnosti, ki je bila ena najbolj priljubljenih v času naših babic, ko so si krajšale čas s pletenjem nogavic. Za začetnike je primerno pletenje nogavic na dveh iglah, ki močno olajša delo. Osnovno navodila pletenja lahko poiščete na spletu oziroma si pogledate posnetek.

Za najenostavnejše pletenje nogavic na 2 iglah boste potrebovali:

- Preja katere koli sestave in katere koli barve – 100 g, ob tem smemo pozabiti, da bosta rezultat dve nogavici, tako da morajo biti barve enakomerno porazdeljene.

- Pletilka 

- Igla za šivanje – 1 kos.

- Trak mehkega merilnika.

Dodatki za delovanje imunskega sistema

To je bilo le nekaj naših predlogov, sedaj ste na vrsti vi, da se prepustite domišljiji in za svoje drage ustvarite inovativna darila. In seveda: ne pozabite na zdravje! Sploh v jesenskem in zimskem času, ko se manj zadržujemo na svežem zraku in soncu ter smo tudi zaradi nakupovanja daril ter organizacije prazničnih kosil bolj podvrženi stresu, zagotovo ne bo škodilo, če boste svojemu imunskemu sistemu ponudili še nekaj dodatne podpore v obliki prehranskih dopolnil. Z njimi pa lahko razveselite tudi svoje bližnje in obenem poskrbite za njihovo zdravje.

Stada | Avtor: