Uporabno
4395 ogledov

To je najbolj prodajan avtomobil vseh časov

Toyota Corolla Toyota
Obstajajo avtomobili, ki niso le običajna prevozna sredstva, temveč še mnogo več. Taka je Toyota Corolla. Je eden izmed tistih avtomobilov, ki smo jih imeli vsi ali pa smo poznali vsaj nekaj znancev, ki so jih vozili. S tem modelom so Japonci predstavili svoj pogled na množično mobilnost. Pri tem so bili več kot uspešni, saj je Corolla eden izmed redkih avtomobilov, ki so dosegli izjemno globalno priljubljenost.

Corolla je avtomobil, ki v svojem bistvu ponuja precej več kot le lepo fasado, na katero so stavili njeni številni tekmeci. Toyotini inženirji so se zavedali, da je izgled sicer pomemben, a še zdaleč ni vse. Po navadi je potrebno nekaj let, da se izkaže ali je avto dober ali zanič. Potem se glas o dobrih ali slabih avtomobilih razširi daleč naokrog. In o Toyoti se je že zdavnaj razširil glas, ki na vseh koncih sveta pripoveduje o zanesljivosti, kvaliteti, uporabnosti, trpežnosti in trajnosti. Morda ima prav Corolla največ zaslug za ta odličen sloves.

Toyota Corolla | Avtor: Toyota Toyota

Avtomobil za vsakogar

"Avtomobil za vsakogar," so bile čarobne tri besede, s katerimi je vodja projekta Tacuo Hasegava sodelavcem kratko in jedrnato razložil bistvo njihove naloge. Hasegavi je bilo že takrat jasno, da bo globalni uspeh omogočila predvsem izjemna kvaliteta. Zato so tako rekoč vsakemu, še tako majhnemu sestavnemu delu, namenili izjemno pozornost.

"Če želimo, da se bo novega modela prijel sloves odličnega družinskega avtomobila, ga moramo izdelati tako, da bo kos vsakršnim potrebam in načinu uporabe. Ponujati mora odlične vozne lastnosti, poleg tega pa tudi udobje in dober občutek za volanom. Ob vsem tem pa mora biti na voljo po dostopni ceni. A nižja cena nikakor ne sme zmanjšati kvalitete." - Tacuo Hasegava

Ko je Corolla novembra 1966 prvič zapeljala pod žaromete, je bilo jasno, da se je rodila zvezda, ki je ustrezala vsem zahtevam neizprosnega inženirja. S Corollo so imeli pri Toyoti že od začetka razvojne faze velike, pravzaprav globalne načrte. Že leta 1970 je Corolla postala Toyotin najbolj izvažan model in tako je še danes. Prodajajo jo kar v stopetdesetih državah sveta.

Toyota Corolla | Avtor: Toyota Toyota

Do sedaj so izdelali že enajst generacij Corolle v številnih različicah. Bila je klasična limuzina, pa kombilimuzina in karavan, bila je tudi športni kupe, pa različica s tako imenovanim hitrim zadkom ... Njene športne različice so nastopale celo v različnih dirkaških serijah.

Leta 2013 je postala prvi avtomobil, katerega proizvodnja je presegla štirideset milijonov. S to številko je Corolla daleč najbolj prodajan avtomobil vseh časov. Toyota Corolla je globalistka, ki nastopa na svetovnem odru. A ne glede na to ali je limuzina ali kombilimuzina, ali so njene linije oglato zašiljene ali mehko zaobljene, je v svojem bistvu še vedno Corolla. Točno takšna, kakršno si je pred pol stoletja zamislil Hasegava: zanesljiva, trpežna, uporabna in hvaležna.

Toyota Corrola | Avtor: Toyota Toyota

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.