Uporabno
1422 ogledov

To je najbolj spodbudno okolje za vaš posel!

www.carinthia.com
Razmišljate o vstopu na globalni trg ali imate poslovno idejo, ki jo želite razviti in iščete spodbudno okolje? Morda želite dostop do najnaprednejše tehnološke infrastrukture, velikih mednarodnih podjetij in do zanesljivih virov financiranja in poslovne mreže, ki vam bo pomagala pri uresničitvi ciljev? Avstrijska Koroška, ki zadnja leta doživlja pravi podjetniški razcvet, bo pravi naslov za vas!

Avstrijska Koroška, nam najbližja avstrijska dežela, že nekaj let intenzivno vlaga v tehnološki in poslovni razvoj ter podpira prihod tujih podjetij. Svoj razvoj in proizvodnjo so tja preselila številna velika mednarodna podjetja, kar je odprlo neslutene možnosti tudi za manjše. Poleg tega pa deželna vlada s svojimi institucijami nudi finančne spodbude in intenzivno pomoč pri vseh korakih poslovanja, tako da je prihod na avstrijski trg še toliko lažji in manj tvegan. Pa ne le to, podporo vam nudijo tudi pri selitvi, zaposlovanju ter izobraževanju. Ali kot najbolje povzame slogan dobrodošlice, s katerim vabijo medse: Posel, investicije, razvoj, delo, življenje!

Več kot 2,89 % proračuna avstrijska Koroška vlaga v raziskave in je tako med 10 najboljšimi inovacijskimi regijami v EU.

Zakaj ravno Avstrijska Koroška?

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com
Ste vedeli, da je na avstrijskem Koroškem vsako leto ustanovljenih več tisoč podjetij? Ob velikih multinacionalkah se tam z intenzivno podporo vlade vse bolj pojavljajo tudi manjša in zagonska podjetja iz Slovenije. Napredna tehnološka infrastruktura, logistične povezave, geografska in kulturna bližina ter že obstoječe gospodarske mreže so le nekateri od razlogov, da se vedno več slovenskih podjetij odloča za iskanje svojih priložnosti na tem trgu. 

Eden odločilnih dejavnikov so tudi izdatne finančne podpore in druge možnosti za podjetniški razvoj, denimo v okviru tehnoloških parkov in raziskovalnih centrov. Eden takšnih je Znanstveni in tehnološki park Lakeside v Celovcu, kjer inovacijsko naravnanim podjetjem, ki jih tam gostijo, pomagajo ustvariti povezave z univerzo in raziskovalci. Obenem pa jim je v tehnološkem parku na razpolago izvrstno 5G-igrišče, raziskovalni laboratoriji, kot je Inštitut za robotiko Joanneum, in največja testna dvorana za brezpilotna letala v Evropi.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

Ne le zagonska, tudi že uveljavljena podjetja se na avstrijsko Koroško vse bolj obračajo predvsem z zanimanjem za širitev trga, saj je slovenski trg omejen. Cilj mnogih slovenskih podjetij je namreč Nemčija, a je korak na ta velik trg lahko precej tvegan. Kot nekakšna vmesna stopnja in poligon tu nastopi avstrijska Koroška, ki je zaradi vseh omenjenih dejavnikov prijaznejši in manj rizičen trg, poleg tega pa je uspeh na avstrijskem trgu zelo močna referenca za nemškega. Obenem Avstrijci bolje poznajo in so bolj naklonjeni slovenskim proizvodom, zato je za večino podjetij, logistično in poslovno gledano, to najbolj logičen in najlažji naslednji korak pri globalizaciji.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

Kakšne spodbude in pomoč so na voljo?

Avstrijska Koroška se je strateško odločila za intenzivni razvoj gospodarstva. Deželna vlada je zato ustanovila številne podporne mehanizme, sklade in agencije, ki tujcem in tujim podjetjem bistveno olajšajo odločitev za prihod na avstrijsko Koroško, selitev in delovanje v tej deželi.

 

Ena od institucij, ki podjetnikom nudi pomoč, je tudi Agencija za spodbujanje investicij na avstrijskem Koroškem (BABEG). BABEG aktivno stimulira tuja podjetja k prihodu na avstrijsko Koroško in jim pomaga pri vseh korakih poslovanja. Ko investitor izkaže interes, mu dodelijo svetovalca, ki pomaga pri ustanovitvi podjetja, pravnih in administrativnih zadevah, iskanju poslovnih prostorov ali proizvodne hale, delavcev, ter, kar je še najpomembnejše, pri podjetniškem svetovanju in povezovanju z lokalnimi podjetji.

Koga na avstrijskem Koroškem poklicati, če imate dobro podjetniško idejo? Kje zaprositi za subvencije, mentorstvo, podjetniške povezave? Vse odgovore in kontaktne podatke najdete v brezplačni e-knjigi.

Pomembno je poudariti, da pri finančnih spodbudah institucije ne delajo razlik. Tako nova kot že uveljavljena slovenska podjetja in investitorji so tako deležni popolnoma enakih spodbud in subvencioniranja kot domača, avstrijska podjetja.

Za leti 2020 in 2021 je na voljo kar 68 milijonov evrov sredstev za podporo vsem vrstam podjetij, tako posameznikom z dobro idejo, zagonskim podjetjem ali pa podjetjem, ki so v Sloveniji že uveljavljena.

Komu vse so spodbude namenjene in v katerih panogah?

Najpomembnejše koroške industrijske panoge so mikroelektronika, informacijska tehnologija, strojegradnja in lesarstvo. Njihov razvoj je najbolj pospešil prihod svetovnih multinacionalk, kot so IBM, Siemens in Infineon, ki je največji proizvajalec čipov na svetu.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

Toda samostojno ali v simbiozi z velikimi se seveda neslutene možnosti za razvoj ponujajo tudi manjšim podjetjem iz vseh panog. Ko v gospodarski ekosistem vstopijo veliki, dobijo priložnost tudi manjši. Hitro rastoče tehnološko okolje seveda zahteva popoln ekosistem, z vsemi storitvami in ponudbo in tu pridejo zraven tudi manjši. V ekosistemu koroškega podjetništva vladajo sožitje, sodelovanje ter izmenjava znanja in izkušenj. Nihče ni premajhen in nihče ni prevelik, da ne bi mogel biti pomemben del tega sistema.

Za vse interese podjetij, posameznikov in raziskovalcev, ki se želijo s svojimi idejami preizkusiti čez mejo, obstajajo mehanizmi, dostopne in učinkovite rešitve ter finančne spodbude. Več o teh možnostih preberite tukaj.

Spodbude so tako na voljo vsem in delujejo podporno v vseh fazah poslovanja, od vstopa na trg, razvoja poslovanja do lansiranja produktov na regionalni in nacionalni trg. Ne glede na to, s katero od podpornih institucij boste vzpostavili prvi stik, vedno boste napoteni v pravo smer in dobili odgovore na vsa vaša vprašanja.

Nobeno podjetje – domače ali tuje – tako ni prepuščeno samo sebi. Številne ustanove se trudijo, da vsaka dobra ideja dobi svojo priložnost.

Le ena od zgodb uspešnega vstopa na ta trg je uspešno slovensko podjetje LOTRIČ Meroslovje iz Selc.  Ob ustanovitvi njegove izpostave na avstrijskem Koroškem so bili deležni intenzivne pomoči pri pravnih zadevah, pri iskanju optimalne lokacije za izpostavo in nato tudi pri iskanju in pridobivanju ustreznega kadra.

Na avstrijskem Koroškem se podjetnik res težko počuti samega. Številne institucije so tu, da vam ponudijo pomoč v vseh fazah - pri ustanovitvi podjetja, zaposlitvi, študiju ali ob selitvi v novo okolje z vso družino. Avstrijska Koroška res nudi neslutene možnosti za posel, investicije, razvoj, delo in življenje!