Uporabno
6639 ogledov

To je resnica o bučah!

bučna juha Shutterstock
Maslene, hokaido, muškatne, okrasne … Govorimo seveda o bučah, ki iz leta v leto bolj pridobivajo na priljubljenosti in postajajo ena glavnih sestavin jesenskih jedilnikov. Zakaj? Zaradi okusa in barve, ki popestri prav vsak krožnik.

Buče lahko uporabimo na tisoč in en način – v mislih imamo kot dekoracijo ali pa okusno jed. Eno izmed teh vam bomo predstavili tudi v nadaljevanju, sestavine zanjo pa lahko najdete v novem Eurospin letak, akcija.

Koristne za zdravje

Buče imajo diuretske učinke, saj pospešujejo izločanje urina, priporočljive pa so kot prehrana tudi tistim, ki imajo težave z vnetjem ledvic ali sečnega mehurja, revmatizmom in sladkorno boleznijo. Koristne so tudi pri vnetjih tankega črevesja in pomagajo v boju proti debelost, saj vsebujejo zelo malo kalorij. Buča je namreč sestavljena iz več kot 90 % vode, ostalo pa predstavljajo beljakovine, vitamini in minerali. So bogat vir vitamina C, E, B6, folne kisline železa in magnezija.

Zelo priporočljivo je uživati tudi bučna semena, saj delujejo kot naravno zdravilo pri težavah s prostato in proti črevesnim zajedavcem. Res je, da so v primerjavi s samimi bučami precej kalorična, a so obenem bogat vir železa, cinka, beljakovin in selena, ki deluje antioksidativno. Študije dokazujejo tudi, da so dobra za moške, saj preprečujejo raka na prostati – poskrbijo za normalno raven testosterona.

Katero bučo izbrati?

Obstaja res ogromno vrst buč, zato izberite tisto, ki vam je najbolj všeč. Priporočamo, da vsakič posežete po drugi vrsti, saj boste tako jedilnik naredili bolj raznolik. Pri prehrani izpustite le buče okrasnih oblik, saj tiste v večini niso užitne, prav tako se izognite grenkim. Ko izbirate bučo preverite olupek. Če je premehak, potem je buča verjetno premlada ali prestara. Dobro je tudi, da izberete takšno, ki ima še delček stebra, saj ta varuje njeno notranjost.

Bučo najpogosteje uporabimo v juhi in prepričani smo, da ima prav vsaka gospodinja svoj recept, po katerem rada poseže. Mi vam predstavljamo našega. Za okusno kremno bučno juho polnega okusa boste potrebovali (recept je za dve osebi):

- ½ buče Hokaido

- 1 čebula

- Žlička paprike v prahu

- 1 liter jušne osnove

- 200 ml smetane za kuhanje

- Bučna semena

- Nekaj kapljic bučnega olja

Postopek:

postopek za pripravo bučne juhe je izjemno enostaven. Izbrano bučo najprej olupite in narežite na enake koščke. Sesekljajte čebulo in jo prepražite v loncu. Dodajte bučo in žličko rdeče paprike v prahu. Vse skupaj pražite še nadaljnjih 5 minut. Nato dodajte jušno osnovo in kuhajte približno 30 minut. Ko bo buča zmehčana, jo spasirajte s pomočjo paličnega mešalnika. Dodajte sol in poper po okusu. Na koncu ob mešanju dodajte še smetano za kuhanje in pustite, da juha zavre. Juho še toplo servirajte v krožnike, za piko na i pa dodajte zdrobljena bučna semena in nekaj kapljic bučnega olja.

Pa dober tek!

Če nimate ideje, kaj vse lahko pripravite iz buč, potem preverite te recepte. Zagotovo boste našli nekaj zase.

Buče so sezonska sestavina, ki ima dobre učinke na zdravje, zato si jo v teh jesenskih dneh privoščite čim pogosteje. Uporabite jo lahko v juhi, pireju, iz nje naredite rižoto ali pa sladico. Možnosti je ogromno in zagotovo se jih ne boste naveličali.