Uporabno
19629 ogledov

To morate vedeti, če kupujete avto iz Nemčije

Avto, nakup, kupovanje, avtosalon Profimedia
Ko nastopi čas za menjavo avtomobila, se številni ponj raje odpravijo v Nemčijo. Velja namreč, da se da tam kupiti dober avto za odličen denar, a nakup avta iz tujine se lahko sprevrže v pravo nočno moro, sploh če smo bolj nevešči in če se tega lotevamo sami. A obstaja rešitev – do rabljenega avta iz tujine lahko pridete s pomočjo slovenskega posrednika.

Nakup vozila v tujini je lahko prava živčna vojna

Že kar nekaj let velja, da se da za manj denarja v tujini kupiti novejši avto z boljšo opremo kot pri nas. Slovenci pogosto vozila kupujemo v Nemčiji, saj imajo tam dosleden sistem spremljanja zgodovine avtomobila, avti so redno servisirani, veliko Nemcev se v službe vozi v bolj oddaljene kraje, kar pomeni, da se številni nemški avti več časa vozijo po avtocesti in ne po mestu, kar je predvsem pri avtih z dizelskim motorjem na dolgi rok lahko težava. 

Avto, nakup, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

A nakup avta v tujini, sploh če se tega lotevamo sami, je lahko velik organizacijski zalogaj, v najslabšem primeru prava živčna vojna. Kar nekaj stvari je, na katere kupci, ki se odločijo, da bodo avto uvažali na lastno pest, namreč niso dovolj pozorni:

  • Do avta v Nemčiji je treba nekako priti. Bodisi vas mora tja s svojim avtom zapeljati družinski član ali prijatelj, bodisi se morate tja odpraviti z vlakom, morda celo z letalom. V vsakem primeru je pot do na primer Frankfurta, ki je od naše prestolnice oddaljen dobrih 800 kilometrov, tako ali drugače precejšen strošek.
  • Če ste si v ožji izbor dali dva ali tri rabljene avtomobile v Nemčiji, ki niso lokacijsko blizu, morate torej računati tudi na to, da boste od prvega ponudnika, če pri njem ne boste kupili avta, morali priti še do drugega ali celo do tretjega prodajalca. Tudi to zahteva dodatno organizacijo, dodaten čas in tudi nekaj dodatnega denarja za prevoz. Morda boste celo morali v Nemčiji prenočiti, kar prinese še dodatne stroške.
  • Številni prodajalci v Nemčiji zaradi visokih provizij želijo, da avto plačate z bančno kartico nemških transakcijskih računov, z direktnim nakazilom na njihov bančni račun ali z gotovino. Tudi to je nekaj, na kar je treba misliti vnaprej, če kupujete avto v Nemčiji v 'lastni režiji', kot pravimo.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

  • Za prevoz avta do Slovenije boste potrebovali izvozne tablice, ki prav tako predstavljajo strošek. Poleg tega se lahko pridobitev tablic na pristojnih institucijah v časih epidemije novega koronavirusa zavleče in tako se vam potovanje podaljša vsaj za nekaj ur, če ne celo za kakšen dan.
  • Ko avto pripeljete v Slovenijo, sledi pri nas kup opravkov in birokracije, ko hočete za svoj rabljen avto, kupljen v Nemčiji, urediti vse potrebne papirje. Najprej ga morate homologirati, kar lahko naredite na tehničnem pregledu. Tam avto tudi pogledajo, pregledajo VIN številko in pripravijo izjavo o emisijski ustreznosti vozila, ki pa je tudi ni preprosto dobiti, saj je vezana na nemško potrdilo o skladnosti in na plačilo motornega davka. Pa še kar nekaj drugih stvari je, na katere morate biti pozorni. Na primer: nemško prometno dovoljenje je sestavljeno iz dveh delov – Teil I in Teil II. Če nimate obeh delov, vozila pri nas ne boste mogli registrirati. Poleg ustreznega prometnega dovoljenja potrebujete še račun o nakupu vozila in izjavo o emisijski ustreznosti avta, ki ste ga dobili na tehničnih pregledih. A tudi tu birokracije in papirologije še ni konec, saj potrebujete najprej odločbo, na podlagi katere se odmeri davek na motorna vozila.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsemu temu se lahko izognete, če zaupate pravemu posredniku

Če se torej odločite, da boste rabljen avto raje kot doma kupili v tujini, na primer v Nemčiji, pa bi se radi izognili zgoraj opisanim zamudnim in stresnim procesom, lahko za pomoč prosite profesionalcev v DS EKO TRADE, pri katerih boste v zagotovo v dobrih rokah.

Vse, ki vas zanima odkup vozila ali ki iščete alternativne vire financiranja, najdete vse potrebne dodatne informacije na zastavi-vozilo.si.

"Pri nas v vašem imenu poskrbimo za vse. Vzamemo si čas za vsako stranko posebej, prisluhnemo željam in se potrudimo najti najboljši avto za vas. Poskrbimo za to, da vse zadeve od začetka do konca potekajo gladko. Stopimo v kontakt s prodajalcem, ga preverimo, prav tako preverimo vozilo, ki vas zanima, nudimo tudi možnost, da stranko spremljamo v tujino, če se odloči, da bi rada osebno opravila nakup oziroma pred nakupom videla izbrano vozilo. Poleg tega organiziramo plačilo avto in dmv-ja, poskrbimo za transport vozila v Slovenijo, uredimo homologacijo," povedo pri DS EKO TRADE. Pa še nekaj zelo priročnega omogočajo, namreč zagotovijo vam brezplačno nadomestno vozilo, dokler vaš avto, ki ste ga kupili prej njih, ne bo registriran in pripravljen za vožnjo po slovenskih cestah.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomoč tudi pri financiranju vozila iz tujine

A to še zdaleč ni vse. Kar pride še kako prav, ko gre za nakup avta, sploh v tujini, je tudi možnost leasinga. "Za naše stranke uredimo tudi predodobritev leasinga, kar v praksi pomeni, da si stranka izbere vozilo iz tujine, pri nas pa se dogovorimo za pogoje in za predodobritev leasinga, nato sledi samo še dogovor o višini pologa," še pojasnijo pri DS EKO TRADE, ki so eni redkih posrednikov pri prodaji avtov, ki omogočajo neposredni dostop do evropskih licitacijskih hiš.

Nudijo pa še eno veliko prednost, in sicer dodatno jamstvo na uvožen avto. Tisti, ki ste vajeni kupovati rabljene avte, veste, da je glavni pomislek ta, da je z avtom kljub vsej previdnosti in pregledom kaj narobe, pa se to pokaže šele čez čas. A tudi te strahove lahko odmislite, saj lahko pri DS EKO TRADE kupite do dve leti dodatnega jamstva na vozilo.

Več informacij o odkupu vozila in o alternativnih virih financiranja najdete na superavto.si