Uporabno
8059 ogledov

To morate vedeti o posodabljanju električne napeljave

Električar, prenova, elektrika, renovacija, delavec Profimedia
Dandanes si brez elektrike ne predstavljamo več življenja, električne in omrežne napeljave srečamo v prav vsakem domu, pisarni, trgovini, izobraževalni ustanovi in drugod. Pranje in sušenje oblačil, pranje posode, gledanje televizije, poslušanje radia, uporaba računalnika, kuhanje in peka … Vse to zahteva dobro, varno električno napeljavo. V nadaljevanju preberite, kaj vse bi moral prav vsak od nas vedeti, ko gre za električno napeljavo in njeno posodabljanje.

Če ste v zadnjih letih gradili svoj novi dom ali vsaj renovirali obstoječega, potem veste, kako pomemben del gradbene in nepremičninske panoge predstavljajo elektro storitve. In morda ste imeli tudi težavo najti izvajalca, usposobljenega električarja, ali pa ste morali na prosti termin, ko je lahko prišel k vam uredit elektriko, dolgo čakati, saj so vsi polno zasedeni.

Pri iskanju nekoga, ki bo poskrbel za vaše elektroinštalacije, si lahko pomagate s portalom Moja dejavnost, kjer so na enem mestu zbrani ponudniki posameznih panog. Tukaj lahko najdete tudi pestro ponudbo izvajalcev elektro storitev, ki bodo poskrbeli za vse vaše elektroinštalacije.

Vtičnica, denar, elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Sploh veste, kaj so elektro storitve in kaj elektroinštalacije?

Četudi se boste za posodabljanje električne napeljave v svojem domu ali za kakšna nujna popravila obrnili na usposobljene izvajalce, je dobro poznati vsaj nekaj osnov. Tako boste z elektroinštalaterjem oziroma električarjem lažje komunicirali in konec koncev tudi razumeli, kaj dela, morda celo opozorili na kakšno nepravilnost, ki jo boste zaznali.

Elektro storitve zagotavljajo kakovosten prenos električne energije od proizvodne naprave do končnega porabnika. Elektroinštalacije se v grobem delijo na dve večji kategoriji. Prva kategorija je montiranje nizkonapetostne elektroenergetske napeljave, ki služi za moč in razsvetljavo prostora s svetlobo. Druga večja skupina pa je informacijska inštalacija.

Med njo se štejejo različne telekomunikacijske povezave, pametni sistemi, domofoni ter varnostni sistemi za primer požara ali vloma.

Elektrika, električar, električna napeljava, elektroinštalacije | Avtor: Profimedia Profimedia

Elektroinštalaterji poskrbijo za kakovostno in strokovno opravljeno delo

Nekateri razmišljajo, da bi se napeljevanja elektrike ali popravil na električnem omrežju lotili sami, a če se zares ne spoznate na to, je vsekakor bolje, da delo prepustite za to usposobljenim strokovnjakom, ki so zbrani na portalu Moja dejavnost. Elektrika je vendarle nekaj, s čimer se ni za šaliti in z vidika varnosti je pomembno, da so električne napeljave brezhibno urejene in da niso rezultat površnega dela neveščega amaterja.


Strokovnjaki, ki se primarno ukvarjajo s postavljanjem in urejanjem električnega toka v objektih, so elektroinštalaterji. Njihovo delovanje obsega več strokovnih področij. Omenimo lahko področja, kot so telekomunikacije, vezave elektro omaric, pametnih inštalacij in drugih področij, ki zajemajo delovanje električnega toka. Njihova prednost pred neizkušenimi uporabniki je visoka zmožnost strokovnega znanja od začetne do končne faze. Lahko pa so tudi specializirani za točno določeno področje posamezne faze. Mojstri električnih napeljav so sposobni pravilno svetovati pri postavitvi in izbiri različnih stikal, vtičnic ali varovalk na primeru stanovanjskega objekta.

Kakovostno načrtovanje in postavitev celotne elektroinštalacije v določenem objektu pa nista pomembna z vidika varnosti, temveč imata pomemben vpliv na pravilno delovanje električne in omrežne opreme. S pravilno montažo električne in omrežne opreme elektroinštalaterji ob novozgrajenih objektih zagotovijo dolgoročno vzdrževanje in prihranijo morebitne nevšečnosti ter stroške, ki bi nastali pri kasnejših popravilih oziroma dopolnitvah električnega sistema. Zato velja priporočilo, da če niste usposobljeni za upravljanje z elektro storitvami, se teh zadev raje ne lotevajte sami. Za pravilno delovanje elektro storitev v objektu je potrebno redno pregledovanje, saj lahko le s tem zagotovite varnost celotnega objekta pred različnimi nesrečami.

Elektrika, električar, električna napeljava, elektroinštalacije | Avtor: Profimedia Profimedia

Poškodbe ali dolga življenjska doba vodita k posodobitvi električne opreme

Pomembno je torej, da so različne električne ali omrežne inštalacije v objektu načrtovane tako, da jih je mogoče v prihodnje obnoviti, popraviti ali nadgraditi. Razlogov, zakaj se tega lotevamo, je več.

Odločitev za zamenjavo stare elektroinštalacije je največkrat povezana s trenutnim stanjem obstoječe napeljave v objektu in njene življenjske starosti. Povedano preprosto: tudi če težav z elektriko ni, je po določenem času vseeno dobro obnoviti električne napeljave. Sicer pa se v okviru električne napeljave v stanovanjskem objektu najpogosteje menja stikala, vtičnice in varovalke.

Drugi pogost razlog za poseganje v trenutno električno napeljavo so predvsem poškodbe na električni napeljavi. Te lahko predstavljajo veliko nevarnosti, kot so kratek stik, pregrevanje ali električni udar, iz katerega lahko nastane požar. Z vidika varnosti je torej močno priporočljivo redno vzdrževanje elektro opreme.

Pogost razlog za osveževanje oziroma popravljanje električne napeljavo so tudi različne želje lastnika objekta. S posegi v napeljavo si zagotovijo boljši izkoristek delovanja celotne električne opreme v objektu in boljšo življenjsko izkušnjo.

Skupna cena popravila, zamenjave ali obnovitve je največkrat odvisna od izbire materiala in količine, ki je potrebna za korenito obnovo. Seveda pa imajo tudi elektroinštalaterji svoje cene, tako da je lahko končni strošek renovacije tudi precej visok.

Elektrika, električar, električna napeljava, elektroinštalacije | Avtor: Profimedia Profimedia

Električna omara predstavlja srce električnega toka v hiši

Ena glavnih dejavnosti elektro storitve so razdelilne omarice, ki predstavljajo srce delovanja in nadzorovanja električnega toka v hiši. Zagotavljajo zaščito električnih in gospodinjskih naprav pred udarom električnega toka ter preprečujejo nastanek morebitnega požara. Že zgolj ena napaka v sistemu ali zastarela nedelujoča električna razdelilna omarica sta lahko konkretna razloga, ki potrebujeta pomoč izkušenega električarja. 

Med glavne napake v elektro omarici štejemo oksidacijo na varovalki s talnimi vložki. Slednja lahko ob prepozni zamenjavi vodi v pregrevanje varovalk. Naslednja šibkost je nedelovanje tokovnega zaščitnega stikala na diferenčni tok, ki poskrbi za izklop tokokroga, če okvarni tok oziroma tok napake preseže določeno vrednost. Delujoče zaščitno stikalo tako poskrbi za zaščitni ukrep pred tresenjem električnega toka v primeru dotika. Ena največjih slabosti pa je starost elektro omarice, saj stara omarica ne vsebuje zaščite pred udarom strele ali povečano prenapetostjo.

Elektrika omrežje | Avtor: Profimedia Profimedia

Širok nabor elektroinštalaterjev preverite na enem mestu

Elektro storitve so nekaj, s čimer se najpogosteje srečamo ob novogradnjah ali obsežni prenovi doma. Za njihovo kakovostno izvedbo zagotovo poskrbijo ustrezno usposobljeni elektroinštalaterji.

Ob široki in pestri ponudbi najrazličnejših izvajalcev, ki bi lahko poskrbeli za kakovostno elektro napeljavo, vam je lahko v pomoč portal Moja dejavnost, ki na enem mestu ponuja široko ponudbo izvajalcev različnih storitev in dejavnosti. Na portalu lahko preverite pestro ponudbo elektroinštalaterjev pod dejavnostjo Elektro storitve in elektroinštalacija. Iskanje primernega ponudnika lahko omejite na lokacijo ali regijo, kjer potrebujete storitev, in tako poiščete najbližjega izvajalca, ki vam bo na podlagi povpraševanja in informacij zagotovil najboljšo ponudbo.