Uporabno
2531 ogledov

To morate vedeti vse novopečene mamice

Dojenček in mama Profimedia
Mnoge ženske si želijo dojiti, saj ima dojenje mnoge koristi tako za novorojenčka kot za novopečeno mamico. Poleg tega dojenje predstavlja posebno vez med materjo in otrokom. Tukaj je nekaj trikov, ki vam bodo morda prišli prav, če si želite dojiti.
Mercatorjeva spletna platforma M SOSESKA predstavlja resničnostni šov Prvič mama, v katerem spremljamo dva para v zadnjih tednih nosečnosti in v prvih tednih po rojstvu otroka. Resničnostni šov, ki spusti v družinsko intimno in pokaže tako lepe kot tudi manj lepe strani starševstva, lahko spremljate TUKAJ.

Pri nekaterih ženskah dojenje steče naravno, brez težav. Že nekaj dni po porodu dobijo dovolj mleka, otročki pridno sesajo in lepo pridobivajo na teži. Spet druge mamice imajo nekaj težav. Mleko morda pride z zamikom, šele dva, tri tedne po porodu. Otroček je len, ko gre za sesanje, zato intenzivno sesa le nekaj kratkih minut, nato na dojki zaspi. Posledično dobi premalo mleka, je hitreje spet lačen, mamica in njene bradavice pa od zelo pogostih dolgih podojev utrujene in žalostne, nekatere začnejo celo izgubljati zaupanje vase, se spraševati, ali to sploh prav počnejo.

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasveti za lažje dojenje

A kar mirno. Vsak otroček je drugačen in z nekaj triki in predvsem veliko potrpežljivosti lahko dojenje lepo steče. Tukaj je nekaj trikov, ki vam bodo morda prišli prav:

Novorojenca pristavljajte čim bolj pogosto

Kadar koli otrok v prvih dneh in tednih pokaže željo po dojenju, ga pristavite. Tudi če se je dojil pred kratkim in bi se morda rad le pocrkljal pri vas. S tem boste namreč spodbujali laktacijo in si zagotavljali dovolj velike količine mleka, hkrati pa boste dojke redno praznili in s tem zmanjšali možnost vnetja – mastitisa.

Na začetku dojite iz obeh dojk, nato ob vsakem podoju iz ene

Na začetku se velja držati tega, da otročka hranite v enem podoju iz obeh dojk. To pomeni, da ga najprej pristavite na eno dojko, podreta kupček, nato ga pristavite še na drugo dojko. To bo spodbudilo laktacijo v obeh dojkah. In če je otroček len, ko gre za sesanje, kar pomeni, da rad že po nekaj minutah sesanja na dojki zaspi, ga bo to, da boste prekinili podoj in ga dvignili v kupček, zbudilo. Nato ga pristavite še na drugo dojko.

Ko začutite, da je prišel tisti tako zelo težko pričakovan naval mleka, in ocenite, da se otrok dovolj nahranil iz ene dojke, pa začnite prakticirati en podoj – ena dojka.

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Poiščite najbolj idealen položaj za dojenje

Dojite lahko v več položajih in najpomembneje je, da z vašim novorojenčkom najdete takšnega, ki vama najbolj ustreza. Takšnega, v katerem se oba počutita udobno. Nekatere mamice si pri dojenju pomagajo tudi s silikonskimi nastavki, vsaj na začetku. Ali jih potrebujete tudi vi, morate oceniti same, oziroma se za nasvet obrnite na patronažno sestro ali otrokovo pediatrinjo.

Pijte dovolj tekočine in počivajte

Doječa mamica mora piti zares veliko tekočine, kajti če boste pile premalo, lahko imate težave z laktacijo. Nanjo močno vpliva tudi stres – če boste utrujene, neprespane in v stresu, bo mleka še manj. Morda se to sliši kontradiktorno, saj mnoge mamice prve tedne po porodu vsekakor ne spijo dovolj, veliko noči prebedijo z otrokom, sploh če imajo ti težave s krči. A pomembno je, da si, kadar koli vam to novorojenček omogoča, vzamete čas za spanec – pa četudi je to sredi dneva.

Pitna voda | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne pozabite na zdravo prehrano

Doječe mamice morajo ne le dovolj piti, temveč tudi dobro jesti. Na vašem jedilniku naj se znajdejo vsa zdrava živila, tudi sveže sadje in zelenjava, izogibajte pa se težki, mastni hrani, živilom s praznimi kalorijami, kot so sladkarije, energijskim pijačam, kofeinu, alkoholu. Če vam kava diši, lahko spijete skodelico ali dve na dan, več ni priporočljivo. Da vaš dojenček ne bi imel vetrov, se priporoča tudi, da živil, ki so znana po tem, da lahko napenjajo, na primer zelje, repa, stročnice, ne uživate v sveži obliki, temveč v kuhani. Stara modrost pa pravi, da obstaja določena hrana, ki naj bi spodbujala laktacijo. Mednje sodita na primer polenta in sezam.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Pred mnogimi izzivi tudi para v resničnostnem šovu Prvič mama

Veliko zanimivega se je v prvih tednih in mesecih po rojstvu otroka dogajalo tudi obema paroma, ki ju spremljamo v resničnostnem šovu Prvič mama na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA.

Ajda in Marko sta se tri mesece po rojstvu Astrid znašla pred novim izzivom. Najprej se je deklici pod vratom vnela koža v kožnih gubah, nato je Ajda še zbolela. V posteljo jo je položil hud glavobol, zato je bil Marko prvič primoran sam poskrbeti za vse: za Astrid, gospodinjstvo, hrano in še za Ajdo.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Na spremembe, ki jih prinese starševstvo, pa sta se nekaj tednov po Svitovem rojstvu še vedno navajala Tjaša in Jan. Sploh Tjaši ni bilo lahko, saj se je mali Svit zelo pogosto dojil, podoji pa so trajali zelo dolgo, saj je vmes na dojki zaspal, nato pa je kmalu napočil čas za novo hranjenje. Tako Tjaša ponoči skorajda nič ni spala, kar ji je seveda prihajalo do živega. A kljub Tjašini utrujenosti se je mlada družinica odpravila na prvi mini dopust, v naravo, kjer je Jan preživljal svoje otroštvo.

Kako je bilo s Svitom na prvih počitnicah in kako je Marko poskrbel za vse med Ajdinim slabim počutjem, preverite v novi epizodi resničnostnega šova Prvič mama, ki ga lahko spremljate na M SOSESKI.