Uporabno
33647 ogledov

To so najpogostejše napake pri peki na žaru

Žar, meso, piknik, peka Profimedia
Se vam zdi, da je peka na žaru preprosta? Da je treba le prižgati oziroma zakuriti žar, nanj položiti meso, ga nekajkrat obrniti in je to to? Potem se motite. Preverite, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo, ko gre za peko na žaru, in kako se jim izogniti ter goste navdušiti s slastnim mesnim obrokom.

Sezona piknikov je tukaj in po dveh letih okrnjenega družabnega življenja zaradi pandemije covida-19 zagotovo vsi že komaj čakamo, da se znova srečamo in nadoknadimo vse zamujeno. A dobrega druženja ni brez dobre pijače in predvsem dobre hrane.

V toplih delih leta so zelo priljubljeni pikniki – bodisi kje v naravi bodisi na domačem vrtu oziroma terasi. In če se morda na prvi pogled zdi, da je speči meso na žaru mala malica, temu v resnici ni čisto tako. Na žaru pečeno meso je namreč lahko presuho, lahko je premalo pečeno, morda celo zažgano.

Plinski žar, žar, piknik, meso | Avtor: Unsplash Unsplash

Katere so najpogostejše napake peke na žaru?

Želite biti pravi žar mojster, katerega okusno meso bodo vsi hvalili, a vam nekako ne uspeva? Se sprašujete, kaj delate narobe? V podjetju Meso Kamnik pravijo, da so naslednje napake najpogostejše, ko gre za peko mesa na žaru:

  • žara ne segrejete dovolj;
  • izberete napačno meso, ki ni najbolj primerno za peko na žaru;
  • meso solite pred pečenjem, namesto na koncu pečenja;
  • pred pečenjem meso pozabite osušiti;
  • mesa pred peko ne segrejete na sobno temperaturo, temveč ga iz hladilnika postavite naravnost na žar;
  • meso pečete na previsokih temperaturah in ne upoštevate potrebne središčne temperature določene vrste mesa.

Meso | Avtor: Profimedia Profimedia

Razkrivamo trike pravih žar mojstrov

A če boste upoštevali nekaj preprostih pravil, boste napake, ki ste jih delali doslej, hitro odpravili ter se v hipu prelevili v pravega žar mojstra.

1. Meso pred peko ogrejte in osušite

Prvo pravilo peke na žaru je, da morate meso pred peko vzeti iz hladilnika in ga za nekaj časa pustiti na sobni temperaturi. Nato pa ga, preden ga položite na žar, popivnajte oziroma osušite s papirnatimi brisačkami.

2. Upoštevajte dejstvo, da različni kosi mesa zahtevajo različen čas peke

"Pri načrtovanju priprave žara upoštevajte, da manjši kosi mesa potrebujejo za peko manj časa, večji pa več," svetujejo pri podjetju Meso Kamnik. Ter dodajajo, da zahteva klasična priprava mesa na žaru srednje temperature in daljši čas pečenja, "saj s tem preprečimo preveč zapečeno zunanjost in surovo notranjost."

3. Priskrbite si termometer za meso

Zaradi tega je nepogrešljiv pripomoček peke na žaru termometer za hrano, s katerim lahko ves čas preverjate središčno temperaturo mesa. Prav središčna temperatura je namreč pravi pokazatelj tega, da je meso navzven ravno prav zapečeno, znotraj pa še vedno sočno, pojasnjujejo v podjetju Meso Kamnik: "Ko želimo jesti polpresno pečeno goveje meso z rdečo sredico in zapečenim robom ('rare'), ga je treba peči na visokih temperaturah kratek čas, kar pomeni, da bo središčna temperatura od 52 do 57 stopinj Celzija." Svinjina pa naj bo narejena 'medium well', kar pomeni središčno temperaturo vsaj do 85 stopinj Celzija, še dodajajo.

4. Ne pozabite na mazanje mesa

To, da meso zgolj položite na žar, merite središčno temperaturo in ga tu in tam obrnete, ni dovolj. Da bo zares okusno, morate meso med peko večkrat premazati s čopičem ali rožmarinovo vejico, namočeno v marinado.

Žar, meso, piknik, peka | Avtor: Profimedia Profimedia

5. Sol pride na vrsto na koncu

Mnogi zmotno meso začinijo, tudi solijo, na začetku, torej pred peko. Kar je narobe, pojasnjujejo v podjetju Meso Kamnik. Če želite, da meso ostane sočno in mehko, ga vedno solite na koncu peke.

6. Izberite kakovostno meso

A da bo vaš žar piknik zares uspel in da bodo gostje navdušeni nad okusno hrano, vsi ti nasveti niso dovolj. Ključno je namreč izbrati tudi zares kakovostno meso, in če želite povabljene navdušiti z nečim malo drugačnim, na žaru pecite na primer marmorirano meso, kot so svinjski vrat, svinjski ribsi, goveji T-bone steak. Lahko pa goste presenetite s kamniškimi odščipanci ali pikant klobasicami znamke Mesar Anton iz Kamnika.

Linija Anton izdelkov za žar nudi zares pestro izbiro slastnega mesa. Izberete lahko tri vrste slastnih čevapčičev, marinirano svinjsko ribico (Antonov Ihanski brancin), prvovrstne kamniške odščipance s sirom ali z mesnato slanino, pleskavice, Antonovo klobaso s sirom, pikant klobaso za žar, klobaso za žar z mozzarello, pečenice za žar, začinjen svinjski hrbet za žar, začinjeno potrebušino in božanske safalade. Ne spreglejte pa tudi novosti na trgu – ražnjičev Anton!

Mesar Anton iz Kamnika | Avtor: Mesar Anton iz Kamnika Mesar Anton iz Kamnika

Tako pravilno pripravite kamniške odščipance

Ste naveličani klasičnih čevapčičev in bi tokrat na druženju radi ponudili nekaj malo drugačnega, nekaj več? Potem so kamniški odščipanci prava izbira. "Mletemu svinjskemu in govejemu mesu smo dodali mesnato slanino in ustvarili specialiteto brez konzervansov, ki navdušuje privržence blagega okusa po prekajenem," opisujejo v podjetju Meso Kamnik.

In kar je dobrodošlo, njihova žar priprava je nadvse preprosta in hitra: odščipanci se pečejo na žaru najprej na visoki temperaturi, nato temperaturo postopoma znižujemo in jih vmes večkrat obrnemo. Čas pečenja je približno od 8 do 10 minut, do središčne temperature najmanj 85 stopinj Celzija.

Kako pa pripravimo slastne klobase?

Druga okusna in hitra možnost pri peki na žaru so pikant klobase za žar Anton. Pred peko v klobaso večkrat zarežemo, položimo na žar in z obeh strani popečemo. Da se klobasa do sredine pregreje in je površina lepo zapečena, potrebujemo približno 10 minut.  

Izdelki Mesar Anton iz Kamnika se ponašajo z dolgo tradicijo in vrhunsko kakovostjo. Njihovi okusni izdelki za žar so narejeni le iz prvovrstnih kosov svežega mesa, ki je pridelano in predelano v skrbno nadzorovanih pogojih reje in predelave ter izvira pretežno iz lokalnega okolja.

Mesar Anton iz Kamnika | Avtor: Mesar Anton iz Kamnika Mesar Anton iz Kamnika

'Dobro kot nekoč'

"Prepoznaven okus in kakovost izdelkov Anton temelji na dolgoletni tradiciji mesarske obrti v lokalnem kamniškem okolju, ki jo v podjetju Meso Kamnik skrbno ohranjamo," opisujejo pri podjetju Meso Kamnik. Zato tudi njihov slogan: "Dobro kot nekoč".

Iz roda v rod namreč prenašajo nauk prednikov, da je le najboljše dovolj dobro. "Tako se še vedno poslužujemo mnogih tradicionalnih receptov, ki smo jih v želji po zagotavljanju najvišje kakovosti in varnosti mesa ter izdelkov Anton nadgradili z modernimi postopki," še povedo in za konec poudarijo: "Ponujamo širok nabor izdelkov, ki se ponašajo z oznako BREZ glutena, laktoze, soje in umetnih barvil, saj želimo, da naša kakovost izpolni pričakovanja tudi najbolj zahtevnih kupcev."