Uporabno
8279 ogledov

To so pogoste napake, ki jih delamo pri zaščiti pred soncem

Sončenje, sonce, zaščita, sončna krema Profimedia
Da je pretirano izpostavljanje soncu nezdravo, ker s tem povečujemo možnost za nastanek kožnega raka in prehitro staranje kože, zagotovo veste že vsi. Kako dobro pa poznate in se predvsem držite ustreznih zaščitnih ukrepov? V nadaljevanju preverite, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo, ko govorimo o zaščiti pred soncem, in katera krema si je letos prislužila laskavi naziv Izbrani produkt leta.

Dermatologi že vrsto let opozarjajo, da pretirano izpostavljanje močnemu soncu vodi v prezgodnje staranje kože in povečuje tveganje za nastanek kožnega raka. Če vprašate strokovnjake, varno sončenje sploh ne obstaja in se je najbolje, kolikor je seveda le mogoče, zadrževati v senci.

Pa vendar se tu in tam sončnim žarkom izpostavimo vsi in zato je prav, da se pred njihovimi škodljivimi vplivi ustrezno zaščitimo. Med osnovna pravila ustrezne zaščite pred UV-žarki sodi naslednje:

  • Ko je moč UV-žarkov najmočnejša, to je nekje med 11. in 16. uro, se zadržujte v senci.
  • Ko ste na soncu, se primerno zaščitite z oblačili: hlačnice naj segajo vsaj do kolen, rokavi do komolcev. Najbolje je, da so majice in hlače bolj gosto tkane, da pride čim manj sončnih žarkov do vaše kože. Dandanes imate na voljo tudi oblačila, ki vsebujejo UV-zaščito in ki med čofotanjem v bazenu ali morju niso prav nič moteča.
  • Ne pozabite tudi na pokrivalo, ki vam bo zaščitilo celoten obraz, vrat in tudi ušesa.
  • Za izpostavljene dele telesa uporabljajte kakovostne kreme za zaščito pred soncem, ki imajo dovolj visok zaščitni faktor.

Lidl | Avtor: Lidl Lidl

Izdelki za sončenje znamke Cien Sun, ki jih najdete na prodajnih policah trgovin Lidl po vsej Sloveniji, se ponašajo z laskavim nazivom Izbrani produkt leta 2022. Pečat, ki je podeljen na podlagi glasov uporabnikov, predstavlja največjo svetovno potrošniško-glasovano nagrado. Raziskavo po kategorijah izdelkov in storitev med slovenskimi kupci izvaja raziskovalno podjetje Nielsen, celotna raziskava pa je izvedena strokovno, neodvisno in na širokem vzorcu slovenskih kupcev.

Poleg pridobitve tega laskavega naziva, pa so se nekateri izdelki linije Cien Sun odlično odrezali tudi na testih, ki jih izvaja Zveza potrošnikov Slovenije – mleko za sončenje Cien Sun je tako na testu 15 sredstev za zaščito pred soncem prejelo oceno zelo dobro (84), losjon za po sončenju Cien Sun pa si je na testu 11 izdelkov za nego kože po sončenju prislužil oceno dobro (66).

Lidl | Avtor: Lidl Lidl

Kreme, kupljene lansko poletje, je pametno zavreči

Ko gre za zaščito pred soncem, še vedno pogosto delamo iste napake:

  • Na kožo nanesemo premajhno količino zaščitne kreme, s čimer je zaščita pred UV-žarki slabša. Če na primer kupimo kremo z zaščitnim faktorjem 30, pa je potem v zadostnem nanosu ne nanesemo dovolj na svojo kožo, se zaščitni faktor lahko tudi prepolovi.
  • Če uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem 50, lahko zmotno mislimo, da smo dobro zaščiteni za več ur, a to ne drži povsem. Sploh če se vmes potimo ali kopamo, je treba nanose kreme za zaščito pred soncem redno obnavljati.
  • Ko po dolgi zimi spet nastopijo sončni dnevi, radi posežemo po neporabljenih kremah iz minulega poletja, ampak to zdaleč ne predstavlja najboljše rešitve. Podobno kot ostali kozmetični izdelki imajo tudi sončne kreme omejen rok trajanja in jih je praviloma priporočljivo uporabiti v roku 12 mesecev od prvega odprtja.

A katero kremo v poplavi vse ponudbe kupiti? Nobena skrivnost ni, da so zaščitne kreme, ki jih kupimo v lekarni, precej dražje od tistih, ki so na voljo v drogerijah in trgovinah. Pa je razlika v ceni res tudi pokazatelj tega, kako kakovosten je v resnici produkt?

Mateja Hojnik prisega na linijo Cien Sun

Lidl | Avtor: Lidl Lidl
Lidlove izdelke za zaščito pred soncem Cien Sun, ki so si prislužili naziv Izbran produkt leta 2022, uporablja tudi spletna vplivnica Mateja Hojnik, ki pravi, da jo je znamka Cien Sun takoj navdušila in prepričala: "Všeč mi je to, da kljub temu, da je cenovno zelo ugodna, nudi kakovostno zaščito in se vsakič znova na ZPS testih dobro izkaže, letos pa je celotna linija dobila tudi certifikat Izbran produkt leta." Vodoodporne kreme Cien Sun nudijo koži potrebno vlažnost in navdušujejo z nežno teksturo. V celotni liniji lahko sicer najdete mnogo različnih izdelkov za poletne dni – vse od mleka po sončenju pa do samoporjavitvene kreme. 

Priljubljeno mleko za sončenje sicer Lidl letos predstavlja v novi preobleki, ki poudarja svežino, nežne obline in lahko mazljivost. Nova atraktivna in moderna embalaža je tudi okolju prijaznejša, saj je za njeno izdelavo potrebno bistveno manj plastike kot pri prejšnji različici.


Mateja še pove, da za sina Valentina uporablja kremo z zaščitnim faktorjem 50, sama pa poleg te kreme občasno poseže tudi po kremi z zaščitnim faktorjem 30. "Sicer tudi drugače skrbimo, da nismo pretirano izpostavljeni soncu, takrat ko je najmočnejše. Takrat se raje umaknemo v senco, ker tudi meni najhujša vročina ne ustreza najbolj. Nasploh pa na plažo hodimo vedno s klobučkom, in če je le možno, si priskrbimo mesto pod borovci ali senčnikom."

Lidl | Avtor: Lidl Lidl

Z nakupom zaščitnih krem Cien Kids pomagate otrokom

Lidl že več let podpira tudi program Pomežik soncu, ki ga Zveza prijateljev mladine izvaja že vse od leta 1999. Namenjen je otrokom, katerim starši zaradi različnih socialnih stisk ne morejo omogočiti počitnic, zadnjih nekaj let pa gre na letovanje tudi približno 80 otrok s posebnimi potrebami.

Lidl tako v maju in juniju od vsakega prodanega izdelka iz redne ponudbe znamke Lupilu in Cien Kids (nekdaj Cien Baby) prispeva 10 centov za letovanje otrok s posebnimi potrebami pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Več o programu Pomežik soncu PREBERITE TUKAJ!