Uporabno
1054 ogledov

To so stvari, ki jih pri pakiranju najpogosteje pozabimo doma

Pakiranje, dopust, počitnice, kovček Profimedia
Dopusti so pred vrati in pakiranje je tisto, kar mnoge spravlja v stres. Sploh če se ga lotite zadnji hip in če zaradi otrok, ki ves čas tekajo okrog vas, nimate časa pakirati v miru. Tako se lahko hitro zgodi, da kaj pustite doma. In katere so tiste stvari, ki jih pri pakiranju najpogosteje pozabimo?

Spletna stran CheatSheet je naredila seznam tistega, kar ljudje pogosto pozabimo doma, ko se odpravimo na zaslužene počitnice.

1. Polnilci za telefone

Čeprav so dandanes telefoni nekaj nepogrešljivega, se lahko kaj hitro zgodi, da polnilce zanje pozabimo doma, sploh če telefon ves čas polnimo na istem mestu, ki je nekoliko umaknjeno. Da se vam to ne zgodi, kupite dodaten polnilec, ki ga imejte kar ves čas v torbici, ki jo vsakodnevno uporabljate in ki gre povsod z vami – tudi na počitnice.

Telefon, polnilec | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Zobna pasta

Že res, da lahko zobno pasto kupite kjerkoli in da ne stane veliko, a mnogi preprosto pozabijo na pasto. Sploh če uporabljate kakšno specifično, ki je morda v tujini ni možno dobiti, poskrbite, da jo boste vzeli s seboj.

3. Kopalke

Se je tudi vam že zgodilo, da ste imeli seznam, na katerem ste imeli zapisane pomembne, a vseeno ne ključne stvari za počitnice, ki jih ne smete pozabiti, na primer britvica ali epilator, glavnik, laki za nohte in podobno? Tistih najbolj samoumevnih in nujnih, kot so na primer kopalke, pa niste niti zapisali in jih na koncu pozabili doma? Ja, tudi to se lahko zgodi! Zato si na seznam zapišite prav vse! Tudi najbolj 'logične' stvari, kot so kopalke, maske za potapljanje, brisače za plažo, čeprav mislite, da se boste nanje ob pakiranju zagotovo spomnili.

4. Krema za sončenje

Podobno kot s kopalkami se lahko zgodi tudi s kremo za zaščito pred soncem. Je nekaj nepogrešljivega na poletnem oddihu, a hkrati jo lahko hitro pozabimo doma. Seveda lahko tudi sončno kremo kupimo skorajda kjerkoli, a če imate občutljivo kožo in ni vseeno, katero kremo uporabljate, potem le pazite, da ne bo tista, ki jo ves čas kupujete in uporabljate, ostala doma.

Sonce, sončenje, zaščita, krema za sončenje | Avtor: Profimedia Profimedia

5. Sončna očala

Sončna očala, brez katerih v sončnih dneh, poleti ali pozimi, preprosto ne gre, lahko v naglici odhoda kaj hitro ostanejo doma – sploh če jih pogosto odlagate v kakšen predal v avtu, na dopust pa potujete z letalom ali drugim avtomobilom. Zato tudi sončna očala dodajte na seznam pakiranja in jih pred odhodom odkljukajte.

6. Zdravila in ostali medicinski pripomočki

Ker nekatera zdravila hranimo v hladilniku, spet druga na posebnih mestih v stanovanju, da otroci ne morejo do njih, se zna zgoditi, da zdravila na koncu ostanejo doma, namesto da bi jih vzeli s seboj na dopust. Že res, da lahko v primeru nezgode ali bolezni obiščemo tudi zdravnika v tujini, a če odhajamo na počitnice v tujino z otroki, smo starši mirnejši, če imamo s seboj vsaj nekaj osnovnih zdravil in tista, ki jih moramo morda jemati redno.

Zavarovanje, tujina, potovanje, počitnice, dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Včasih je vseeno treba obiskati zdravnika

Ne glede na to, kako dobro se pripravimo na dopust in tudi če se pred odhodom založimo z zdravili, je včasih tudi na počitnicah v tujini treba obiskati zdravnika. Da se izognemo nepotrebnim stroškom zdravstvene oskrbe, si večina ljudi pred odhodom na dopust uredi Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, a vse več se vas hkrati zaveda, da si je še bolje urediti dodatno zavarovanje za tujino.

Zavarovanje potovanj v tujino lahko pri Zavarovalnici Triglav le v nekaj klikih sklenete tudi po spletuPoleg izbire trajanja zavarovanja imate na voljo tudi tri različne pakete, ki se med seboj razlikujejo po zavarovalnih kritjih, ki jih vključujejo.


Zavarovanje potovanj v tujino začne veljati naslednji dan po sklenitvi zavarovanja in plačilu premije ali kasneje, zato si ga uredite pravočasno – najpozneje torej en dan pred potovanjem, in to ne glede na to, ali ga sklepate prek spleta, na poslovnih mestih Zavarovalnice Triglav ali na pooblaščenih turističnih agencijah.  

Zavarovalnica Triglav | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav

Kakšen je postopek uveljavljanja zavarovanja za tujino?

Če vas ravno med dopustovanjem v tujini doleti bolezen ali se vam pripeti nezgoda, zaradi česar potrebujete zdravniško oskrbo, preprosto pokličite asistenčni center Zavarovalnice Triglav na številko 00386 2222 2864, ki nudi 24-urno pomoč oziroma asistenco. Ta bo potem organizirala zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokrila stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino.

V mislih pa imejte naslednje: na asistenčni center se obrnite čim prej oziroma najkasneje v 48 urah od nastanka bolezni ali škodnega primera. Če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na najbližji izpostavi Zavarovalnice Triglav. Ob tem morate predložiti zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki ste jih zahtevali ob plačilu storitev. 

Če pa se v primeru nezgode ali bolezni odločite za vrnitev domov, pri čemer si prevoz v domovino organizirate sami in nato v Sloveniji obiščete zdravnika, potem to ni več predmet zavarovanja za tujino. Ti stroški so kriti v okviru obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji.

Zavarovanje, tujina | Avtor: Profimedia Profimedia

Še vedno aktualno vprašanje: Kako v primeru okužbe s covidom-19?

Čeprav so se v zadnjih mesecih številke okužb s covidom-19 nekoliko umirile, se vseeno lahko tako doma kot v tujini zgodi, da se okužite. Kako je v tem primeru? Vam zavarovanje potovanj v tujino krije tudi stroške, ki bi nastali v povezavi z zdravljenjem, ali celo hospitalizacijo zaradi covida-19?

Pri Zavarovalnici Triglav pomirjajo: "Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco krije stroške nujnega zdravljenja v tujini in stroške prevoza zavarovanca v domovino, tudi če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom." In dodajajo: "Zavarovanje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini krije stroške obiska zavarovanca v tujini (bivanje in prevoz) tudi, če zavarovanec v tujini zboli zaradi koronavirusa in je hospitaliziran."

Še več o zavarovanju potovanj v tujino Zavarovalnice Triglav si preberite TUKAJ!