Uporabno
1103 ogledov

Toma, filmski fenomen brez primere, končno tudi v slovenskih kinematografih

TOMA
1/8
Con Film
Film o legendarnem Tomu Zdravkoviću, ki si ga je doslej ogledalo že več kot 600.000 gledalk in gledalcev, bo v slovenskih kinematografih na sporedu od 28. oktobra.

Toma, novi film Dragana Bjelogrlića, je vzbudil izjemno zanimanje občinstva in kritike po vsej regiji, najbolj optimistični pa že napovedujejo nominacijo za oskarja. V Srbiji ter Bosni in Hercegovini si je film doslej ogledalo že več kot 600.000 ljudi, kar je za obdobje pandemije povsem neverjeten izid in dosežek, s katerim se ne morejo pohvaliti niti nekateri izmed trenutnih hollywoodskih blockbusterjev.

TOMA | Avtor: Con Film Con Film

Film Toma, impresionistični portret Toma Zdravkovića, prikazuje začetek in vrhunec njegove slave, ljubezni, ki so ga navdihnile pri ustvarjanju nekaterih največjih uspešnic, pa tudi odnose s številnimi prijatelji, ki jih je imel v umetniških krogih takratne Jugoslavije.

Skozi film spremljamo tudi življenja znanih umetnikov tistega časa, kot so Zoran Radmilović, Mika Antić, Tozovac in drugi. Toma je biografski film o človeku, ki se ga spominjamo ne le po njegovih pesmih in slogu, temveč tudi kot velikega boema – tako po vedenju kot po duhu.

TOMA | Avtor: Con Film Con Film

Film sledi dvema smernicama. Leta 1991 spremljamo odnos med Tomom in zdravnikom, ki ga začne zdraviti, in kako se to poznanstvo spremeni v prijateljstvo. Obenem pa spremljamo tudi Tomovo življenje od otroštva v Pečenjevcih, prek poznanstva s Silvano Armenulić, ki bo odločilno vplivalo na njegovo kariero, pa tudi na njegovo zasebno življenje, vse do vrhunca njegove priljubljenosti in težav, ki so ga pripeljale na rob propada. To je zgodba o duši.

Legendarnega Zdravkovića je na velikem platnu upodobil eden izmed najbolj perspektivnih mladih srbskih igralcev, Milan Marić. Vlogo Silvano Armenulić odigra Tamara Dragičević, preostala igralska zasedba pa vključuje še Petra Benčina, Andrija Kuzmanovića, Sanjo Marković, Mileno Radulović, Paulino Manov, Milana Kolaka, Mirjano Karanović, Ivana Zekića in Radomirja Nikolića.

Film sta producirala režiser Dragan Bjelogrlić in Željko Joksimović, ki je tudi avtor izvirne glasbe.