Uporabno
3746 ogledov

Top ideje za manj zahtevne zimske pohode

Zajamniki Profimedia
Zima je pred vrati, a to ni razlog, da ne bi prostih vikendov preživeli v naravi. Tudi v hladnejših delih leta in celo ko zapade sneg, se lahko odpravite v hribe. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj idej za manj zahtevne zimske pohode in seznam opreme, ki jo za takšne izlete potrebujete.

Uskovnica in Zajamniki

Pokljuka ponuja mnoge pohodne poti – od nezahtevnih do tistih zahtevnih, ki (sploh v zimskih razmerah) za katere potrebujete kar nekaj izkušenj v gorništvu. A pešpot do Uskovnice ali planine Zajamniki je nezahtevna in je primerna tudi za manj izkušene pohodnike. Iz Rudnega Polja do koče na Uskovnici boste potrebovali slabo uro zmerne hoje, do Zajamnikov pa malo več – približno uro in pol.

Obe pohodni poti sta primerni tudi za čas, ko zapade sneg, a seveda je takrat potrebna posebna previdnost, pa četudi sta obe večinoma položni. Med hojo boste uživali v prečudovitem pogledu na okoliške gore s Triglavom na čelu. Na koncu se lahko pogrejete in okrepčate v koči na Uskovnici, ki je v mesecu novembru odprta samo ob koncih tedna (sobote in nedelje), vse ostale mesece pa vsak dan v tednu. Če se odločite za pohod do Zajamnikov, pa imejte s seboj malico, v termovki čaj ali pa plastenko vode (linkaj!), kajti na Zajamnikih koče ni.

Römerquelle je prva znamka vode v Sloveniji, katere celotni nabor izdelkov je na voljo v popolnoma reciklirani embalaži (za recikliranje nista primerna le zamašek in etiketa).

Tamar

Priljubljena zimska pohodna destinacija je tudi dolina Tamar. Tisti, ki se tja odpravite vsako leto, boste najbrž rekli, da je to tudi priljubljena sankaška destinacija. Iz Planice proti planinskemu domu v Tamarju se namreč hodi in sanke vleče za seboj, saj se boste na poti tja rahlo vzpeli (višinska razlika od izhodišča do cilja je približno 180 metrov). Hoja do planinskega doma vam bo vzela 45 minut. Nazaj grede pa se preprosto usedete na sani in vaša zabavna družinska sankaška pustolovščina se lahko začne!

Vremščica in Slavnik

Veliko nezahtevnih pohodnih poti, ki so večino zime celo kopne, najdete na Notranjskem in Krasu. Ena od možnosti je vzpon na Slavnik – prečudovito razgledno goro, ki se dviga južno od Kozine in zahodno od vasi Podgorje, ki je tudi eno možnih izhodišč za vaš pohod. Slavnik lahko namreč osvojite iz več smeri in po več različnih poteh, vse pa so na spletnem portalu Hribi.net označene kot lahke. Najkrajša vam bo vzela uro in petnajst minut, najdaljša pa dve uri in pol. Pot se sprva vzpenja skozi gozd, tik pod vrhom pa pridete na neporaščena pobočja Slavnika, od koder se odpre prečudovit razgled vse do morja. Na vrhu se nahaja tudi koča, ki pa je skozi vse leto odprta le ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih.

Slavnik | Avtor: eva doljak eva doljak

Druga možnost za zimski pohod na teh koncih Slovenije je Vremščica – 1027 metrov visok hrib, ki leži med Senožečami, Pivko in Divačo. Ob lepem, jasnem vremenu boste z vrha videli od Dolomitov in Julijskih Alp prek Nanosa vse do Kamniško-Savinskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja. Na vrhu ni koče, da bi kaj prigriznili ali popili, zato je tudi tukaj priporočljivo, da s seboj vzamete malico in vsaj plastenko vode (linkaj)

Če bi bili radi bolj okoljsko naravnani in bi radi prispevali svoj kamenček v mozaiku reševanja planeta, je prav, da na trgovskih policah posegate po izdelkih, ki so okolju prijazni. Če kupujete vodo v plastenki, izberite takšno, ki nosi oznako rPET – ta namreč označuje embalažo, ki jo je možno 100-odstotno reciklirati. Takšna je tudi voda znamke Römerquelle.

Z nakupom vode Römerquelle boste sprejeli okolju prijazno nakupno odločitev. Pri izdelavi plastenk rPET je namreč za 70 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida kot pri izdelavi plastenk iz nereciklirane plastike.

Menina planina | Avtor: eva doljak eva doljak

Menina planina

Menina planina se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah in ponuja dve možnosti pohoda. Prva varianta zimskega izleta je ta, da se odpeljete do doma na Biba planini in potem od tu po cesti nadaljujete pohod do doma na Menini planini. Druga možnost pa je, da se z avtom zapeljete naravnost do doma na Menini planini, nato pa se od tu odpravite do najvišjega vrha nedaleč stran, imenovanega Vivodnik, ki se nahaja na 1508 metrih nadmorske višine.  A pozor, preden se z avtom odpravite na izlet na Menino planino, preverite razmere na cesti do tja, kajti pot se ne pluži redno, zato ni vsakič možen dostop z avtom do koče. Dom na Menini planini sicer v zimskih mesecih obratuje samo ob koncih tedna.

Slovenija ponuja še mnoge druge zimske pohodne destinacije

A to je le nekaj idej za nezahtevne zimske pohode. Slovenija ponuja namreč še mnoge druge pohodniške destinacije, ki so lahko dostopne in osvojljive tudi pozimi, na primer Lovrenška jezera na Pohorju, Robanov kot v Logarski dolini, sprehod do izvira reke Hubelj nad Ajdovščino, Sv. Lovrenc nad Postojno in še bi lahko naštevali.

Lovrenška jezera | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne pozabite na ustrezno pohodniško opremo

Ko se odpravitev hribe, je v prvi vrsti pomembno, da poskrbite za lastno varnost. To pomeni, da si izberete ture, ki ste jim kos, ter da se zanje primerno opremite. To je še toliko pomembneje pozimi, ko na pokrajino leže sneg in ko so lahko pohodne poti ne le zasnežene, temveč tudi zamrznjene in je nevarnost zdrsa še toliko večja.

  • Oblecite se v dovolj topla, nepremočljiva oblačila.
  • Obujte ustrezno, zimskim razmeram prilagojeno obutev.
  • Če je treba, uporabite še drugo pohodniško opremo, kot so palice, čelada, dereze, cepin in podobno.
  • S sabo imejte tudi malico, da se okrepčate (predvsem kaj sladkega za trenutke, ko pade sladkor v krvi), ter pijačo za hidracijo.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle

Ni vseeno, kakšne plastenke nesete s seboj v hribe

Če se že zatekamo v naravo, si tam polnimo baterije, sproščamo napetost in stres ter znova iščemo svoj duševni mir, je prav, da naravi vračamo, kjer ji le lahko. Za začetek boste veliko naredili že s tem, da boste za izlete (če s seboj ne nosite doma iz pipe natočene vode v steklenici ali čaja v termo steklenici) kupili vodo, ki je polnjena v popolnoma reciklirano embalažo. In da boste seveda to embalažo ter ostale odpadke iz hribov prinesli s seboj v dolino ter jih nato pravilno razvrstili in odvrgli v smeti.

Prva znamka vode v Sloveniji, katere celotni nabor izdelkov je na voljo v popolnoma reciklirani embalaži (izjema sta le zamašek in etiketa), je Römerquelle. Kaj to pomeni? Da je plastenka izvirske vode, ki jo kupimo v trgovini, nastala zgolj iz recikliranih plastenk.