Uporabno
7001 ogledov

Torta, za katero potrebujete le pet sestavin

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo M SOSESKA
Tokrat boste v oddaji Naj slovensko pecivo spoznali povsem preprosto, a slastno torto, ki se jo pripravi brez moke in boste zanjo potrebovali samo pet sestavin. Recept je star vsaj 80 let, že pred drugo svetovno vojno pa so mu izkazali čast z objavo v kulinaričnem podlistku.
V osmih oddajah Naj slovensko pecivo se žiriji in javnosti predstavi osem kandidatk, ki nadvse obožujejo peko. Žiranti Polona Klančnik, mojstrica peke z drožmi, etnolog prof. dr. Janez Bogataj in predstavnik Mercatorja Veljko Tatić so izmed njih že izbrali tri srečnice, katerih sladice Mercator postavlja na svoje prodajne police. In zdaj ste na vrsti vi, da izberete isto pecivo, ki vas je najbolj prepričalo, zmagovalka pa bo prejela denarno nagrado v vrednosti 2000 evrov.

Tri finalistke, katerih dobrote lahko kupujete vse do 16.12. in s tem odločite, katera bo velika zmagovalka oddaje Naj slovensko pecivo, so: Meta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekurskim navdihkom. Mercator bo nato recept zmagovalnega peciva odkupil in tako poskrbel, da nikoli ne bo šlo v pozabo ter da ga boste lahko tudi v prihodnje kupovali pri našem najboljšem sosedu.

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Iz generacije v generacijo ...

V tretji oddaji Naj slovensko pecivo, ki jo lahko spremljate na M SOSESKI, se je voditelj Uroš Bitenc podal na Gorenjsko, natančneje v Kranj, k 45-letni novinarki Špeli Ankele. Špela, ki je tudi mamica dveh deklic in se v prostem času, kadar ne peče, rada poda v hribe ali v roke vzame kakšno dobro knjigo, se za naziv velike zmagovalke v Mercatorjevem kulinaričnem natečaju poteguje s torto svoje babice Milke. Za torto ne potrebujete moke, spekli pa jo boste iz le petih sestavin: jajc, masla, kave, sladkorja v prahu in mandljev.

Prav ta torta je sicer pred več desetletji že prepričala na kulinaričnem natečaju. Špelina babica Milka je pred 80. leti, ko so zbirali recepte za kuharsko knjigo, poslala tudi recept za to torto in z njim prepričala odločevalce, saj so mu izkazali čast z objavo v kulinaričnem podlistku.

Točen recept za slastno torto brez glutena in navodila za pripravo najdete na digitalni vsebinski platformi M SOSESKA v tretji epizodi oddaje Naj slovensko pecivo!

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Drugo ime: poljubčkova torta

Torta, za katero je recept Špeli naprej predala njena mama Mirjana, njej pa njena tašča, Špelina babica Milka, ima sicer zelo zanimivo ime – poljubčkova torta. Etnolog, ki je tudi eden od žirantov, prof. dr. Janez Bogataj, pojasni: "Skozi stoletja zgodovinskega razvoja so se pojavljale različne sladice, med njimi tudi poljubčkova torta. To je izjemno dobra torta. In človeku se postavlja vprašanje, koga bi potem poljubil: ali torto ali tistega, ki jo je spekel."

Preprosta torta je za Špelo nekaj posebnega, saj se v njeni družini že desetletja prenaša iz roda v rod in je simbol družine in lepih družinskih trenutkov. Okusna sladica namreč nikoli ni manjkala, ko se je za mizo zbralo sorodstvo. "Ta torta me spominja na vse lepe praznike in rojstne dni, saj je bila že od otroštva vedno na mizi, ko se je za našo mizo ob kakšnem pomembnem dnevu zbralo več ljudi. To je rahlo posodobljen več kot 50 let star recept za torto, ki gre v naši družini iz roda v rod," je povedala Špela, ki bo recept predala naprej svojima hčerkama, ki se že zdaj, pri desetih in dvanajstih letih, navdušujeta nad peko.

Kakšen je postopek priprave poljubčkove torte, ki se je lahko lotite tudi vi, preverite v tretji epizodi oddaje Naj slovensko pecivo na M SOSESKI.