Uporabno
6423 ogledov

Triki pravih mojstrov za žar

Meso Kmanik Meso Kamnik
Spoznajte pravo razliko med povprečnim in nepozabnim piknikom.

Med glavne užitke piknikov in vrtnih zabav spada slastna hrana, ki si jo udeleženci zapomnijo za vse večne čase. Poleg prave izbire mesnin je zelo pomembna sama priprava, zato smo za vas zbrali nekaj ključnih pravil pravih žar mojstrov.

Pravilo številka ena

Ko načrtujete piknik ali vrtno zabavo s hrano na žaru, izberite res kakovostno meso za žar. Pri Mesarju Antonu iz Kamnika imajo za vas vse, kar potrebujete. Njihovi okusni izdelki za žar so narejeni le iz prvovrstnih kosov svežega mesa, ki je pridelano in predelano v skrbno nadzorovanih pogojih reje in predelave ter izvira pretežno iz lokalnega okolja.  

V liniji Anton izdelkov za žar lahko izberete tri vrste slastnih čevapčičev, nagrajeno marinirano svinjsko ribico (Antonov Ihanski brancin), prvovrstne kamniške odščipance s sirom ali z mesnato slanino, Antonovo klobaso s sirom, pleskavice, pikant klobaso za žar, klobaso za žar z mozzarello, pečenice za žar, začinjen svinjski hrbet za žar, začinjeno potrebušino in božanske safalade.

Meso pred peko ogrejte

"Preden meso vržete na žar, ga vedno ogrejte na sobno temperaturo. Pri načrtovanju priprave žara upoštevajte, da manjši kosi mesa potrebujejo za peko manj časa, večji pa več," svetujejo pri podjetju Meso Kamnik.

Dodajajo, da zahteva klasična priprava mesa na žaru srednje temperature in daljši čas pečenja, "saj s tem preprečimo preveč zapečeno zunanjost in surovo notranjost."

Ko želimo jesti polpresno pečeno goveje meso z rdečo sredico in zapečenim robom (rare), je meso po njihovih navedbah potrebno peči na visokih temperaturah kratek čas, kar pomeni, da bo središčna temperatura od 52 do 57 stopinj Celzija.

Meso Kamnik

Pravi pokazatelj za ravno prav zapečeno, znotraj pa še vedno sočno meso, je po njihovih besedah središčna temperatura mesa, ki jo izmerite s pomočjo termometra za hrano. Ta naj bo pri svinjini "medium well", kar pomeni vsaj do 85 stopinj Celzija. "Meso med peko tudi večkrat premažemo s čopičem ali rožmarinovo vejico, namočeno v marinado," dodajajo.

Rožmarin | Avtor: Profimedias Profimedias

Pravila pravega žar mojstra

Če želite postati pravi žar mojster, ki ga bodo vabili na vse vrtne zabave, si zapomnite nekaj spodnjih pravil:

  • pecite le na dobro segretem žaru,
  • izberite marmorirano meso (svinjski ribsi, svinjski vrat, goveji T-bone steak)
  • pred pečenjem meso obvezno osušite s papirjem,
  • poskrbite za varnost, posebej, če pečete v naravi,
  • meso solite tik pred koncem pečenja, da ostane mehko,
  • uporabljajte izdelke Anton.

Tako pravilno pripravite Kamniške odščipance

"Kamniški odščipanci so prava izbira, ko želite popestriti piknik in namesto klasičnih čevapčičev ponuditi nekaj več. Mletemu svinjskemu in govejemu mesu smo dodali mesnato slanino in ustvarili specialiteto brez konzervansov, ki navdušuje privržence blagega okusa po prekajenem," opisujejo v podjetju Meso Kamnik.

Njihova žar priprava je sila preprosta: odščipanci se pečejo na žaru najprej na visoki temperaturi, nato temperaturo postopoma znižujemo in jih vmes večkrat obrnemo. Čas pečenja je približno od 8 do 10 minut, do središčne temperature najmanj 85 stopinj Celzija.

Izdelki Anton | Avtor: Meso Kamnik Meso Kamnik

Kako dolgo pa klobase?

Tudi klobase bodo na žaru hitro pripravljene. Pikant klobase za žar Anton se denimo popečejo v ponvi ali na žaru le približno 10 minut.

Klobaso za žar z mozzarello Anton pa na površini večkrat zarežemo, položimo v rahlo naoljeno vročo ponev ali na žar in z obeh strani popečemo. Da se klobasa do sredine pregreje in je površina lepo zapečena, potrebujemo prav tako približno 10 minut.  

Izdelki Anton | Avtor: Meso Kamnik Meso Kamnik

Dobro kot nekoč

"Prepoznaven okus in kakovost izdelkov Anton temelji na dolgoletni tradiciji mesarske obrti v lokalnem kamniškem okolju, ki jo v podjetju Meso Kamnik skrbno ohranjamo," opisujejo pri podjetju Meso Kamnik. Zato tudi njihov slogan: "Dobro kot nekoč".

Iz roda v rod namreč prenašajo nauk prednikov, da je le najboljše dovolj dobro: "Tako se še vedno poslužujemo mnogih tradicionalnihreceptov, ki smo jih v želji po zagotavljanju najvišje kakovosti in varnosti mesa ter izdelkov Anton nadgradili z modernimi postopki."

Kot boste lahko sami preverili že na naslednjem pikniku, recepture Anton izdelkov sledijo klasičnim okusom lokalne kuhinje in temeljijo predvsem na uporabi prvovrstnih kosov svežega mesa. "Ponujamo širok nabor izdelkov, ki se ponašajo z oznako BREZ glutena, laktoze, soje in umetnih barvil, saj želimo, da naša kakovost izpolni pričakovanja tudi najbolj zahtevnih kupcev," so sklenili.