Uporabno
1143 ogledov

Triki, s katerimi boste kljubovale staranju

Menopavza Profimedia
Menopavza je za vsako žensko prelomno in lahko tudi precej stresno obdobje. Izostanek menstruacije je namreč le en od mnogih simptomov, ki jo spremljajo, pojavi se še vrsta drugih sprememb. Tudi koža in lasje so drugačni in prav to, da lahko menopavza vpliva na videz, mnoge ženske še dodatno potre. Tukaj je nekaj nasvetov, kako prebroditi menopavzo in poskrbeti, da boste še vedno videti kot prej.

Menopavza pri ženskah nastopi ob različnih starostih. Če se pojavi pred 40. letom, stroka govori o prezgodnji menopavzi, če nastopi med 40. in 45. letom, gre za zgodnjo menopavzo, po 45. letu pa je nekako naravno, da jajčniki postopoma prenehajo delovati in da ženska posledično izgubi menstruacijo. Menopavza nastopi, ko jajčniki nehajo proizvajati jajčeca in spolne hormone, tvorjenje spolnih hormonov pa postopoma namesto njih prevzamejo ostale žleze v telesu.

Stres, žalost, ženska | Avtor: Profimedia Profimedia

Prepoznajte tipične simptome menopavze

A 'upokojitev' jajčnikov se vendarle pokaže s številnimi simptomi:

  • Vse krajše in šibkejše menstrualne krvavitve, dokler popolnoma ne izostanejo;
  • Oblivi vročine in povečano znojenje (pogosto ponoči);
  • Razbijanje srca in povišan krvni tlak;
  • Moteno delovanje ščitnice;
  • Glavoboli;
  • Povečana utrujenost, lahko tudi motnje spanja;
  • Motnje razpoloženja (razdražljivosti, občutki potrtosti, tesnobe, strahu …);
  • Suha nožnice in boleči spolni odnosi;
  • Zmanjšana spolna sla;
  • Suha, uvela koža;
  • Izpadanje las.

"Ti simptomi se lahko pojavijo večkrat na dan, trajajo pa lahko nekaj sekund ali nekaj minut. Pa vendar, vse psihične motnje , ki lahko spremljajo obdobje menopavze, niso neposredno odvisne od pomanjkanja estrogenov, temveč so večinoma odvisne od individualne psihične konstitucije ter odnosom do staranja," pove Alenka Podgornik, mag.farm. In dodaja: "Že nekaj let pred menopavzo in po njej sicer med najbolj moteče simptome nedvomno prištevamo vročinske oblive in nespečnost. Običajno trajajo pri 25 do 50 % žensk več kot pet let."

Vichy | Avtor: Vichy Vichy

Na voljo številni naravni preparati za lajšanje težav

Če ste prepoznale simptome oziroma vam je celo zdravnik ginekolog potrdil, da ste vstopile v obdobje menopavze, lahko pri obvladovanju simptomov veliko naredite same. V primeru, ko so znaki res hudi in postane vse skupaj nevzdržno, se sicer zdravnik lahko odloči za zdravljenje s hormonsko nadomestno terapijo, a mnoge ženske si tega ne želijo, saj nočejo posegati v naravne procese v svojem telesu.

Obdobje menopavze tako prebrodijo same, s pomočjo naravnih pripomočkov in ustreznih preparatov za nego kože in lasišča, ki so na voljo v lekarnah brez recepta. Sploh utrujen, uvel videz ter koža, ki nenadoma izgublja prožnost in dobiva vse bolj izrazite gube ter druge nepravilnosti, ženske v menopavzi še dodatno potre. In zato želijo tudi ustrezni negi kože ter las posvetiti posebno pozornost.

"Pri ženskah na kožo močno vpliva raven estrogena. Zato so z menopavzo povezane tudi spremembe na koži in laseh. Koža postane bolj suha, tanjša, manj prožna in napeta, manj je tudi podkožnega maščevja. Izgubljati začne svojo čvrstost in elastičnost, gube postajajo bolj izrazite in pojavljajo se pigmentne lise. Lahko srbi in se lušči. Zmanjša se tvorba naravnega vlažilnega faktorja in hidrolipidnega zaščitnega plašča na površini kože, spremenjena je tudi sestava kožnih lipidov. Vse to vodi do povečane transepidermalne izgube vode," pojasnjuje sogovornica. In podobno 'venijo' tudi lasje, ki postanejo v menopavzi tanjši in bolj krhki. "Število las in dlak ter lojnic je manjše, zmanjša se količina izločenega loja in znoja."

Vichy | Avtor: Vichy Vichy

Neovadiol: Učinkovita formula, narejena za kožo v menopavzi

Nadomestni kozmetični kompleks Neovadiol iz Laboratorijev Vichy vsebuje kompleks aktivnih sestavin, ki je tako močan, da deluje na markerje mladosti, ki jih je prizadela menopavza. Zahvaljujoč doslej neprimerljivemu nadomestnemu kompleksu so gostota, občutek udobja in svežina kože obnovljeni, polt ima bolj zdrav sijaj in je enakomernejša, obrazne linije pa so preoblikovane.   

Študija, ki je vključevala 224 žensk, je med drugim pokazala, da se jim je po treh mesecih redne uporabe kompleksa Neovadiol za skoraj 26 odstotkov zmanjšala povešenost kože in da so imele za kar 17,5 odstotka manj gub.

Kako med menopavzo pravilno negovati obraz?

Če koži (tako na obrazu kot po telesu) in lasišču v času menopavze posvetimo dovolj pozornosti in če izvajamo pravilno nego, bomo močno ublažili vidne posledice upadanja estrogena. Sredstva, ki jih izberete za čiščenje in negovanje, morajo biti prilagojena pH-ju vaše kože, čiščenje pa mora biti blago in ne prepogosto, da kože še dodatno ne izsušite. Prav tako je pomembno izbrati dovolj vlažilno in dovolj mastno kremo za vašo izsušeno koži, kajti na splošno velja pravilo, da bolj kot je koža suha, bolj mastne izdelke se priporoča.

1. korak: Temeljito čiščenje

"Prvi korak učinkovite vsakodnevne nege obraza zjutraj in zvečer je temeljito čiščenje. S tem odstranimo ličila in obenem pomagamo ohraniti naravno ravnovesje vlage v koži. Primerno je čistilno mleko ali micelarna raztopina," pojasnjuje Alenka Podgornik.

2. korak: Nanos dnevne oziroma nočne kreme

Po čiščenju sledi nanos kreme, ki naj vsebuje aktivne sestavine, kot so vitamini, antioksidanti, hialuronska kislina in peptidi. Te sestavine namreč pripomorejo k izboljšanju stanja vaše zaradi hormonskih sprememb vse bolj izsušene in uvele kože, poleg tega zavirajo naravne procese staranja. Kreme z aktivnimi sestavinami kožo vlažijo in spodbujajo tvorbo kolagena, prav tako z njimi nadomestimo pomanjkanje naravno prisotne hialuronske kisline v koži.

3. korak: Dodatna nega predelov okrog oči in ustnic

"Zelo pomembna se mi zdi tudi posebna nega kože okrog oči in ustnic ter na vratu in dekolteju. Tu je namreč koža veliko tanjša in občutljivejša kot na preostalih delih telesa. Za intenzivno nego kože na omenjenih predelih uporabimo serum, ki vsebuje visoko koncentracijo aktivnih sestavin. Najbolje je, da ga nežno vmasiramo v kožo pred nanosom dnevne ali nočne kreme," še svetuje sogovornica.

Vichy | Avtor: Vichy Vichy

Ne pozabite tudi na izsušeno kožo telesa

Podobno kot za obraz velja tudi za preostanek telesa. Najprej blago čistilno sredstvo, nato ustrezen negovalni preparat.

"Milo je treba odmerjati v manjših količinah in dobro sprati s kože. Še bolj je priporočljiva uporaba sindeta ali olja za prhanje. Po umivanju nato na kožo namažemo negovalni izdelek , ki je bogat z maščobami in vlažilci. Najpogosteje uporabljani vlažilci so glicerol, urea, pantenol," pojasnjuje Alenka Podgornik. "Da pa bi čim prej omilili težave z lasiščem, svetujemo nego las s šamponi, serumi ali losjoni, ki izboljšajo mikrocirkulacijo in krepijo lase in lasne mešičke."

Neovadiol: rezultat 14-letnih raziskav, ki vas bo navdušil

Po 14. letih raziskav in po 13. patentih so Laboratoriji Vichy ustavili negovalno formulo oziroma nadomestni kozmetični kompleks Neovadiol, ki je prilagojen prav zreli koži v menopavzi in njenim potrebam. Vsebuje tri nadvse pomembne aktivne učinkovine:

  • Glicerin, ki ima sposobnost zadrževanja vode v roženi plasti, s čimer zagotavlja vlaženje površinskih plasti kože.
  • Hepes, ki preprečuje v menopavzi pogosto prisotno pretirano luščenje kože in spodbuja celično obnovo ter preoblikuje površino kože, s čimer se učinkovito zoperstavlja hrapavosti in nagubanosti.
  • Pro-Xylane – patentirana biometrična molekula je v kompleksu Neovadiol povečana na tri odstotke (kar je kar 10-krat več kot v prejšnjih formulah), njena čudežna moč pa je v tem, da deluje kot ustvarjalec tkiva: vpliva na sintezo kolagena in glikozaminoglikanov ter tako zmanjšuje uvelost in nagubanost kože. Poleg tega zmanjšuje pigmentne lise in posledično zagotavlja enakomernejšo polt.
Izdelki Neovadiol so na voljo v lekarnah, kjer vas ob nakupu vašega najljubšega izdelka čaka tudi darilo – kozmetična torbica Vichy, ki vsebuje hranljivo kremo za roke Vichy (50 ml) in vzorce za nego kože in las (booster Minéral 89 za krepitev kožne pregrade (1,5 ml), vlažilni puder Minéralblend (1 ml) in šampon Densi-Solutions (6 ml) za povečanje mase las).

Vichy | Avtor: Vichy Vichy