Uporabno
2440 ogledov

Tukaj najdete 3 ideje za trajnostno nakupovanje!

Spar Spar
Si tudi vi želite živeti bolj okolju prijazno in trajnostno? V nadaljevanju vam zaupamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali opraviti trajnosten nakup. Berite naprej.

1. Poskusite kupiti izdelke v alternativni embalaži

Če želite nakupovati trajnostno, je pomembno, da veste, v kakšno embalažo so izdelki pakirani. Odločite se lahko za alternative v steklu, v kartonasti embalaži ali celo v reciklirani plastiki. Prav tako so v trgovinah na voljo nekateri izdelki v embalaži, ki je kompostabilna, kar pomeni, da lahko embalažo po uporabi odvržete v organske odpadke.

Nakupujete pa lahko celo brez embalaže in preizkusite nakupovanje v rinfuzi. Tako lahko nakupujete povsem brez uporabe nove embalaže, saj lahko od doma prinesete lastno stekleno posodo, steklene kozarce ali drugo rabljeno embalažo, ki je seveda še vedno primerna za hranjenje živil. V lastno embalažo nato le napolnite izbrane izdelke.

V Sparovih trgovinah vas čaka veliko trajnostnih izdelkov, med katerimi najdete tako živila kot ostale produkte. Trajnostno so pakirani tudi izbrani izdelki SPAR To Go, ki so zdaj na voljo v leseni, papirnati ali reciklirani embalaži.

V trgovini INTERSPAR Citypark lahko nakupujete tudi brez embalaže! Ponujajo vam več kot 45 živil v rinfuzi! Izbirate lahko med pestro ponudbo izdelkov, ki jih preprosto napolnite v papirnate vrečke ali v lastno embalažo.

Spar | Avtor: Spar Spar

 2. Odpadke ločujte pravilno

Nakupovanje izdelkov v okolju prijazni embalaži je velik korak, a skrb za okolje se ne konča tukaj. Pomembno je tudi, kako izdelke po uporabi ločujemo. Pa res vemo, kako odpadke pravilno ločevati? Prvo pomembno pravilo je, da embalažo prehranskih izdelkov pred ločenim zbiranjem dobro očistimo in ločimo različne materiale. Nato posamezne dele pravilno razvrstimo v posamične koše. Dober vodič za ločevanje odpadkov lahko poiščete tukaj.

Za ločeno zbiranje odpadkov lahko poskrbite tudi v Sparu! V nekaterih trgovinah so na voljo ekološki otoki, ki so namenjeni ločenemu zbiranju odpadkov. V posebne koše lahko odložite papirnate odpadke, plastično embalažo, pločevinke in celo odslužene baterije.

Spar | Avtor: Spar Spar

3. Hrane nikakor ne zavrzite

Trajnostno ni le tisto, kar je prijazno do narave, ampak tudi tisto, kar je prijazno do družbe. Ravno zato bodite pri nakupovanju živil pozorni in seveda kupite tisto, kar boste res porabili.

Če pa vam kdaj od obroka ostane hrana, je nikakor ne zavrzite! Nasvete z vami deli chef Marko Pavčnik, ki v sklopu projekta Hrana ne sodi v smeti osvešča o odgovornem ravnanju s hrano. Chef se pri ustvarjanju v kuhinji drži etičnih pravil in sledi »zero waste« filozofiji.

V Sparu sodelujejo s chefom Markom Pavčnikom in v sklopu projekta »Hrana ne sodi v smeti« ponujajo številne nasvete in recepte za jedi, ki jih lahko pripravite iz ostankov hrane.

Spar | Avtor: Spar Spar

Tudi vi lahko prispevate k lepšem jutri. Za začetek lahko upoštevate zgornje tri ideje, še več zanimivih nasvetov in trikov pa lahko poiščete na Sparovi spletni strani.