Uporabno
7015 ogledov

Uporaba krem za roke je, poleg umivanja, osnovni ukrep za ohranjanje zdrave kože rok

Helpi ABENA-HELPI

Umivanje rok, večkrat na dan, je del našega vsakdanjika. Ne samo v trenutni situaciji, ko moramo res paziti na dobro higieno rok, s čimer preprečimo morebiten prenos okužbe, ampak tudi sicer.

Hladni zimski dnevi predstavljajo vsem, ki imajo težave s suho kožo rok, velik izziv. Suh hladen zrak, dehidrirana koža rok, sedaj tudi pogosto umivanje rok in razkuževanje lahko hitro vodijo do prekomerno izsušene kože rok ter poslednično do razpokane, ponekod tudi srbeče kože. Razpokana in izsušena koža je tudi boleča. Vzdrževanje take kože pogosto vodi v začaran krog, ki se lahko konča tudi z močno vzdraženo kožo, ki lahko vodi v resno obolenje le-te.

Za kožo rok moramo skrbeti vsaj tako pogosto in izdatno kot za kožo na obrazu, ki ji namenimo največjo pozornost. Vemo, da je koža naš največji organ, hkrati pa tudi naša naravna zaščita pred zunanjimi škodljivimi vplivi. Zdrava koža ima več nalog, s čimer poskrbi za naše vsesplošno dobro počutje. 

Naša koža je tudi dober indikator našega počutja in zdravja, njen izgled pa tudi vpliva na to, kako se počutimo. Dobro izbrana krema za roke pomaga pri regeneraciji kože, vzdrževanju njenega optimalnega pH-ja, kožo zaščiti in pomaga vzdrževati njene naravne zaščitne funkcije. 
Roke so preko dneva ves čas izpostavljene različnim dejavnikom, pa se tega morda niti ne zavedamo.Ves čas nekaj delamo z rokami, pa naj gre za pisanje ali tipkanje, fizična dela ali pa dela v okoljih, kjer je koža rok že od nekdaj izpostavljena zahtevnim smernicam čiščenja kože rok. 

Mila za roke, v trdi ali tekoči obliki, imajo funkcijo razmastitve kože. V današnji situaciji boja proti virusu se poleg pogostega umivanja rok poslužujemo tudi razkuževanja rok s sredstvi, ki vsebujejo vsaj 60 % alkohola, ki učinkovito deluje na razgradnjo maščobne ovojnice virusa. Kombinacija pogostega umivanja in razkuževanja rok pa kožo ne samo zaščiti, temveč tudi poškoduje. Našo naravno zaščito kože lahko hitro poškodujemo s pogostim umivanjem rok, saj milo ne razlikuje med umazanijo, dobrimi in slabimi bakterijami, odmrlimi celicami in zaščitnimi olji na koži. 

Zaradi prepogoste izpostavljenosti milu, vodi ter razkužilom postane povrhnjica kože prekomerno izsušena, razpokana, zdi se nam, da nam je koža »premajhna«, ker zateguje, vse to pa vodi v okvaro zaščitne funkcije in večjo možnost vdora zunanjim škodljivim dejavnikom.
Mikroflora na naši koži, ki nas varuje pred škodljivimi bakterijami, ima rahlo kiselkast pH (kislinski plašč), zato je pomembno, da izbiramo kreme s primernim pH-jem, nekje med 5 in 6.

Za suho kožo rok so negovalni losjoni pogosto premalo hranilni. Značilnost losjonov je, da vsebujejo manj maščob in večjo količino vode, emulzije so navadno nežne, hitro se vpijejo v kožo in na koži ne puščajo mastnih sledov. Koži hitro povrnejo vlago, ne vsebujejo pa dovolj maščob za dolgotrajen zaščitni učinek. Kreme z višjo vsebnostjo maščob težave s suho kožo hitreje omilijo ter pripomorejo k hitrejši regeneraciji kože.

Priporočljivo je, da si roke namažemo s hranilno kremo po vsakem umivanju, seveda glede na potrebe kože. Kožo je po umivanju treba nahraniti, navlažiti in zaščititi. Če krem za roke ne uporabljamo, to lahko vodi k izsušeni, pordeli, vzdraženi koži, ki se lahko kaže tudi z manjšimi srbečimi ali pa že bolečimi razpokami kože.

Helpi | Avtor: ABENA-HELPI ABENA-HELPI

Poznamo različne zaščitne kreme, ki se razlikujejo glede na sestavo in kombinacijo vlažilnih in negovalnih sestavin. Krema za izdatno nego in zaščito rok Abena vsebuje 21 % lipidov (rastlinska maščoba) in je na voljo v 75 ml tubi ali v 500 ml plastenki z dozatorjem. Hitro se vpije v kožo in ne pušča mastnih sledov. Visoka vsebnost rastlinskih olj (21 %)  kožo ščiti in neguje. Krema vsebuje tudi sestavine, ki ohranjajo vlažnost kože. Je rahlo odišavljena in ne vsebuje barvil. Dermatološki test in skandinavski eko znak zagotavljata varno izbiro.
Za tiste z izredno občutljivo kožo je na voljo neodišavljena različica kreme za roke v 500 ml plastenki z dozatorjem. Krema ima certifikat danskega združenja Asthma-Allergy. Izdelki s to oznako ne vsebujejo dišav in barvil ter predstavljajo minimalno tveganje za nastenek alergij kože.

Pomembno je, da uporabimo kremo, ki nas ne bo ovirala pri delu. Krema, ki se hitro vpije in ne pušča mastnih sledov, je primernejša za večkratno uporabo preko celega dneva kot krema, ki se vpija počasi. Takšne kreme, ki se vpijajo počasi v kožo, so primerne za nanos pred spanjem ali takrat, ko vemo, da kar nekaj časa ne bomo delali ničesar, pri čemer potrebujemo dober oprijem rok.

V današnjem času, ko smo obremenjeni s prekomernim umivanjem rok in dodatnim razkuževanjem, je pomembno, da poskrbimo za izdatno zaščito kože rok z uporabo krem, saj drugače lahko postane že najbolj običajno umivanje rok neprijetno opravilo. 

Vse omenjene izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.abena-helpi.si.
Lahko pa si naročite brezplačen vzorček s klikom na to povezavo.