Uporabno
10 ogledov

Uporaba manualne terapije v fizioterapiji

rehab.si, fizioterapija, manualna terapija, zdravje Rehab.si
Manualna terapija je oblika fizikalne terapije, ki vključuje uporabo rok fizioterapevta za diagnosticiranje in zdravljenje telesnih težav.

Ta oblika zdravljenja se pogosto uporablja za zdravljenje bolečin v mišicah in sklepih, izboljša pa tudi gibljivost ter pomaga pri zmanjšanju napetosti in stresa. Tehnike manualne terapije so naslednje:

  • Mobilizacija sklepov: Ta tehnika vključuje nežno razgibavanje sklepov in pomaga pri izboljšanju obsega gibanja ter pri zmanjševanju bolečine.
  • Manipulacija sklepov: Ta bolj intenzivna tehnika vključuje hitre, vendar natančne pritiske na sklep in tako izboljša gibljivost ter zmanjša bolečino.
  • Miofascialno sproščanje: Ta tehnika se osredotoča na miofascialno tkivo, kot so mišice in njihovo vezivno tkivo, kar tudi pomaga pri izboljšanju gibljivosti in zmanjševanju bolečine.
  • Nevromuskularna tehnika: Ta pristop se uporablja za izboljšanje funkcij mišic in živcev, kar posledično zmanjšuje bolečino.

Manualna terapija je primerna za vse ljudi vseh starosti in se lahko uporablja za zdravljenje različnih težav, kot so bolečine v hrbtu in vratu, težavah s sklepi, športnih poškodbah, glavobolih, migrenah in kroničnih bolečinskih stanjih, kot je fibromialgija. Pri manualni terapiji je zaželjeno izbrati tudi kvalificiranega in dovolj izkušenega terapevta. Preveriti je potrebno njihovo izobrazbo, izkušnje in reference ter se predhodno posvetovati z zdravnikom glede uporabe manualne terapije.

rehab.si, fizioterapija, manualna terapija, zdravje | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Prednosti manualne terapije

Fizioterapija lahko učinkovito zmanjša akutno in kronično bolečino v mišicah in sklepih. Ta oblika terapije lahko izboljša tudi obseg gibanja in fleksibilnost, kar je še posebej koristno pri stanjih, kot so artritis ali po poškodbah. Manualna terapija pomaga tudi pri sproščanju mišičnega tkiva in prispeva k zmanjšanju stresnega odziva. Uporablja se tudi kot del rehabilitacijskega procesa po poškodbah ali operacijah, saj lahko pospeši okrevanje. Manualna terapija je pogostokrat del celostnega načrta zdravljenja.

Dolgoročne koristi manualne terapije

Da je manualna terapija lahko dolgoročno koristna, morajo pacienti aktivno sodelovati v procesu okrevanja in vzdrževanju dobrega telesnega zdravja in počutja. Po končani terapiji s terapevtom morajo nadaljevati z vajami doma, da ohranijo gibljivost in preprečijo ponoven nastanek težav. Pacienti morajo poskrbeti za vsakodnevno pravilno držo, saj lahko to pomaga preprečiti napetost in bolečine v mišicah in sklepih. Redno naj izvajajo tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija, dihalne vaje, saj le to pomaga pri zmanjšanju napetosti v telesu, kar pripomore k izboljšanju splošnega dobrega počutja. Vključevanje v redne zmerne fizične aktivnosti, kot so hoja, plavanje in kolesarjenje, pa bo pomagalo posameznikom pri ohranjanju moči, gibljivosti in dobrem počutju.

rehab.si, fizioterapija, manualna terapija, zdravje | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Varnost in previdnost pri manualni terapiji

Manualna terapija je načeloma varna, vendar je pomembno upoštevati nekatere previdnostne ukrepe sploh pri osebah, ki imajo določena zdravstvena stanja, kot so osteoporoza, rak ali napredovale vaskularne bolezni. Ta skupina posameznikov mora pred obiskom manualne terapije poiskati nasvet pri zdravniku. Terapija mora biti tudi vedno prilagojena posameznikovim potrebam, torej glede na njegovo zdravstveno stanje in njegovo toleranco do terapije. Pacienti morajo med terapijo tudi redno sporočati terapevtu ali doživljajo bolečino oziroma nelagodje.

Pomen preventive

Preventiva je ključna za zmanjševanje tveganja nastanka ponovnih telesnih težav, kot so recimo bolečine. Preventivno lahko posamezniki delujejo tako, da si delovno mesto ergonomsko prilagodijo. To lahko storijo z uporabo ergonomskih stolov, z ustrezno višino mize in rednimi delovnimi odmori, s čimer bodo preprečili težave, ki nastanejo, kot posledica dolgotrajnega sedenja. Priporočeni so tudi občasni obiski pri manualnem terapevtu oziroma fizioterapevtu, kateri bodo pomagali odkriti in obravnavati morebitne težave, preden le te postanejo resne. Najbolj pomembno pa je poslušati signale, ki jih pošilja telo. Ob prvih znakih bolečine ali nelagodja je priporočljivo poiskati strokovno pomoč.

Manualna terapija je učinkovita metoda za zdravljenje širokega področja telesnih težav. Z individualnim pristopom in celostnim zdravljenjem lahko manualna terapija bistveno izboljša kakovost življenja, zmanjša bolečine in izboljša telesne funkcije. Kljub vsemu pa je priporočljivo, da se pred začetkom kakršne koli terapevtske obravnave posvetujete z zdravstvenim delavcem.

Naročite se na posvet in diagnostični pregled www.rehab.si.