Uporabno
64 ogledov

V Istri v predsezoni tek in kolesarjenje za rekreativce

Istria Gran Fondo in Ironman Istria Gran Fondo in Ironman
Plava laguna in Klaster Severozahodne Istre sta danes v Triglav Labu v Ljubljani predstavila športne dogodke v njihovi organizaciji. Tako bo Umag aprila gostil Istria Gran Fondo, Poreč pa oktobra še eno dirko Ironman 70.3.

Po besedah ​​direktorja TZ Umag in predsednika Klasterja SZ Istra, Milovana Popovića, je Istria Gran Fondo z letošnjim vstopom v mednarodni kolesarski koledar naredila velik korak naprej.

 »Istria Gran Fondo postaja del svetovne serije UCI Gran Fondo. V veliko čast nam je, da bo prvič v hrvaški zgodovini ena tovrstna  dirka del največje serije dirk v amaterskem kolesarstvu na svetu, ki jo upravlja UCI (Svetovna kolesarska zveza). Tako bodo najboljši kolesarji po starostnih skupinah Istria Gran Fonda imeli možnost boriti se za naslov svetovnega prvaka.« Istria Gran Fondo bo 14. in 15. aprila v Umagu. Poleg glavne dirke v dveh formatih (Gran Fondo in Medio Fondo) se bodo imeli tekmovalci prvič na Hrvaškem možnost preizkusiti v kronometru, torej vožnji »na čas«. Individualni Time Trial bo potekal v petek, 14. aprila, s pričetkom ob 15.00.

Istria Gran Fondo in Ironman | Avtor: Istria Gran Fondo in Ironman Istria Gran Fondo in Ironman

Pravi izziv se obeta v soboto, 15. aprila 2023 v Umagu – na odsekih za drzne in fitično dobro pripravljene kolearje. Odsek Istria Medio Fondo je dolg 94 km, odsek Istria Gran Fondo pa 119 km. Prijave potekajo na spletni strani: https://protime.si/hr/dogodek/9-istria-granfondo/

Kolesarjenje, tek in plavanje bodo združeni v triatlon blagovne znamke Ironman 70.3. Prizorišče je Poreč 15. oktobra 2023. Poleg dokazano dostopne in atraktivne proge imajo vsi športniki in njihovo spremstvo na voljo nastanitev na sami lokaciji v apartmajih in hotelih ter kampih v Plavi Laguni ter vse potrebno za športni vikend ob morju v Istri.

Dan pred glavno dirko, 14. oktobra, bo na isti lokaciji v Zelena Resortu potekala dirka Iron Kids. Prijave so odprte na https://www.ironman.com/im703-croatia

Istria Gran Fondo in Ironman | Avtor: Istria Gran Fondo in Ironman Istria Gran Fondo in Ironman

Direktor tekmovanja Goran Vrus je na tiskovni konferenci povedal: »Vabimo vas, da se preizkusite v plavanju, kolesarjenju in teku na Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, Istra, Hrvaška 2023. Tekmovanje vključuje 1,2 milje plavanja, 56 milj kolesarjenja in 13,1 milje. milj teka (izraženo v km je skupaj 113, 1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21,1 km teka). Dirka Poreč Ironman 70.3 poteka drugo leto in verjamemo, da bomo letos še uspešnejši pri organizaciji in da bodo naši gostje in športniki uživali v dirki, ki jo pripravljamo zanje.«

Istria Gran Fondo in Ironman | Avtor: Istria Gran Fondo in Ironman Istria Gran Fondo in Ironman

Šport kot turistični produkt je še posebej pomemben, saj je razlog za prihod ravno v času, ko sonce in morje nista dovolj. Prav tako imajo športni dogodki velik vpliv na promocijo destinacij, kjer potekajo. Novinarsko konferenco je podprl tudi urad Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani ter je ob tej priložnosti direktor predstavništva HTS-ja Slovenije, g. Bruno Bonifačić poudaril:  »Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji vsakič z velikim veseljem gosti hotelsko skupino Plava Laguna in klaster Severozahodne Istre, ki kontinuirano vlagata v razvoj visoko kakovostnih športnih dogodkov, ki so resnična dodatna vrednost hrvaškega turizma, saj združujejo veliko več kot le outdoor ponudbo. Organizacija svetovno znanih in priznanih tekmovanj kot sta Gran fondo in Ironman pa dokazuje, da je Hrvaška prepoznana kot destinacija, ki zmore in zna zagotoviti vso potrebno logistiko in seveda naravno kuliso. Je tudi dokaz, da je Hrvaška prepoznana kot destinacije za športni turizem, tako za vrhunske športnike kot tudi za vse ostale, ki želijo uživati u aktivnih počitnicah v čudoviti naravi. To v hrvaškem primeru pomeni začutiti utrip lokalnega prebivalstva, njihove navade, zgodovino, enologijo in kulinariko. Na koncu naj še dodam, da mi je posebno zadovoljstvo prezentirati tovrstne športne dogodke slovenski javnosti, ki že vrsto let razvija in ima visoko kulturo športa ter rekreacije in ki zato lahko zelo dobro prepozna kakovostno outdoor ponudbo. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je na lanskem Ironmanu zmagal Slovenec Tim Gošnjak,« je zaključil.  

Istria Gran Fondo in Ironman | Avtor: Istria Gran Fondo in Ironman Istria Gran Fondo in Ironman