Uporabno
732 ogledov

V Ljubljani obeležena 20. obletnica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji

Hrvaška turistična skupnost Peter Irman
Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je v sodelovanju s Turistično skupnostjo Istre obeležilo 20. obletnico delovanja pod nazivom '20 let partnerstva in prijateljstva'.
1/21
Peter Irman

Dogodek, ki je potekal v središču Ljubljane je vključeval tiskovno konferenco za novinarje in večerno druženje z najpomembnejšimi slovenskimi partnerji, mediji in predstavniki slovenskega turističnega sektorja, udeležili so se ga tudi direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić in Monika Udovičić iz hrvaškega Ministrstva za turizem in šport.

"20 let dela predstavništva je težko strniti v nekaj stavkov. Lahko rečem, da smo izredno počaščeni, da imamo na tako zahtevnem trgu že leta odlične turistične rezultate in da nas slovenski gostje spremljajo v našem razvoju. Izjemno nas veseli, da slovenski gostje prepoznavajo vse naše aktivnosti in nas nagrajuje s svojo zvestobo, zato se jim iskreno zahvaljujem za preteklih 20 let prijateljstva in partnerstva ter se veselim prihodnjih let," je dejala direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, Metka Bradetić.

Hrvaška turistična skupnost | Avtor: Peter Irman Peter Irman

"Slovenski gostje so za Hrvaško zelo pomembni. Slovenija je namreč trg, s katerega takoj po Nemčiji dosegamo največje število turističnih prihodov in prenočitev. Slovenci so vedno dobrodošli gostje, dobro poznajo našo državo, predvsem Istro in Kvarner. Slovenski turisti so tudi izjemno zvesti gostje, v prihodnje pa si želimo čim več novih mladih slovenskih turistov, ki bodo skozi celo turistično leto odkrivali lepote Hrvaške in raziskovali nove destinacije, predvsem tiste na celinski Hrvaški," je dejal direktor HTZ-a Kristjan Staničić, ki se je slovenskim partnerjem in medijem zahvalil za 20 let prijateljstva, partnerstva in medsebojnega zaupanja.

Praznovanja 20. obletnice predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji so se udeležili številni slovenski prijatelji in partnerji, njih več kot 100, ki so s tem potrdili pomen turističnega sektorja, ki močno povezuje Hrvaško in Slovenijo. Slovensko stran je med drugim zastopal tudi g. Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, v.d. direktorica Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki, predsednik Združenja slovenskih turističnih agencij Matej Knaus, direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek ter številni drugi predstavniki slovenskih strokovnih združenj, partnerskih agencij in organizatorjev potovanj.

Hrvaška turistična skupnost | Avtor: Peter Irman Peter Irman

"Tradicionalno je slovenski trg eden najpomembnejših za Istro ter je takoj za nemškim in avstrijskim na visoko tretjem mestu po številu prihodov in nočitev. Slovenci so naši prvi sosedje, vedno so dobrodošli, saj smo z njimi v izjemno dobrih odnosih. Zato smo še posebej veseli, da se imamo priložnost udeležiti tega praznovanja, na katerem smo Istro predstavili kot lifestyle destinacijo s poudarkom na kulinariki, ki jo slovenski trg zelo ceni in razume," je povedal direktor Turistične skupnosti Istre, Denis Ivošević.

Večerni program je bil obogaten v sodelovanju z ACI-jem, čigar marine množično obiskujejo slovenski gostje, zato je predsednik ACI-ja Kristijan Pavić dvema gostoma podelil posebno nagrado, enodnevno jadranje za šest ljudi na Hrvaškem.

Predstavitev Hrvaške in Istre v Ljubljani so s svojimi izdelki dodatno popestrili številni partnerji, med njimi umaška restavracija Badi, ki je vse povabljene razvajala z okusi Istre, poreška Agrolaguna, ki je poskrbela za vrhunska istrska vina, ekstra deviška oljčna olja in sire, gostje pa so imeli možnost degustacije pršuta Jelenić, craft pive Bura Brew iz Poreča in craft gina Monachus iz Premanture.

Za zabavni del programa je poskrbela sodobna istrska ljudska kantavtorica in igralka Elis Lovrić, ki je nastopila z gajdačem Stjepanom Večkovićem, gostje pa so si lahko ogledali številne hrvaške destinacije v virtualni resničnosti, tehnologiji prihodnosti.