Uporabno
3656 ogledov

V osrčju vulkana: Slovenski doživljajski park, ki mu ni para!

Vulkanija eva doljak
Prekmurje. Prečudovit konec Slovenije, ki je Štajercem precej na dosegu roke, vsem ostalim pa malo manj. A ker se otroka zadnje čase nadvse navdušujeta nad vulkani, je končno padla odločitev: obiskali bomo Doživljajski park Vulkanija na Goričkem. In ni nam bilo žal, saj izlet ni navdušil le sina in hčerke, ampak tudi naju z možem.

[video: 10735 / ]

Vem, sliši se neverjetno, a mislim, da še nikoli v življenju nisem bila v Prekmurju. Vsaj ne zares. Tu in tam za nekaj ur službeno v Murski Soboti. In pa peljala sem se kdaj tu mimo, ko smo šli na Madžarsko. Tisto, kar me je vedno malce držalo nazaj, je bila precej dolga vožnja iz Ljubljane, sploh če sem pomislila, da bi se tja odpravili na enodnevni družinski izlet. A tokrat si nismo dovolili nobenih izgovorov. Moj 10-letni sin in petletna hči sta namreč tako zelo navdušena nad vulkani in ju zanima vse v povezavi z njimi, da smo se minulo soboto že navsezgodaj zjutraj usedli v avto in odpeljali proti Doživljajskemu parku Vulkanija.

1/15
eva doljak


Do potankosti domišljen doživljajski park z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami

Vulkanija obiskovalce sprejema že dolgih devet let, sestavljena je iz dveh delov: doživljajskega parka, kjer obiskovalce skozi nastanek vesolja in življenja na zemlji ter delovanje vulkanov popelje krtek Oli, in geološkega muzeja. V slednjem si lahko obiskovalci ogledajo razstavo mineralov in fosilov s področja Goričkega, še posebej zanimiv – predvsem za najmlajše goste – pa je interaktivni peskovnik, v katerem sami izdelajo 'bruhajoči' vulkan!


Čeprav se dve uri sliši veliko, je vožnja iz Ljubljane do Gradu na Goričkem, v bližini katerega se nahaja Vulkanija, minila presenetljivo hitro. Tam smo bili točno ob 10. uri, ko se doživljajski park odpre, in že takoj ob vstopu smo se navdušili, ko smo pred seboj ob recepciji zagledali ogromno interaktivno mizo. Namenjena je spoznavanju vulkanov in sil, ki vladajo na našem planetu, in to na zanimiv in predvsem zabaven način – med drugim tudi skozi preproste računalniške igrice, ki seveda predvsem otrokom narišejo nasmeh na obraz.

Vulkanija | Avtor: eva doljak eva doljak

Otrokom dela ves čas družbo simpatičen krt Oli

Po uvodnem pozdravu vodičke in njenega pomočnika, krta Olija, smo začeli naše razburljivo popotovanje po svetu vulkanov. Prvi postanek: VR soba, v kateri sta otroka kar na glas vzklikala in se čudila, medtem ko sta skozi posebna očala gledala krta Olija, ki je razlagal o delovanju in uničujoči moči vulkanov.

VR soba je letošnja nova pridobitev Doživljajskega parka Vulkanija. Soba sprejme do 25 ljudi naenkrat in zagotavlja zares neverjetno virtualno izkušnjo. Tukaj vsi znanja željni delovanje super vulkanov in njihovo uničujočo moč spoznajo prek zanimivega 3D filma in virtualnih očal. Posebno doživetje predstavljata tudi 'kino' dvorana, kjer se ob pomoči izvirne 3D stereoskopske tehnike sprehodite skozi zgodovino vesolja – vse od Velikega poka do izoblikovanja Osončja in Zemlje – ter prav posebej Olijev podzemni vlakec.


Lan, 10 let

V Vulkaniji mi je bilo res zelo zelo všeč. Težko bi rekel, kaj mi je bilo najbolj super, ker je vse tako dobro narejeno! Tista soba z VR soba in kino, kjer gledaš, kako je nastalo vesolje in življenje na Zemlji, vmes pa piha veter, te škropita dež in sneg – to dvoje je bilo carsko. Pa tudi Olijev podzemni vlakec, tam sem se počutil kot v Gardalandu.

Inja, 5 let

Meni je bil pa najbolj všeč krtek Oli. Ker je bil ves čas z nami, tudi ko smo hodili po vulkanu, kjer je bilo bolj temno. In lavo smo videli in blečeče kristale. In potem nas je na koncu prišel Oli še čisto zares pozdravit in smo se tudi slikali z njim.

Celotno popotovanje po svetu vulkanov je od začetka do konca zares odlično zasnovano in domišljeno do zadnje podrobnosti. Po ogledu kratkega filma o vulkanih v že omenjeni VR sobi smo se odpravili v lavino cev, kjer je naš sprehod popestrila 'padajoča lava', nakar nas je znova pozdravil Oli in nam zastavil nekaj vprašanj, na katera smo morali pravilno odgovoriti, da nas je spustil naprej v 3D stereoskopsko dvorano.

Vulkanija | Avtor: eva doljak eva doljak

Po ogledu še enega zanimivega filma, kjer smo, kot že rečeno, spoznali, kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju Goričkega, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes, nas je pot vodila v prav posebno dvigalo. Le-to nas je popeljalo v globino zemljine skorje, od koder smo se z Olijevim podzemnim vlakcem nato znova vrnili na površje. In na tem vlakcu sta se otroka počutila kot v zabaviščnem parku, sploh naša najmlajša družinska članica je vsa navdušena ves čas vzklikala in glasno komentirala na trenutke malce adrenalinsko vožnjo. Ko smo se vrnili nazaj na površje, nas je tam pričakal Oli, s katerim sta se otroka slikala, nato pa smo si v trgovinici s spominki kupili še nekaj za spomin na to prekrasno vulkansko doživetje.

V geološki muzej na ogled kamnin in izdelavo vulkana

A našega zabavnega raziskovanja sveta vulkanov še zdaleč ni bilo konec. Čakal nas je še ogled geološkega muzeja, kjer so za obiskovalce pripravili razstavo mineralov, fosilov in drugih značilnih kamnin Goričkega – najbolj značilen za ta del je tako imenovan olivin, po katerem je krt Oli dobil tudi ime. In če ste ob omembi geološkega muzeja pomislili, da bo to po doživljajskem parku otrokom dolgočasno, ste se motili. Kajti tudi tukaj jih bo spremljal Oli in jim v virtualni kuhinji s pomočjo kuharskega pomočnika predstavil, kako se na Zemlji 'kuhajo' različne vrste kamnin. Ter dal nekaj odličnih idej za kuhanje doma. Za ljubitelje narave pa bo še posebno zanimiv filmček o naravi Goričkega.

Tisto, kar je naša najmlajša družinska člana v geološkem muzeju najbolj navdušilo in ju zamotilo za kar nekaj časa, ko smo bili tam, pa je interaktivni peskovnik. V njem sta sama iz peska izdelala vulkan, ki je nato s pomočjo posebne računalniške tehnike začel bruhati lavo. In kakšno navdušenje je to poželo!

Vulkanija | Avtor: eva doljak eva doljak

Za konec še panoramska vožnja z Oli vlakom in obisk kamnoloma

Naše pohajkovanje v Vulkaniji smo zaključili tako, da smo sedli na vlakec, ki nas je popeljal na panoramsko vožnjo po okolici z enim še posebej zanimivim postankom. Ogledali smo si nekdanji kamnolom, kjer so nekoč pridobivali kamnine, iz katerih so gradili okoliške hiše. In tukaj, v objemu narave, smo si pobliže ogledali tudi čisto pravi olivin.

Prekmurje za otroke ponuja neskončno zabave

Po več urah v Vulkaniji je bil seveda čas, da počasi odrinemo proti domu. A ker Prekmurje ponuja toliko sploh za otroke zanimivih stvari, smo naredili še nekaj postankov. Prvi je bil obisk ene od lokalnih gostiln, kjer so naše brbončice razvajali s tipičnimi prekmurskimi dobrotami, otroka pa sta se med čakanjem na hrano kratkočasila na igralih ter prekrasnem travniku, kjer sta se brezskrbno lovila in skrivala. Nato pa smo se ustavili še v enem od tamkajšnjih motoričnih parkov, kjer sta se še dodatno razgibala na prečudovitih lesenih igralih.

Naša sobota v Prekmurju je bila zares prečudovita in v ta konec Slovenije ter predvsem v Doživljajski park Vulkanija se bomo zagotovo še vrnili!

Če bi tudi vi radi obiskali Doživljajski park Vulkanija, ne odlašajte in si obisk tega prečudovitega parka zagotovite še danes. Več informacij o odpiralnih časih in vstopnicah najdete TUKAJ.