Uporabno
3366 ogledov

V Slovenijo je prispel prvi dvopodni (dvonadstropni) električni vlak!

Slovenske železnice, vlaki, vlak Slovenske železnice Fotografija je simbolična.
V sredo, 26. maja, je v Slovenijo prispel prvi dvopodni (dvonadstropni) vlak KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug), švicarskega proizvajalca Stadler. Deset tovrstnih vlakov, ki so zagotovo posebnost za Slovenijo, bo decembra že zapeljalo prve potnike.

Deset dvopodnih (dvonadstropnih) električnih vlakov KISS

Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic. Do konca leta 2022 bo na naših tirih 52 novih potniških vlakov. Od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih (dvonadstropnih) električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov.

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice
Poleg dizelmotornih in elekričnih enopodnih vlakov modela FLIRT je sedaj v Slovenijo prispel še prvi dvopodni električni vlak modela KISS. Letos pričakujemo prihod še devetih tovrstnih vlakov. Ti vlaki so dolgi 79,84 metra, široki 2,80 metra in visoki 4,63 metra. Imajo po tri vagone, v katerih je 292 sedežev, od tega 16 v prvem razredu, 277 stojišč, prostor za gibalno ovirane osebe ter prostor za vsaj 10 koles.

Dvopodni električni vlaki so zelo prostorni. Vsa vrata so opremljena z izvlečnimi stopnicami, kar omogoča enostavnejši vstop in izstop tudi za gibalno ovirane osebe. Na voljo je prostor za prevoz koles, prostorni toaletni prostori, avtomatska klima, velika panoramska okna ... Vlaki omogočajo sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje elektronskih naprav, opremljenost z wi-fi signalom in s tem dostop do internetnih vsebin. Dosežejo lahko hitrost do 160 kilometrov na uro.

1/17

Letos bo v prometu 28 novih vlakov

Pet novih dizelmotornih vlakov modela FLIRT že vozi po kamniški, kočevski, in dolenjski progi. Ta vrsta vlakov bo omogočala povezljivost z Avstrijo in Hrvaško. Vlaki imajo 171 sedišč, od tega 12 sedežev v prvem razredu,  in 143 stojišč, prostor za otroške in invalidske vozičke in najmanj 10 mest za kolesa. Vozijo lahko s hitrostjo do 140 kilometrov na uro.

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice
Julija bo v promet vključenih enajst novih enopodnih električnih vlakov modela FLIRT. Tekom leta še dva. Vozili bodo po vseh elektrificiranih progah, to je na progah Dobova–Ljubljana, Ljubljana–Jesenice, Zidani Most–Šentilj, Pragersko–Hodoš, Ljubljana–Sežana, Divača–Koper, Pivka–Ilirska Bistrica. Vključeni bodo predvsem v prometne konice v primestnem prometu in tam, kjer zaradi infrastrukture ne bo mogoče uvajati dodatnih vlakov. Enopodni električni vlaki imajo 235 sedišč, od tega 12 sedežev v prvem razredu, in 184 stojišč, prostor za otroške in invalidske vozičke in najmanj 10 mest za kolesa. Vlaki bodo omogočali povezljivost z Avstrijo in Hrvaško. Najvišja hitrost, ki jo omogočajo ti vlaki, je 160 kilometrov na uro.

Deset električnih dvonadstropnih vlakov modela KISS bo decembra že zapeljalo prve potnike. Vozili bodo po vseh elektrificiranih progah, to je na progah Dobova–Ljubljana, Ljubljana–Jesenice, Zidani Most–Šentilj, Pragersko–Hodoš, Ljubljana–Sežana, Divača–Koper, Pivka–Ilirska Bistrica. V tem času sledijo zahtevna testiranja, izobraževanja strojevodij in tehničnega osebja, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo in pridobitev dovoljenja za vključitev te vrste vlakov v javni potniški promet.

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Modernizacija potniškega prometa Slovenskih železnic

Dvainpetdeset novih sodobnih vlakov je pomemben korak v modernizaciji ne samo potniškega prometa Slovenskih železnic, temveč tudi javnega prometa v Sloveniji.

V prihodnjih letih bomo z njimi povečali pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo.

Velik poudarek dajemo tudi integraciji javnega prevoza in mikromobilnosti. Vsi novi vlaki omogočajo več prostora za kolesa. Z novimi vlaki bomo lahko zagotavljali prevoz koles na približno osemdesetih odstotkih naših vlakov.

Na večjih železniških postajah oziroma postajališčih je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, kolesarnice in parkirišča za kolesa. Slednje zagotavljamo z izvedbo SŽ-Infrastrukture oziroma DRSI ter z lokalnimi skupnostmi.

Z novimi vlaki, s celovito prenovo prodajnega sistema vozovnic, razvojem omrežja »Parkiraj in se pelji«, z novimi parkirnimi mesti za kolesarje in ne nazadnje s souporabo električnih avtomobilov nameravamo zagotoviti še uspešnejšo prihodnost potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega potniškega prometa v Sloveniji.

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Vabljeni na potovanja z vlaki

Izrabite čas med potovanjem za varno uporabo mobilnih telefonov, branje spletnih vsebin, za branje knjig, uživajte v razgledu na pokrajino … da vam čas vožnje hitreje mine in hkrati prispevate k čistejšemu zraku. Tudi v teh 'covid času', z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke, zagotavljamo varen prevoz potnikov.

Ob koncih tedna in praznikih vam omogočamo še ugodnejša potovanja. Z vozovnico 'TURIST vikend' so vaša povratna potovanja cenejša do 30 odstotkov, otroci od 6. do 12. leta potujejo 50 odstotkov ceneje, otroci do 6. leta pa v spremstvu odraslega brezplačno. Vozovnica 'IZLETka' pa vam omogoča neomejena do 5-dnevna potovanja ob sobotah, nedeljah in praznikih na celotnem območju Slovenskih železnic za le 15 evrov.

Dobrodošli na vlakih!