Uporabno
13876 ogledov

V taki nastanitvi še niste uživali – Hiške slovenske Istre

Hiške slovenske Istre
1/7
Hiške slovenske Istre
Daleč od vrveža slovenske obale, a dovolj blizu za jutranji sprehod ob morju. Z razgledom na prelep morski sončni zahod, v objemu sproščujoče narave. Vikend oddih ali jesenski dopust preživite v najlepših hiškah na podeželju slovenske Istre.

Si želite še nekaj umirjenih dopustniških dni na morju, a se želite izogniti gneči ob obali? Ste ljubitelj narave in pristne slovenske Istre? Potem vas bodo navdušile Hiške slovenske Istre, ki so oddaljene le 15 minut vožnje iz Kopra. Prelepi razgledi na pokrajino in morje vam bodo omogočili popolni "odklop" od vsakdanjega stresa in polnjenje praznih baterij.

Hiške slovenske Istre | Avtor: Hiške slovenske Istre Hiške slovenske Istre
Najbolj posebna in pristna oblika "glampinga"

V odmaknjeni vasici Truške, sredi vinogradov družina Kozlovič nudi tri vrste nastanitve: svetle in prostorne sobe z možnostjo uporabe kuhinje, apartmaje za daljši oddih in ljubke Hiške slovenske Istre, za katere je družina leta 2011 prejela nagrado STO za Snovalca za inovativne ideje.

Hiške slovenske Istre se ponašajo tudi s certifikatom Travelife Gold, ki ga podeljuje združenje britanskih potovalnih agentov in potrjuje dobre prakse na področij varovanja okolja, spoštovanja zaposlenih, lokalne skupnosti in njenih prebivalcev, spoštljivega odnosa do naravne in kulturne dediščine ter spodbujanja lokalnega gospodarstva. Poleg tega so vključene v Zeleno shemo slovenskega turizma in pridobile znak za nastanitve Slovenia Green Accommodation.

Prav Hiške slovenske Istre vam bodo odprli nov pogled na slovensko Istro in vas približale njenim koreninam. Hiške so takšne kot so bile nekoč – enostavne, skromne, a čedne in domače. V njih ni elektrike in vode, tako da res omogočajo popoln odklop brez motečih električnih naprav.

Vse pohištvo je originalno iz časa 19. in začetka 20. stoletja. Hiške slovenske Istre vas bodo tako popeljale nazaj v davno pozabljeni čas, ko smo živeli v popolnem sožitju z naravo.

Hiške so posvečene Šavrinkam – ženskam, ki so vsak dan prehodile ogromno kilometrov do najbližjih mest, da so lahko tam prodale domače proizvode in preživljale svojo družino. Po njih so Hiške dobile tudi svoja imena – Jajčarica, Krušarica in Mlekarica.

Hiške slovenske Istre | Avtor: Hiške slovenske Istre Hiške slovenske Istre

Pred Hiškami je možno tudi kampiranje, tako lahko Hiške slovenske Istre obiščejo tudi večje družbe in tisti, ki noč raje prespijo v lastnem šotoru. Seveda so dobrodošli tudi vaši hišni ljubljenčki, ki bodo z vami uživali v prelepi naravi.

Doživite pristno slovensko Istro

Pred Hiškami lahko naberete sezonsko sadje in zelišča. Poskusite lahko tudi pristen istrski refošk, ki ga družina Kozlovič sama proizvaja.

Hiške slovenske Istre | Avtor: Hiške slovenske Istre Hiške slovenske Istre
V slovenski Istri ne izstopa le možnost obiska morja, ampak tudi veliko drugih aktivnosti, ki jih morate vsaj enkrat v življenju doživeti. Obiščite Hrastovlje in 500 let stare freske Mrtvaškega plesa v lokalni cerkvi. Spoznajte avtohtone istrske živali, ki jih vam bodo predstavili v živalskem parku družine Trček. Odkrijte Deželo refoška in v piranskih solinah postanite solinar za en dan. Istra nudi tudi odlične kolesarske poti, kolo pa si boste lahko sposodili tudi v Hiškah slovenske Istre.

Zajtrk, ki ga nikoli ne boste pozabili

Si želite doživeti še več pristne slovenske Istre? Potem naročite Istrski zajtrk, ki poleg slastnih lokalnih dobrot vključuje tudi obisk petih doživetij v slovenski Istri.

Hiške slovenske Istre | Avtor: Hiške slovenske Istre Hiške slovenske Istre

  • Dan boste lahko začeli z obiskom Zeliščnega raja slovenske Istre v vasi Trsek, kjer boste preizkusili domači brinjevec, spoznali tradicionalna istrska zelišča in njihovo uporabo ter uživali v opojnem vonju zeliščne energijske učne poti.
  • V butični trgovini Okusi Istre bodo za vas pripravili degustacijo najboljših lokalnih dobrot in vam približali zgodovino istrske gastronomije.
  • Obiskali boste lahko ekološko kmetijo Marima, kjer vam bodo predstavili pridelavo sadja in boste preizkusili nekaj njihovih domačih dobrot. Popeljali vas bodo tudi do navišjega flišnega slapa v istri.
  • Istre seveda tudi ni brez žlahtne kapljice, zato paket vsebuje tudi obisk vinske kleti Montis.
  • Za zaključek dneva pa se boste lahko še povzpeli na mestni stolp na koprskem Titovem trgu in uživali v pogledu na skrite kotičke Kopra in slovensko obalo.