Uporabno
119 ogledov

Varno s kolesom v sončen vikend

AVP AVP
Vse do 3. junija, ko obeležujemo Svetovni dan kolesarjenja, Agencija za varnost prometa koordinira in izvaja nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev.

[video: 10716 / ]

Do 18. maja letos so policisti ugotovili 1.393 kršitev cestnoprometnih predpisov kolesarjev, od tega kar 244 oziroma 17,5 % s področja uporabe telefona. Vsako leto je prometnih nesreč z udeležbo kolesarja približno 1.300. Letos do vključno 30. 4. so bili kolesarji udeleženi v 218 prometnih nesrečah, kar je 15 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Umrla sta dva  kolesarja, hudo telesno poškodovanih je bilo 35, lažje telesno poškodovanih pa 150 kolesarjev. Na mednarodni ravni pa se Slovenija primerjalno z drugimi evropskimi državami uvršča v evropsko povprečje glede na leto 2019, in sicer s 4,5 umrlimi kolesarji na milijon prebivalcev, povprečje EU pa znaša 4,4.

Kolesarjenje | Avtor: Profimedia Profimedia


Agencija za varnost prometa kolesarjem pred poletnim koncem tedna, ki bo za kolesarjenje vremensko ugoden, svetuje: "Spoštujte pravila vožnje, ne uporabljajte mobilnega telefona in slušalk, z roko vedno jasno nakažite, kam zavijate. Poskrbite za dobro vidnost s svetlimi, odsevnimi oblačili, na kolesu naj bosta delujoči sprednja in zadnja luč. Pred rdečo lučjo se vedno ustavite. Za vašo varnost uporabljajte čelado." Vse voznike pa Agencija opozarja, naj bodo na kolesarje še posebej pozorni in naj dosledno spoštujejo, da je minimalna bočna razdalja ob prehitevanju 1,5 metra. Največ nesreč kolesarjev se zgodi prav v trku z motornimi vozili. Za obe omenjeni skupini udeležencev za varno udeležbo v prometu zato velja: upoštevajte cestnoprometna pravila in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

AVP | Avtor: AVP AVP

Zavarujte se s čelado!

Ker so poškodbe glave ene pogostejših poškodb v prometnih nesrečah, se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje, ne le do 18. leta, kot je to obveza po zakonu. Zaščitna čelada preprečuje težje posledice poškodbe glave med 40 % in 70 %. Pomembno je, da že pri prvih vožnjah s kolesom otrok uporablja kolesarsko čelado. Tudi takrat, ko otroka vozite na posebnem sedežu na svojem kolesu, mora imeti čelado. Tako se bo tako lažje navadil na njeno uporabo, še lažje mu bo, če ste pri tem starši ali skrbniki za zgled. Vedno vztrajajte, da si otrok čelado pripne vselej, ko se vozi s kolesom. Ni pomembno, ali je to majhno otroško trikolo ali veliko kolo, niti ali se vozi po igrišču ali na cesti. Bodite dosledni, saj se lahko nesreča ali padec pripeti kjerkoli. Zanimivo, največ se jih zgodi prav na otroških igriščih in dvoriščih.,

Slovenske novice: Sedemletna deklica nesrečno padla s kolesom in umrla - Kolo, otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Uporaba telefona med vožnjo s kolesom narašča

Med kolesarji naraščajo kršitve cestnoprometnih predpisov tudi zaradi pogoste uporabe mobilnega telefona kar med vožnjo s kolesom. Leta 2017 je bilo kršitev s področja uporabe telefona med kolesarji 7 %, ta delež je v zadnjih petih letih narasel že na 17 %. Do 18. maja letos je bilo od 1.393 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov s strani kolesarjev kar 244 oziroma 17,5 % s področja uporabe telefona.

Uporaba mobilnega telefona in slušalk med kolesarjenjem ni dovoljena, saj pomembno vpliva na (ne)zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Novela Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa je avgusta lani za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), zvišala kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo na 120 evrov.

Srečno vožnjo in veliko varno prevoženih kilometrov na kolesu!