Uporabno
1999 ogledov

Več kot 130.000 Slovencev brez izbranega osebnega zdravnika

otrok zdravnik
Stare modrosti pravijo, da je zdravje največje bogastvo sveta, in verjetno bo to kar držalo. V Javni tribuni smo tokrat spregovorili o neskončnih vrstah, ki se vijejo pred zdravniškimi ambulantami. Ali do zdravnika sploh lahko pridemo pravočasno? V katerih ambulantah so najkrajše čakalne dobe? Katerim zdravnikom je pravzaprav mar za vaše težave?

Številke kažejo, da je v Sloveniji več kot 130.000 zavarovancev brez izbranega osebnega zdravnika, saj je teh preprosto premalo. Omenjena številka lahko marsikomu požene strah v kosti, saj živimo v časih, ko je zdravje postalo kritična točka naših življenj. S pojavom nove koronavirusne bolezni so bolnišnice in zdravstveni domovi v preteklih letih pokali po šivih, posledično pa se je pojavila potreba po novih zdravstvenih delavcih, ki jih preprosto nimamo dovolj. Slovenija se je znašla v hudih škripcih. Ali se sploh še lahko rešimo iz te godlje?

Pacient in zdravnik v bolnišnici | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako do zdravnika brez čakalne dobe?

V Javni tribuni smo tokrat odprli debato o slovenskem zdravstvu. Na vaša vprašanja so odgovarjali strokovnjaki iz Varuha zdravja, Vzajemne. Precej očitno je, da je dana tema precej vroča, zato se je na forumu pojavila prava poplava vprašanj. Ali sploh obstaja zdravniška ambulanta brez dolge čakalne dobe? 

»Zavarovanje E-zdravnik nima čakalne dobe. Zavarovanje začne veljati ob 00.00 uri tistega dne, ki je na polici naveden kot datum začetka zavarovanja. Zdravniku po telefonu ali v video posvetu opišete oziroma pokažete svoje težave. Posvet lahko opravite že naslednji dan, po klicu na brezplačno številko 080 20 60. Termin in uro posveta izberete sami,« so nam pojasnili strokovnjaki iz Varuha zdravja, Vzajemne.

Telefoniranje k zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia

 E-zdravnik je zdravstveno zavarovanje, ki vam s pomočjo asistence Varuha zdravja omogoča hiter dostop ter kritje zdravstvenih storitev zunaj javne zdravstvene mreže. Gre za primerljivo storitev, s katero se lahko rešite iz vsake zagate, še posebej takrat, ko nimate dostopa ali možnosti izbire osebnega zdravnika.

 

Precej pogosto vprašanje, ki se je porajalo bralcem foruma Med.Over.Net, se tiče števila posvetov. Kakšne so omejitve? »Število zdravstvenih storitev na daljavo je praviloma omejeno na največ dva (2) posveta na mesec oziroma sedem (7) posvetov na zavarovalno leto,« na najbolj pogosto vprašanje odgovarjajo strokovnjaki iz Vzajemne.

Klic je na brezplačno številko 080 20 60 mogoč le v Sloveniji. V primeru, da se nahajate v tujini, ko se pojavi zdravstvena težava, zavarovalnici pošljete obrazec za prijavo na posvet z zdravnikom v obliki video klica. Obrazec je objavljen na spletni strani Zavarovanje E-zdravnik|Varuh zdravja|Vzajemna. Za posredovanje obrazca se lahko obrnete tudi na info@vzajemna.si.

Zdravnik in telefon | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

 

Koliko denarja je treba odšteti za zdravnika brez čakalne dobe?

Uporabnika Anonimno 2404 je zanimalo, koliko denarja bo moral odšteti, če se odloči za omenjeno sklenitev zavarovanja. »Mesečna premija zavarovanja znaša 1,82 evra. Do posveta pridete hitro. V praksi to pomeni, da dobite termin za posvet naslednji dan po prijavi za posvet pri zdravniku,« prijazno odgovorijo iz Varuha zdravja, Vzajemne in nadaljujejo: »Posvet z zdravnikom praviloma traja največ 30 minut. V primeru, da potrebujete več časa, se zdravnik temu prilagodi.« 

Zdravnik na daljavo – neumnost ali zdrava pamet?

Marsikomu se morda zdi, da je obisk zdravnika na daljavo nesmiseln, a temu ni povsem tako. Samo pomislite, čemu vse se s tem lahko izognete (bacilom in nalezljivim boleznim, prometnim nesrečam, nepotrebnemu zapravljanju bencina in časa ipd.).

Zavarovanje E-zdravnik zagotavlja kritje naslednjih zdravstvenih storitev na daljavo:

  •          posveti na daljavo (video ali telefonski posvet),
  •          klepet z zdravnikom prek izbranega klepetalnika (24/7).

 

Če zdravnik presodi, da zavarovanec potrebuje zdravilo, ga lahko tudi predpiše. Zdravilo je v lekarni treba plačati. Za takšne in drugačne medicinske pripomočke osebni zdravnik ne izdaja naročilnic.

Zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdo vse lahko sklene zavarovanje?

Strokovnjaki iz Varuha zdravja, Vzajemne, sporočajo, da se lahko zavaruje vsak državljan Republike Slovenije v starosti od vključno 18. leta dalje. Zavarovanje E-zdravnik lahko zavarovanec koristi (v okviru svoje police) tudi za svoje otroke, in sicer v starosti do 18. leta. V storitev E-zdravnik so vključeni zdravniki splošne in družinske medicine iz mreže izvajalcev Varuha zdravja. V prihodnje pa nameravajo svoj nabor specialnosti razširiti, tako da se bodo pacienti lahko posvetovali tudi z ostalimi specialisti.

Mama in hči v bolnišnici | Avtor: Profimedia Profimedia

Strokovnjaki iz Varuha zdravja, Vzajemne, ob tem izpostavljajo, da lahko pacient po posvetu z zdravnikom splošne ali družinske medicine dobi tudi napotilo za nadaljnje specialistične preglede. Da pa bi pregled pri specialistu opravili hitreje in z vso ustrezno podporo asistenčnega centra, toplo predlagajo, da sklenete Zdravstveno polico.