Uporabno
13390 ogledov

Večerja, ki vam bo vzela le 10 minut časa

Kolaž Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Pomlad je čas, ko veliko staršev takoj po službi odhiti po otroke v šolo in vrtec, sončne popoldneve pa izkoristimo za gibanje na svežem zraku. Zato zvečer, ko pridemo domov, ni ne časa in včasih tudi ne več volje oziroma energije za kuhanje večerje. Prepognjene tortilije s tuninim nadevom in sirom so za takšne večere kot naročene, saj vam bo priprava vzela le 10 minut časa.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Kremni jogurt s sadjem in medom

Včasih se nam zjutraj mudi v službo, šolo in vrtec ter tako časa za zajtrk, ki terja nekaj več priprave, ni. Poleg tega otroci takoj po prihodu v šolo in vrtec že jedo zajtrk in če obilno obedujejo doma, tam obroka nočejo jesti, saj so siti. Zato čez teden večkrat doma pojedo kaj manjšega oziroma manj nasitnega, eden takšnih obrokov je jogurt s sadjem.

Kolaž Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Sestavine:

  • kremni jogurt Pascoli Italiani (včasih ga zamenjamo tudi z grškim);
  • sadje po želji;
  • cvetlični med Dolciando, ki je bil v raziskavi Izbrani produkt trgovskih znamk leta 2021 izbran za enega izmed produktov leta.

Priprava:

Z grškim ali navadnim jogurtom lahko jeste skorajda vse sadje. Mi v zimskih mesecih vanj pogosto narežemo jabolka in hruške ali pa pomaranče, mandarine in banane. Tudi v kombinaciji z mangom, ananasom in banano smo ga že jedli.

A pomlad in poletje sta čas, ko vanj najraje vmešamo jagodičevje – tokrat smo mu poleg banan, kupljenih v Eurospinu, dodali domače borovnice in jagode, ki smo jih imeli zamrznjene še od lanske sezone. Za tiste malo bolj izbirčne otroke, ki se upirajo sadju – tudi sama imam enega takšnega – pa lahko občasno težavo rešite tako, da čez jogurt s sadjem potresete pol žličke kakava v prahu ali čez polijete pol žličke medu. Eurospin ima v ponudbi cvetlični in akacijev med preverjene kakovosti znamke Dolciando, ki sta prepoznavna po specifični barvi, prijetnemu vonju in sladkemu okusu.

In ker tokrat sama nisem uspela pozajtrkovati doma, sem si jogurt s sadjem preprosto 'zapakirala' v stekleni kozarec s pokrovom, ki mi je ostal od domače taščine marmelade, ter ga vzela s seboj v službo.

Zajtrk tega dne je bil cenovno zelo ugoden. Za en kilogram kremnega jogurta Pascoli Italiani sem odštela 1,75 evra, s tem da nismo porabili prav vsega. Borovnice in jagode sem, kot že rečeno, imela domače, sicer pa lahko slastne jagode kupite tudi v Eurospinu, kjer stanejo 2,99 evra. Za tri banane sem odštela 80 centov.

Kolaž Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

KOSILO: Brokoli juha, piščanec s curryjem v smetanovi omaki in kus kus

Sestavine:

  • čebula;
  • brokoli;
  • krompir;
  • kuskus Tre Mulini;
  • 0,85 kg piščančjega fileja razreda A;
  • 200 ml smetane za kuhanje Land (porabili smo je manj kot polovico);
  • curry, sol in olivno olje;
  • zelena solata.

Priprava:

Ker naš devetletnik ni ravno ljubitelj zelenjave, edino, kar mu gre, je brokoli, se pogosto na jedilniku znajde juha z brokolijem. Tokrat nisem dodajala nobene druge zelenjave, samo krompir, da je bila malce bolj nasitna. Najprej sem na olivnem olju popražila nasekljano čebulo, dodala brokoli in tri manjše krompirje, solila, zalila z vodo in pustila kuhati 20 minut.

Ko je bila zelenjava kuhana, sem vse skupaj zmešala s paličnim mešalnikom in dodala malo smetane za kuhanje – to je pri nas trik, ki pri otrocih deluje pri številnih zelenjavnih juhah, ki jim sicer ne dišijo najbolj. Če vanje dodam malo smetane za kuhanje (lahko tudi kisle smetane), potem jim je všeč in jo pojedo. Seveda zelenjavnih juhic, ki so jim dobre same po sebi, ne 'obogatim' s smetano, saj sicer stremim k temu, da so jedi čim bolj naravne oziroma s čim manj dodatki.

Juho smo tokrat namesto z jušnimi kroglicami jedli s popečenimi in na kvadratke narezanimi polnozrnatimi toasti.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za glavno jed smo nato imeli piščanca, začinjenega s curryjem, in pokuhanega v smetani za kuhanje. Soljenega in s curryjem potresenega piščanca sem najprej popekla na olivnem olju, ter na koncu čezenj polila malo smetane za kuhanje ter pustila, da se okusi spoznavajo še nadaljnjih pet minut.

Kuskus sem kuhala v soljeni vodi po navodilih za kuhanje, na koncu sem vanj vmešala še čajno žličko masla.

Zraven sem postregla še skledo solate berivke, ki je bila v Eurospinu ravno v akciji in za katero sem odštela le 99 centov.  Pa tudi kuskus Tre Mulini je imel ravno akcijsko ceno, ko sem bila v nabavi hrane, tako da je namesto 1,59 evra stal le 1,19 evra. Tedenske akcije posameznih izdelkov lahko sicer spremljate TUKAJ.

Celotno kosilo je tako na osebo stalo približno en evro in 70 centrov. S tem da je kar nekaj juhe ostalo in sem jo lahko znova v steklenih kozarcih shranila v hladilniku za naslednji dan.

VEČERJA: Prepognjena tortilija s tuninim nadevom in sirom (popečena na ponvi)

Preprosta večerja, ki vzame resnično samo 10 minut časa, gre vsem mojim otrokom v slast in prepričana sem, da bo navdušila tudi vaše najmlajše. Na osebo pa je stala samo 80 centov.

Kolaž Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Sestavine:

  • 2 paketa tortilj Tre Mulini (v enem paketu so tri tortilje), ki imajo dodano ekstra deviško oljčno olje;
  • tri konzerve tune v naravnem soku Athena;
  • žlica ali dve kisle smetane;
  • sir Edamec Land.

Priprava:

Najprej pripravite nadev za tortilje, in sicer tako, da tune pomešate z nekaj kisle smetane (za občutek: sama tri male konzerve tune zmešam z dvema žlicama kisle smetane), solite in malce popoprate. Nato tortiljo položite na ogreto ponev, na polovico položite tunin nadev in nekaj naribanega sira ter tortilijo prepognete. Kakšno minutko ali dve jo še pečete tako, potem jo obrnete ter jo še približno tri minute pečete na drugi strani in vaša večerja je končana.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ