Uporabno
3646 ogledov

Velike želje, majhni prostori – izzivi načrtovanja majhnih kopalnic

Kopanje Unsplash
Lepota se skriva v detajlih, veli pregovor, ki ga je smiselno upoštevati na vseh življenjskih področjih, še posebej pa pri opremljanju manjših prostorov. Stiska s prostorom je dandanes pogosta težava, s katero se največkrat soočamo v najbolj intimnem prostoru znotraj štirih sten – v kopalnici.

Glede na to, da so naše želje velike, prostori, v katerih živimo, pa relativno majhni, moramo k opremljanju pristopiti premišljeno. Naša težava se tokrat skriva v kopalnici. Majhni kopalniški prostori predstavljajo lastnikom veliko dilemo že na samem začetku prenove oziroma opremljanja. Pa vendar s pametnimi idejami za shranjevanje, premetenimi postavitvami ter primernimi oblikovalskimi triki obstaja veliko načinov, kako majceno kopalnico spremeniti v raj, o katerem ste sanjali.

Je večje res boljše?

Prostorne kopalnice so luksuz, o katerem mnogi lahko le sanjamo. Pa vendar le malokdo ve, da se največ potenciala za veličastno kopalnico skriva prav v najmanjših prostorih. Ni nujno, da ti oddajajo občutek utesnjenosti in prenatrpanosti. Za vas imamo nekaj nasvetov za varčevanje s prostorom, pomešanih s kopico dihjemajočih dodatkov, ki bodo v zgolj nekaj trenutkih še tako skromno kopalnico spremenili v prostor vaših sanj.

Moderna kopalnica | Avtor: Unsplash Unsplash

Kako do dodatnega shranjevalnega prostora?

Ko govorimo o opremljanju majhnih kopalniških prostorov, je najpogostejša težava pomanjkanje prostora za shranjevanje bodisi brisač, šamponov, ličil ter ostalih higienskih pripomočkov. Za dodaten shranjevalni prostor priporočamo izgradnjo polovične stene, kamor mimogrede lahko skrijete tudi neprivlačne vodovodne cevi ter obenem ustvarite polico za shranjevanje očem prijetnejših dodatkov. Ko je lažna stena obložena z izbranimi ploščicami, nikoli ne boste niti posumili, da je nekoč sploh ni bilo tam. Dodatno svežino pa bodo v prostor prinesle sobne rastline (žive ali umetne) ter umetniška dela.

Kopalnica | Avtor: Unsplash Unsplash

Vsaka kopalnica ima štiri stene – uporabite jih!

Tudi najmanjša kopalnica na svetu ima štiri stene. Za karseda najbolj izkoriščen prostor, ki je na voljo, moramo posebno pozornost nameniti stenam. Poskrbite, da je držalo za toaletni papir pritrjeno na steno, enako napravite z brisačami, dodatnimi policami ter košaro za umazano perilo in celo z ogledali. Večina kopalniških pripomočkov naj bo pritrjena na ploščice ob steni in naj ne ležijo na tleh, saj boste s tem prostor samo še dodatno pomanjšali, poleg tega bo videti neurejeno.

Ogledalo v kopalnici | Avtor: Unsplash Unsplash

 

Pohištvo za kopalnice najdemo na vsakem vogalu. Pa vendar ni vsak kos oblikovan za manjše prostore. Če se vam zdi, da je stara kopalnica odslužila svoje ali če ste se ravnokar preselili in ne veste, kam po kopalniško pohištvo, ki je primerno za manjše prostore, se obrnite na Lesninine strokovnjake, ki vam bodo s svojim znanjem in nasveti pomagali začrtati pot do popolne kopalnice.

 

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera največja v deželi je tej?

Osnovni trik, kako še dodatno povečati prostor, je zagotovo s pomočjo ogledal. Gre za najcenejši način vizualne povečave, ki obenem prispeva tudi k dodajanju novih dimenzij v prostoru. Ker ogledala lovijo ter odsevajo svetlobne žarke, kar prispeva k samemu učinku povečave prostora, priporočamo, da jih namestite blizu oken. Če torej v manjšo kopalnico namestite veliko ogledalo, bo prostor zadihal in se odprl, vi pa se boste v njem počutili bolj prostorno. Nemalo notranjih oblikovalcev se odloči za ogledala okrogle oblike, ki ustvarijo mehkejši občutek kot kvadratna in pravokotna. Izjemno drzna in vse bolj pogosta izbira so ogledala brez okvirja, ki v prostor vnesejo občutek razkošnosti.

Moderna kopalnica z okroglim ogledalom | Avtor: Unsplash Unsplash

Poglaviten kos vsake moderne kopalnice je ...

Moderne kopalnice zahtevajo moderno pohištvo. Aktualni trendi kar kričijo po modularnem pohištvu, katerega zaznamuje preprost in skromen videz. Dobra stran modularnega pohištva je ta, da je na voljo v različnih višinah, širinah in globinah, kar pomeni, da lahko izberete tisti kos, ki najbolje ustreza vašemu prostoru. Za dodaten prihranek prostora pa obstaja tudi druga rešitev – kopalnica pohištvo, ki je modularno in ga lahko namestimo na steno. Kot primer lahko vzamemo omarice za kopalnico, ki jih brez večjih težav namestimo na steno in prihranimo nekaj dragocenega prostora. Predel pod omarico lahko namenimo bodisi shranjevanju brisač, umazanega perila, toaletnega papirja in podobno. Ko pa že govorimo o pritrjevanju stvari na steno, odličen prihranek prostora predstavlja tudi stenska pipa, ki ni le elegantna in moderna, pač pa tudi enostavna za čiščenje.

Moderna kopalnica | Avtor: Unsplash Unsplash

Barve so rdeča nit vzdušja v kopalnici

Prenova kopalnice ne zahteva zgolj menjave kopalniškega pohištva, pač pa pogosto tudi menjavo ploščic ali ponovno barvanje sten. Barve so rdeča nit vzdušja v kopalnici, zato velja dobro premisliti, katere izbrati. Prav tako največkrat služi kot sproščujoče zatočišče, kjer se človek lahko umiri in zadiha s polnimi pljuči. Ne glede na vaše razpoloženje so barve tiste, ki odločajo, kako se boste počutili. 

Letošnji trendi kažejo na kopalnice v toplih zemeljskih tonih in pomirjujočih barvah, kot so bež, krem, taupe  in terakota. Poleg barv sten lahko dodaten pomirjujoč občutek prinesejo svetlo lesena tla, ki se kot nalašč povezujejo s svetlejšimi odtenki na stenah. Za čim bolj svetel kopalniški prizor posezite po ploščicah v odtenkih naravnega kamna.

Zemeljski toni v kopalnici | Avtor: Unsplash Unsplash

Za bolj dramatičen videz posezite po temnejših odtenkih. Resda je uporaba temnih barv v majhni kopalnici lep čas veljala za tabu, pa vendar se je ta danes sprevrgel v trend. Precej pogosta odtenka za kopalnico sta črna ter ogljeno siva. Namesto da bi se v prostoru počutili temačno, lahko ta barvni trend pomaga doseči prefinjeno vzdušje in prostor ovije v prijeten mir. Za klasičen videz pa posezite po kombinaciji črne ter bele.

Črna kopalnica | Avtor: Pexels Pexels