Uporabno
1006 ogledov

Veste kaj vse potrebujete za oddih v naravi?

intersport
1/6
Intersport
Prihaja poletje, daljši dnevi in višje temperature, ko marsikdo prosti čas z veseljem izkoristi za pobeg v naravo.

Sprehod po gozdu, nekajurni vzpon na bližnji hrib ali pa nekajdnevno kampiranje. Za katerokoli pot se odločimo, je pomembno, da se zanjo tudi primerno opremimo.

Prava obutev za vsak teren

Pogosto slišimo šale na račun optimističnih turistov, ki se v gore in hribe odpravijo kar v sandalih. Večina od nas ima doma vsaj superge za lažje sprehode, za kake daljše pohode, izlete v hribe in gorske vzpone, pa potrebujemo čevlje, ki so primerni za težavnost poti, na katero se odpravljamo.

intersport | Avtor: Intersport Intersport

V osnovi delimo pohodniške čevlje na tri tipe. Čevlje, ki so primerni za sprehode in lažje pohode, obutev za sredogorje in čevlje za visokogorje. Za lažje sprehode in pohode so dovolj nizki pohodni čevlji ali pa čevlji za tek po brezpotjih. Izberite si čevlje z mehkejšim podplatom in sistemi blaženja, ki bodo sprehajanje po gozdnih poteh naredili čim bolj udobno. Čevlji za lažje pohode morajo imeti dovolj grob podplat iz kakovostne gume, da vam tudi na mehkejših in mokrih podlagah ter blatu ne bo drselo. Večina čevljev, ki jih lahko kupite, je tudi izdelanih iz posebnih materialov, ki ublažijo udarce, tako da bližnjega srečanja s korenino ali skalo vaši prsti skoraj ne bodo zaznali.

Za težje pohode na večje višine, si obujte raje čevlje, ki segajo čez gležnje. Tako si boste za sestop gležnje dodatno zavarovali. Poleg tega naj bodo čevlji iz nepremočljivih in trpežnih materialov, v katerih bo noga ostala suha in varna pred udarci. Podplat naj bo bolj trd in čim bolj trpežen, tako da lahko z njim brez težav plezate in sestopate po kamnitih in mokrih površinah.

Če se nameravate povzpeti na naše dvatisočake, potrebujete robustne in vzdržljive planinske čevlje. Ti morajo segati višje od vaših gležnjev, biti narejeni iz nepremočljivih materialov in z dovolj robustnim podplatom, da boste z njimi pripravljeni na vse mogoče razmere.

Če se v gore radi vzpenjate tudi pozimi, je dobro, da imate planinske čevlje, na katere lahko nataknete dereze.

Imejte s seboj vse, kar potrebujete

V gore ali na pohod se ne boste odpravili s torbico ali pa kovčkom. Najbolj praktično je, da vse pripomočke, ki jih potrebujete na poti, pospravite v pohodniški nahrbtnik.

Nahrbtnik naj bo dovolj velik za vse, kar boste potrebovali. To je seveda odvisno predvsem od tega, kako dolgo nameravate ostati v naravi. Če greste le na enodnevno turo boste najverjetneje potrebovali le pribor za prvo pomoč, rezervno majico in pulover ter nekaj hrane in pijače. Za večdnevno turo boste seveda vzeli precej več stvari. Posledično vam bo za krajšo turo dovolj nahrbtnik prostornine 20-40 litrov, medtem ko boste za daljši pohod potrebovali nahrbtnik z vsaj 65 litri prostornine. Večina nahrbtnikov je sestavljena iz več predelov, v katere lahko smiselno pospravite svojo prtljago ter pripnete palice ali čelado.

intersport | Avtor: Intersport Intersport

Prespite pod zvezdami

Šotor je izjemno uporaben pripomoček, premična hiša pravzaprav. Kakšen šotor je pravi za vas, pa je seveda odvisno od tega, kako dolgo boste bivali v njem, kje in s koliko osebami.

Pri izbiri šotora upoštevajte, koliko ljudi bo v njem prespalo ter kje ga nameravate uporabljati.

V šotoru naj bi vsaka oseba imela na voljo 2,8 m². Poleg tega je pri izbiri pomembno, kje boste šotorili. Družinski šotori so največji in najbolj prostorni ter omogočajo stojno višino. Če boste potrebovali šotor za športne namene, pa boste vzeli takega, ki je neprimerne velikosti ali oblike, vam bo lahko veter hitro začel povzročati preglavice. Poleg tega morate pomisliti, koliko zaščite želite imeti v šotoru, zato bodite pozorni pri nakupu na podatek o vodnem stolpcu. Če šotor potrebujete le, da imate senco, medtem ko počijete ob reki ali jezeru, je za vas pravi lahek šotor za na plažo ali pa samopostavljivi šotor, ki bo postavljen v trenutku.

Uživajte v lepotah Slovenije in odkrivajte nove, skrivne kotičke s pravo opremo. Obujte svoje pohodne čevlje, spakirajte nahrbtnik in se odpravite na nekajdnevni pohod po naši divjini.