Uporabno
5586 ogledov

Veste kateri je največji imunski organ človeškega telesa?

Donat Mg Donat Mg
Zdrava prebava in močen imunski sistem sta neločljivo povezana. Zato je potrebno prav v teh negotovih dneh posebno skrb nameniti zdravi prehrani in zdravemu življenjskemu slogu.

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg
"Prebavni in imunski sistem so v preteklosti obravnavali in proučevali kot ločeni celoti. Vendar danes vemo, da je prebavna cev, zlasti tanko črevo, največji imunski organ v našem telesu," poudarja prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med, predsednik Hrvaškega gastroenterološkega društva. V človeškem telesu je več bakterij kot človeških celic, tega se mnogi ne zavedajo, a je pomembno za razumevanje človeškega imunskega sistema. "Obstaja veliko interakcij med imunskim sistemom telesa in črevesnimi bakterijami, večji del imunskega sistema je pravzaprav v naših prebavilih," o pomembnosti prebavnega trakta za delujoč imunski dodaja dr. Ljubičić.

Za močen imunski sistem skrbi več sistemov v našem telesu

Imunski sistem je naš obrambni ščit proti škodljivim organizmom (mdr. bakterijami, virusi, glivicami, paraziti), ki lahko povzročajo bolezenska stanja. Imunski sistem je neprestano aktiven vse od rojstva. Ločimo med prirojeno in pridobljeno imunostjo, ki jo gradimo tekom življenja. Z zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom tako skrbimo za močno pridobljeno imunost.

"Številni sistemi v našem telesu tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja in kadar en sistem ni v ravnovesju, lahko to povzroči verižni učinek in potencialno kopičenje zdravstvenih zapletov," opozarja dr. Ljubičić. "Sistem, ki je še zlasti odgovoren za splošno dobro organizma, je prebavni sistem – močan, a občutljiv ekosistem, ki nadzira prisotnost škodljivih napadalcev in vzdržuje svoje zdravje, kot tudi zdravje celotnega telesa."

Nepravilno delovanje prebavnega sistema lahko povzroči številne nevšečnosti in resna bolezenska stanja. Med njimi je tudi zmanjšana absorpcija pomembnih hranil, kar ima negativen vpliv na celoten imunski sistem.

"Za resnično izboljšanje zdravja – fizično, psihično in/ali čustveno – moramo razumeti, da igra prebavni sistem pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj je sestavljen iz celic, tkiv in organov, ki skupaj ščitijo telo pred okužbami in boleznimi," poudarja dr. Ljubičić in dodaja, da na zdravje prebavnega sistema vplivajo številni dejavniki.

"Med najpogostejšimi vzroki za prebavne motnje so slaba prehrana, pozni obroki, naglica pri prehranjevanju, alergije na hrano in predvsem stres."
- prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med

V negotovih časih se je treba prilagoditi

Epidemija novega koronavirusa je naš vsakdan temeljito spremenila. Mnogi so na zdravo prehrano in zdrav življenjski slog nekoliko pozabili, nezdrava hrana pa je za nekatere postala tudi tolažba v teh negotovih časov. "To ni čas za sprostitev. Skrbeti moramo tudi za zdravo in redno prehrano ter prebavo. Raven telesne aktivnosti se je pri večini ljudi znatno zmanjšala, navade se spreminjajo, nabira se stres in pojavijo se lahko simptomi zaprtja, ki še poslabšajo kakovost življenja," izpostavlja dr. Ljubičić.

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg
In kaj svetuje? "V svojo prehrano vključite veliko vlaknin iz svežega sadja, zelenjave in polnozrnatih žit. Izogibajte se predelani in vnaprej pripravljeni hrani, tansmaščobnim kislinam (nezdrave maščobe) in sladkarijam. Dve do tri ure pred spanjem se vzdržite hrane in pijte veliko vode in zeliščnih čajev. Poskusite zmanjšati stres z globokim dihanjem ter smehom, kadar koli je to mogoče ter omejite kofein in se odrecite alkoholu in cigaretam."

Kdor želi prebavnemu sistemu še dodatno pomagati, lahko v svoj vsakdan zjutraj in zvečer vključi po 0,2 litra naravne mineralne vode Donat Mg. Donat Mg klinično dokazano blagodejno vpliva na delovanje prebave in tako skrbi za izboljšanje zdravja in počutja.