Uporabno
7817 ogledov

Viseče jagode, ki se razbohotijo do pol metra

jagoda
1/5
Profimedia
Zelo priljubljene viseče jagode, pravi hit jagoda z roza cvetjem.

Če tudi vi obožujete aromatične in sladke jagode, je zdaj pravi čas, da razmislite o novih sadikah. Pri podjetju sadikanadom.si (MM Trgovina, d.o.o.) imajo kar 12 različih sort jagod, med njimi tudi prave lepotice. Do konca aprila se bo ponudba še razširila na 17 sort.

"Pri nas imamo na voljo številne sorte jagod, ki jih vzgajamo sami. Katere jagode boste izbrali, je odvisno, česa si od jagode želite, kje jih boste imeli, za kakšen namen," pojasnjuje ustanovitelj in direktor sadikanadom.si (MM Trgovina, d.o.o.) Boris Müller. Dodaja, da poznamo enorodne in večrodne jagode: "Tiste enorodne rodijo bujno le enkrat na leto za približno dva tedna. Te so praviloma debelejše in tudi polnejšega okusa. Celoletne pa rodijo manj, a dlje časa, od pomladi do prvega mraza."

Posebej je opozoril na bujne viseče jagode s čudovitimi cvetovi, ki se pogosto uporabljajo kot okrasne rastline, izjemno aromatični so tudi plodovi. Dodaja, da se lahko sadike razbohotijo v dolžino tudi do pol metra.

Jagode | Avtor: Profimedia Profimedia

Lepe in okusne viseče jagode

Pravi hit med jagodami je viseča večrodna Toscana Rose, ki je priljubljena tudi zaradi številnih dekorativnih roza cvetov. Gre za večrodno sorto, ki rodi enakomerno skozi celo leto od junija do prvega mraza. Ponaša se tudi z odlično aromo plodov, saj je sorta

Summer breeze rose jagoda | Avtor: Sadika na dom Sadika na dom
poznana po svoji sladkosti in dobri aromi. "Sorta Toscana Rose je zaradi svoje kompaktne rasti in okrasnega pridiha primerna tako za vrtove kot tudi za vzgojo v cvetličnih loncih, koritih ali obešankah," pojasnjujejo pri Sadika na dom in dodajajo, da se jagoda razbohoti v dožino okoli 25 centimetrov.

Podobne lastnosti ima tudi viseča večrodna Summer Breeze Rose, ki je znana po svojih dvojnih cvetovih s temno roza barvo. Z bujno rastjo in belimi cvetovi se ponašata še viseča večrodna jagoda Delizz White in viseča večrodna jagoda Loran White.

Debeli in težki plodovi

Zelo priljubljena je tudi jagoda enorodna Lia, ki je srednje bujna sorta jagode in rodi sredje zgodaj. Njeni plodovi so težki do 25 gramov, so zelo čvrsti in obstojni, sladki ter aromatični. Njena značilnost je, da je odporna na vse vrste vremenskih razmer, na sušo zmrzali, neurja in dobro odporna na jagodne bolezni.

Z ogromnimi sadeži se ponaša tudi večrodna Portola, ki je zelo bujna sorta jagode, ki rodi od pomladi do prvega mraza. Značina je po svojih zelo debelih plodovih, ki so težki do 35 gramov, so tudi sladki in aromatični. Iz ene sadike lahko pridelamo kar dva kilograma sočnih jagod, sorta pa je idealna tudi za vzgojo v cvetličnih loncih in koritih.

Izbiramo lahko sicer še številne sadike, med njimi celo okusne gozdne jagode ... Več sadik jagod in njihove značilnosti najdete TUKAJ.

Pomambni sta tudi zemlja in vlaga

Z nakupom dobre sadike se naše delo komaj začenja, pojasnjuje Boris Müller.

Po njegoih izkušnjah imajo jagode najraje zemljo, ki ima rahlo nizek Ph: "V klasično vrtno ali balkonsko zemljo lahko primešate 10 do 15 odstotkov kisle šote. Bazične zemlje imajo Ph nekje med 5,5 in 7, moramo pa vedeti, da je za jagodo 7 preveč. Če rastlina nima pravega Ph, iz zemlje težje vleče potrebna gnojila." Dodaja, da imajo jagode najraje sončno lego, idelane so tudi za gojenje na balkonih in v koritih.

Jagode | Avtor: Profimedia Profimedia
Opozarja, da moramo za jagode v koritih dodatno poskrbeti, da imajo dovolj vlage. Vlaga je zelo pomembna predvsem v času, ko začnejo formirati plodove: "Če se korito dvakrat, trikrat zasuši, bo rastlina praviloma preživela, dobijo pa jagode rahlo grenkast okus. Če jih sadimo v zemljo to ni problem, ker gre korenina lahko globje."

Zato so po njegovi oceni korita z vodno rezervo zelo dobra rešitev, jagode obožujejo tudi dobro pognojeno zemljo. Boris Müller svetuje dodajanje organskega gnojila od dvakrat do trikrat na sezono. Pomanjkanje gnojila se po njegovih izkušnjah vidi na listih, ki nimajo več temno zelene barve: "A je tedaj že prepozno." Kot eno od rešitev, da bi bile sadike jagod ves čas dovolj dobro pognojene, navaja tudi organska uplaščena gnojila. Omenil je tudi "guano, čisto organsko gnojilo, ki se ga ne da predozirati."

Jagode | Avtor: Profimedia Profimedia
Glede plevela pojasnjuje, da so za jagode v koritih in na balkonih odlična rešitev sekanci, "ki čez čas tudi nižajo Ph zemlje, kar je za jagode idealno." Obenem zadržujejo tudi vlago. Tisti, ki imajo večje nasade jagod po vrtovih in njivah pa po njegovih izkušnjah najpogosteje posežejo kar po PVC foliji, kjer se sadike posadi kar v luknje v foliji. "Tako rešimo težave s plevelom, moramo pa paziti, da ni vlage in posledično plesni, ki je pri jagodah lahko kar pogosta," pravi. Za tak način sajenja svetuje tiste sorte jagod, ki so bolj odporne na plesen.

Obiščite spletno stran sadikanadom.si in se med široko izbiro opremite z zdravimi ter kvalitetnimi sadikami. Med drugim ponujajo Številne bio sadike, plodovke, okrasne rastline, dišavnic, pa tudi semena, čebulnice, vrtno orodje, gnojila, pokrivala, ph merilne lističe za zemljo in še in še. Med sadikami zelo navdušujejo kontinentalna pistacija, omislite si lahko čisto svoje šparglje, zdravo aronijo, poseben kivi arguta Issai, trte, ki jih ni potrebno špricati, vrtnice ...

Sprehodite se po njihovi bogati ponudbi TUKAJ.