Uporabno
181 ogledov

Vnetje Ahilove tetive – kako pravilno ukrepati?

Medicofit Medicofit
Ali ste že kdaj doživeli jutranjo bolečino in togost v predelu Ahilove tetive? Se soočate z bolečino v peti, ki se stopnjuje med vašimi vsakodnevnimi aktivnostmi? Morda gre za vnetje Ahilove tetive.

Vnetje Ahilove tetive se najpogosteje pojavi pri tekačih, ki so nenadoma povečali intenzivnost ali trajanje svojega treninga. Pogost je tudi pri ljudeh srednjih let, ki se s športom, kot sta tenis ali košarka, ukvarjajo le rekreativno.

Ali ste vedeli, da je Ahilova tetiva, kakor vse strukture v našem telesu, podvržena nastanku degenerativnih sprememb? Prav zato, vidimo največ poškodb pri aktivnih ljudeh v srednjih letih.

Večino primerov vnetja Ahilove tetive izredno uspešno zdravimo s sodobnimi fizioterapevtskimi pristopi. Resnejši primeri vnetja Ahiloveg tetive lahko, brez primerne fizioterapevtske obravnave, privedejo do rupture tetive, ki zahteva kirurško popravilo in izredno dolgotrajno rehabilitacijo.

Kako vas v kliniki Medicofit vodimo od bolečin, do svobodnega gibanja brez omejitev, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kakšne simptome povzroča vnetje Ahilove tetive?

Vnetje predstavlja naraven odziv telesa na poškodbo, ki se pogosto kaže v obliki otekline, bolečine in draženja. Pojavi se lahko kjerkoli vzdolž poteka tetive.

Ob nastopu vnetja, se običajno pojavijo:

  • Jutranja bolečina in togost v predelu Ahilove tetive.
  • Bolečina vzdolž tetive ali zadnjega dela pete, ki se intenzivira med aktivnostjo.
  • Intenzivna bolečina dan po telesni aktivnosti.
  • Opazna zadebelitev tetive.
  • Pojav kostnega izrastka na peti.
  • Bolečina v stopalu pri nošenju obutve.

V primeru nenadnega poka na zadnji strani pete, obstaja možnost rupture Ahilove tetive, kar zahteva takojšnje strokovno posvetovanje z zdravnikom.

Morda se kje zasledili izraz tendinopatija Ahilove tetive? "Tendinopatija" se uporablja za opis stanja, pri katerem v tetivi zaradi kronične obremenitve postopoma nastane mikroskopska degeneracija. Izrazi, kot so tendinitis, tendinoza in tendinopatija, se pogosto uporabljajo kot sinonimi za opis enakih kliničnih težav.

Zakaj nastane vnetje Ahilove tetive?

Vnetje Ahilove tetive običajno ni povezano z določeno akutno poškodbo. Težava je posledica ponavljajoče se obremenitve tetive. To se pogosto zgodi, ko telo prehitro in preveč obremenjujemo.

Verjetnost za nastanek vnetja Ahilove tetive lahko povečajo:

  • Nenadno povečanje količine ali intenzivnosti vadbe. Če na primer vsakodnevno pretečeno razdaljo povečate za nekaj kilometrov, ne da bi telesu dali priložnost, da se prilagodi novi razdalji, lahko povzročite draženje in vnetje.
  • Napeta muskulatura meč. Napete mečne mišice dodatno obremenjujejo Ahilovo tetivo - zlasti na mestu, kjer se tetiva prirašča v petno kost.
  • Haglundova deformacija. To je stanje, pri katerem se pojavi kostni izrastek na zadnji strani pete (imenujemo ga tudi dorzalni trn v peti). Kostni izrastek povzroči večje trenje in napetost na Ahilovi tetivi ter močno pripomore k nastanku vnetja.

V kliniki Medicofit smo opazili, da je pri pacientih z dolgotrajno in močno izraženo simptomatiko potrebna precej daljša rehabilitacija, zato nikar ne ignorirajte prvih opozoril, ki vam jih sporoča vaše telo!

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako zdravimo vnetje Ahilove tetive v kliniki Medicofit?

Začetek vsakega fizioterapevtskega zdravljenja v naši praksi poteka z diagnostično terapijo, ki predstavlja ključno orodje za oblikovanje učinkovitega in individualiziranega programa zdravljenja.

Za potrditev diagnoze vnetja Ahilove tetive je ključen klinični pregled, ki ga izvede fizioterapevt diagnostik, specializiran za obravnavo stopal. To vključuje inspekcijo in palpacijo prizadetega področja, podrobno pregledovanje temperature in barve kože, identifikacijo morebitnih oteklin ter opazovanje vidnih atrofij mišičja okoli Ahilove tetive.

Kaj je diagnostična terapija? V kliniki Medicofit smo v diagnostične postopke implementirali komponente akutne fizioterapije tako že ob prvem pregledu apliciramo prvo protibolečinsko in protivnetno terapijo!

Akutna fizioterapija

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva našega telesa, zato zahteva celostno terapevtsko obravnavo. Fizioterapevti klinike Medicofit uporabljamo najsodobnejše terapevtske metode, ki so usmerjene v učinkovito obvladovanje simptomov in pospeševanje vašega okrevanja.

Tehnike manualne terapije, so ključne pri zmanjševanju mišične napetosti in bolečine. S tem pristopom usmerjamo pozornost na neposredno prizadeto območje, kar omogoča natančno obravnavo Ahilove tetive.

Terapija prožilnih točk in tehnike miofascialnega sproščanja so izjemno učinkovite pri zmanjševanju napetosti mišic meč ter zagotavljajo olajšanje bolečine.

Uporaba specialnih fizioterapevtskih naprav, kot so diamagnetoterapija PERISO, TECAR terapija, SUMMUS laser in visokotonska elektroterapija HiTOP, pospešuje procese celjenja poškodovane tetive, izboljšuje prekrvavitev ter zmanjšuje bolečino in vnetje.

Ste že slišali za udarne valove? Napredna tehnika udarnih globinskih valov je usmerjena v zdravljenje vnetja Ahilove tetive. Energijski sunki spodbujajo procese celjenja vezivnega tkiva, kar omogoča hitrejše okrevanje.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit
Ključnega pomena je izvajanje specialne terapevtske vadbe, usmerjene v krepitev Ahilove tetive in mišic goleni. Izvajamo terapevtsko vadbo, prilagojeno za tendinopatske težave. Začenjamo z manj intenzivnimi izometričnimi vajami, postopoma prehajamo na vaje z ekscentričnim krčenjem mišic in končamo z vajami za normalno izotonično krepitev mečne muskulature.

Strokovnjaki fizioterapije vam bodo nudili nasvete o spremembah dnevnih aktivnosti, ki zmanjšujejo obremenitev prizadetega območja, kar je ključno za hitrejše okrevanje.

Kineziološka faza

Po uspešno zaključeni akutni fazi fizioterapevtske obravnave je ključnega pomena poglobljena kineziološka obravnava, za doseganje vrhunske telesne pripravljenosti. Kineziologi, strokovnjaki za gibanje, prevzemajo vodilno vlogo pri oblikovanju in nadaljevanju individualno prilagojenega programa okrevanja.

V tej fazi je osrednji poudarek na nadaljevanju krepitvene vadbe, z usmeritvijo na pridobivanje optimalne mobilnosti gležnja in stopala. Kineziologi izvajajo natančno spremljanje napredka ter prilagajajo vaje glede na posameznikove potrebe in zmožnosti.

Ob doseženem napredku se vpelje progresivna vadba za izboljšanje propriocepcije in koordinacije. Cilj je vzpostaviti natančen občutek za položaj telesa in okrepiti koordinacijo gibov, kar je ključno za nadaljnje preprečevanje poškodb.

Postopoma se uvajajo kompleksne motorične vaje, pri čemer kineziologi delujejo na integraciji poškodovanega dela v celoten gibalni sistem. S tem se doseže pravilno razporejanje sil in obremenjevanje tkiv, kar preprečuje morebitne ponovne poškodbe.

Preventivni program

Preventivni kineziološki program v Medicofit ni zgolj usmerjen v izolirano krepitev Ahilove tetive, temveč se osredotoča na celostno obravnavo pacientov. Strokovnjaki za kineziologijo vodijo pacienta skozi integrirane vaje, usmerjene v vzdrževanje optimalnega gibanja ne le v prizadetem območju, temveč tudi v celotnem telesu.

V kliniki Medicofit boste deležni ne le specializiranega zdravljenja, temveč tudi vrhunske preventive. Naš cilj je ohraniti in izboljšati vaše gibalno zdravje ter preprečiti morebitne recidive poškodb.

Kako preprečiti vnetje Ahilove tetive?

Če lahko preprečite poškodbo, si lahko prihranite veliko časa in nevšečnosti v prihodnosti. Spodaj so nekateri ukrepi, s katerimi lahko ohranite zdravje svoje Ahilove tetive:

Postopno povečajte aktivnost: Pogosto vnetje tetive nastopi, ko prehitro povečate intenzivnost vadbe. Temu zapletu se lahko izognete tako, da postopoma vstopate v vadbeno rutino in počasi povečujete trajanje.

Privoščite si počitek: Poskrbite za odmor od dejavnosti, ki močno obremenjujejo Ahilovo tetivo. Če kadarkoli čutite bolečino ali nelagodje med vadbo, pravočasno prekinite z aktivnostjo.

Nosite udobno obutev: Obutev, ki jo nosite med vadbo, igra pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb. Poskrbite, da so vaši čevlji udobni in podpirajo stopalni lok. Prav tako naj nudijo trdno oporo peti, da zmanjšate stres na tetivi.

Ne pozabite na raztezanje: Raztezanje je pomembno v vsakodnevni rutini, saj povečuje prožnost  ter pomaga razbremeniti mišice in tetive. To je še posebej pomembno pred in po vadbi.

Poskrbite za krepitev mišic: Krepitev mišic nog, zlasti mišic meč, lahko zmanjša stres na tetivi. Vadba pomaga mišicam in tetivam, da sorazmerno prevzemajo pritisk pri teku, skakanju ali plezanju.

Za več informacij in individualni pristop se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo pomagali doseči optimalno telesno pripravljenost in preprečiti morebitne težave v prihodnosti. Vaše zdravje je naša prednostna skrb.

Viri in literatura

OrthoInfo. (2020). Achilles Tendinitis. Available from: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/achilles-tendinitis . [Accessed: 4/2/2024].

Malliaras P. (2022). Physiotherapy management of Achilles tendinopathy. Journal of physiotherapy, 68(4), 221–237. https://doi.org/10.1016/j.jphys.2022.09.010

Pavone, V., Vescio, A., Mobilia, G., Dimartino, S., Di Stefano, G., Culmone, A., & Testa, G. (2019). Conservative Treatment of Chronic Achilles Tendinopathy: A Systematic Review. Journal of functional morphology and kinesiology, 4(3), 46. https://doi.org/10.3390/jfmk4030046

Silbernagel, K. G., Hanlon, S., & Sprague, A. (2020). Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. Journal of athletic training, 55(5), 438–447. https://doi.org/10.4085/1062-6050-356-19

Silbernagel KG, Hanlon S, Sprague A. Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. J Athl Train. 2020 May;55(5):438-447.

Stania, M., Juras, G., Chmielewska, D., Polak, A., Kucio, C., & Król, P. (2019). Extracorporeal Shock Wave Therapy for Achilles Tendinopathy. BioMed research international, 2019, 3086910. https://doi.org/10.1155/2019/3086910

Stania, M., Juras, G., Chmielewska, D., Polak, A., Kucio, C., & Król, P. (2019). Extracorporeal Shock Wave Therapy for Achilles Tendinopathy. BioMed research international, 2019, 3086910. https://doi.org/10.1155/2019/3086910

Dilger, C. P., & Chimenti, R. L. (2019). Nonsurgical Treatment Options for Insertional Achilles Tendinopathy. Foot and ankle clinics, 24(3), 505–513. https://doi.org/10.1016/j.fcl.2019.04.004