Uporabno
699 ogledov

Vodič po terapijah z lastno plazmo

NYD klinika, plazma, PRP terapija NYD klinika
PRP terapije so v zadnjih letih vse bolj priljubljene kot način za varno in učinkovito obravnavo različnih bolezni in pomlajevanje. Pri tem se uporablja bolnikova lastna kri za ustvarjanje koncentrirane raztopine trombocitov in rastnih dejavnikov, ki se nato vbrizga nazaj v telo, da se spodbudi celjenje in obnavljanje tkiva. Terapija s PRP ponuja široko paleto uporabe z obetavnimi rezultati, od obnove rasti las do lajšanja bolečin v sklepih.

Kaj je PRP terapija? 

Plazma, bogata s trombociti (PRP), je koncentrirana raztopina, pridobljena iz bolnikove lastne krvi. Za pridobitev PRP se odvzame majhen vzorec krvi, ki se nato vrti v centrifugi, da se trombociti ločijo od drugih sestavin krvi. Dobljena plazma, bogata s trombociti, vsebuje visoko koncentracijo rastnih dejavnikov in drugih bioaktivnih molekul, ki lahko ob vbrizgavanju v poškodovana ali poškodovana tkiva pospešijo celjenje in regeneracijo.

Za kakšne namene se uporablja PRP?

Terapija s PRP ima številne možnosti uporabe, med drugim:

  1. PRP za bolečine v sklepih: lastna plazma se uporablja za hitrejše celjenje pri obrabi ali poškodbah sklepov in ortopedskih obolenjih, kot so teniški komolec, vnetje Ahilove tetive in osteoartritis kolena.
  2. Pomlajevanje obraza z lastno plazmo: PRP lahko injiciramo v obraz, da spodbudimo proizvodnjo kolagena, izboljšamo strukturo kože ter zmanjšamo videz drobnih linij in gub.
  3. Izpadanje las: vbrizgavanje PRP v lasišče lahko spodbuja rast in gostoto las pri posameznikih, ki se soočajo z izpadanjem las.
  4. Spolno zdravje: PRP se lahko vbrizga v genitalno področje za izboljšanje spolnih funkcij in obravnavo stanj, kot sta erektilna disfunkcija in suhost nožnice.

Prednosti terapije s PRP

1. Naravna in neinvazivna metoda

Terapija z lastno plazmo je naravna in neinvazivna metoda, ki je v zadnjih letih postala priljubljena zaradi številnih prednosti. Ker se pri terapiji PRP uporablja bolnikova lastna kri, velja kot varna metoda z minimalnim tveganjem alergijskih reakcij ali okužb. Poleg tega je terapija PRP naravna, saj ne vključuje uporabe sintetičnih ali umetnih materialov, zato je privlačna za tiste, ki želijo bolj celosten pristop k zdravju.

2. Hitrejše celjenje in okrevanje

Dokazano je, da je terapija PRP v primerjavi s tradicionalnimi načini zdravljenja hitrejše pri celjenju in okrevanju. Terapija namreč spodbuja naravni proces zdravljenja v telesu, kar lahko pospeši obnovo in regeneracijo tkiv. Terapija PRP lahko zmanjša tudi vnetje in bolečino, kar lahko dodatno pripomore k procesu okrevanja.

3. Manjše tveganje za okužbe in druge zaplete

Terapija PRP zmanjšuje tveganje za okužbe in druge zaplete, saj pri njej uporabljamo bolnikovo kri, kar zmanjšuje tveganje za neželeno reakcijo na tuje snovi. Poleg tega je terapija PRP minimalno invaziven postopek, kar še dodatno zmanjša tveganje zapletov. Zato je terapija PRP varna in učinkovita možnost za številne bolnike.

NYD klinika, plazma, PRP terapija | Avtor: NYD klinika NYD klinika

Postopek terapije s PRP

Postopek terapije s PRP običajno vključuje več korakov:

1. Posvet. Postopek terapije s PRP se začne z načrtovanjem posvetovanja z usposobljenim zdravstvenim delavcem, specializiranim za PRP. Med posvetovanjem bo pregledal pacientovo zdravstveno zgodovino in ocenil, ali je terapija PRP primerna možnost .

2. Odvzem krvi. Če je pacient primeren kandidat za terapijo s PRP, je naslednji korak odvzem majhne količine krvi. Nato se kri centrifugira, da se plazma, bogata s trombociti, loči od preostalih sestavin.

3. Ekstrakcija plazme, bogate s trombociti. Ko je kri ločena, iz vzorca previdno izločimo plazmo, bogato s trombociti. Količina ekstrahirane plazme je odvisna od specifične terapije in potreb pacienta.

4. Priprava za injiciranje. Ko je PRP pridobljena, se lahko kombinira z drugimi snovmi, kot so rastni dejavniki ali matične celice, da se povečajo njeni terapevtski učinki. PRP se nato pripravi za vbrizgavanje v ciljno območje.

5. Vbrizgavanje. S sterilno iglo se PRP vbrizga v ciljno območje. Izvajalec običajno uporabi ultrazvok ali druge slikovne tehnike, da zagotovi, da je PRP vbrizgan na točno določeno mesto, kjer je potreben.

Po vbrizgavanju PRP lahko pacient na mestu vbrizgavanja občuti rahlo nelagodje ali oteklino, ki pa običajno izgine v nekaj dneh. Odvisno od specifične terapije, ki se izvaja, bodo morda pacienti za dosego optimalnih rezultatov potrebovali več terapij s PRP.

Vas zanima več? 

NYD kliniki izvajajo terapijo PRP za različne potrebe, od lajšanja bolečin v sklepih do pomlajevanja kože in obnove las. Njihovi strokovnjaki so zavezani k zagotavljanju prilagojenih in učinkovitih terapij. Obiščite NYD kliniko in odkrijte, kako vam lahko pomagajo izboljšati vaše zdravje in počutje.

NYD klinika, plazma, PRP terapija | Avtor: NYD klinika NYD klinika