Uporabno
3545 ogledov

Vok ali ponev? Keramika, teflon ali jeklo?

Lesnina XXXL
1/9
Lesnina XXXL
V nobeni kuhinji ni sme manjkati kakovostne posode, s katero lahko ustvarjamo prave kulinarične mojstrovine.

V nepregledni ponudbi različnih loncev, posod, ponev, vokov in drugih pripomočkov za kuho, pogosto ne vemo kako izbrati primerno za nas. Pred nakupom moramo zato dobro premisliti, kaj dejansko potrebujemo in katere jedi bomo ustvarjali.

Lesnina XXXL Promo Uporabno Ti pripomočki so v kuhinji nepogrešljivi

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Vok ali ponev

Vok je ponev, ki izvira iz kitajske kuhinje. Originalni vok je iz litega železa in ima okroglo dno. Prednost polokrogle oblike voka je, da se posoda enakomerno segreje in omogoča enostavno mešanje jedi. Pri nas imajo voki po navadi tudi polokroglo obliko, a z položnim dnom, da jih je lažje uporabljati na naših štedilnikih. V voku jedi pripravljamo z manj maščobe, zelenjava pa zaradi krajšega časa kuhanja ostane hrustljava in polna vitaminov.

Ponve iz litega železa so klasika med kuhinjskimi pripomočki. Klasične ponve bodo v vaši kuhinji zavzele bistveno manj prostora, za pripravo nekaterih jedi pa voki tudi žal enostavno niso primerni (npr. palačinke, zrezke in ribe). Tako so klasične ponve v naši kuhinji še vedno nepogrešljive.

Keramika, teflon ali jeklo

Površine modernih ponev (in tudi vokov) so narejene iz različnih materialov, ki imajo različne prednosti kot slabosti. Ponve iz nerjavečega jekla so klasična izbira. Skoraj nemogoče jih je opraskati, dobro zadržujejo toploto, lahko jih uporabljamo tudi v pečici in operemo v pomivalnem stroju. Jeklo se ne navzame okusov in vonja. Slaba stran jeklenih ponev je, da se razmeroma počasi segrejejo in so pogosto težke. Odlične pa so za pripravljanje zrezkov, biftekov in čebule, saj jih lahko segrejemo na zelo visoke temperature.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Z noži se naj ne bi nikoli dotaknili ponev, saj z njimi lahko poškodujemo skoraj vse premaze. Če želite rezati vroče jedi, jih raje dvignite iz ponve na desko za rezanje in jih nato vrnite v ponev. Tako boste podaljšali življenjsko dobo vaših ponev.

Ponve s keramičnim premazom so se nam v domačih kuhinjah pridružile v preteklih letih. So odporne na visoke temperature, neobčutljive, s primernim ročajem pa jih lahko postavimo tudi v pečico. Keramični premaz pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti. S časom se obrabi in tako se lahko jedi začnejo prijemati med kuhanjem. Če je keramični premaz bele barve pa se bo s časom začel obarvati. Keramične ponve so vsestranske. Lahko jih uporabimo tako za dušenje kot pečenje. Zelo primerne so za jedi, ki jih moramo pripraviti na visoki temperaturi.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Teflon je eden najbolj priljubljenih premazov proti prijemanju. Ponve s tem premazom so primerne za kuhanje z malo olja oz. masti in cenovno ugodne. A teflonov premaz ni primeren za visoke temperature, je občutljiv na praske in ponve imajo razmeroma kratko življenjsko dobo. Odlične so za pripravo občutljivih jedi z veliko beljakovine, npr. ribji fileti, piščančja prsa in umešana jajca.

Izbira primerne ponve je odvisna tudi od osebnih preferenc. Izberite ponev, ki vam dobro leži v roki in jo boste z veseljem uporabljali.

In ostalo?

Pri posodah in loncih, ki jih boste uporabljali za kuhanje pazite na dobro kakovost. Premislite pa tudi kje jih želite uporabljati. Tako npr. posode in lonci z bakelitnimi ročaji niso primerni za pečico, ročaji iz jekla pa se hitro segrejejo tudi pri kuhanju na kuhalni plošči. Posode iz litega železa so najboljše za pripravo nedeljske pečenke, a so izjemno težke in je njihova uporaba lahko težavna.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Kuhinjski pripomočki naj bodo predvsem to – pripomočki. Pomagajo naj vam pri ustvarjanju kulinaričnih mojstrovin in vas pri tem ne smejo omejevati. Če radi pripravljate jedi v pečici v svoji kuhinji najbrž ne boste imeli nobenih kuhinjskih posod s plastičnimi ročaji, če pri pomivanju ne želite komplicirati pa se boste izognili občutljivim posodam, ki jih ne boste smeli pospraviti v pomivalni stroj. Svoje kuhinjske pripomočke prilagodite svojemu življenjskemu stilu.