Uporabno
215 ogledov

Vožnje v zimskih razmerah ne podcenjujte

Vožnja, jesen, gume, pnevmatike, vulkanizerstvo Profimedia
Pred nami so dnevi slabše vidljivosti, zasneženih cest in drugih neugodnih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Zimske vremenske razmere vplivajo na varnost cestnega prometa, zato je pomembno, da vozniki vnaprej predvidijo dejavnike, ki povečujejo tveganje, ter se nanje pravočasno in pravilno odzovejo, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP).

V zimskih razmerah se podaljša zavorna pot, lahko pride do zanašanja vozila, oteženo je spreminjanje smeri v primeru nastanka poglobljenih kolesnic zaradi snega, pod brisalci pa se pogosto nabira sneg, zaradi česar se poslabša vidljivost iz vozila. "Vozniki naj bodo na cestah posebej previdni, pred odhodom od doma naj preverijo stanje na cestah in pripravijo svoje vozilo na vožnjo v slabših vremenskih razmerah. Za pot si vzemite dovolj časa," svetuje AVP.

vožnja, ženska,avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Prilagodite varnostno razdaljo in hitrost

Če je na vozišču sneg ali snežna brozga, je treba prilagoditi varnostno razdaljo in hitrost, poskrbeti moramo, da čim manj prestavljamo prestave in da vozimo z nižjimi vrtljaji motorja, se izogibamo sunkovitim premikom vozila in naglim spremembam hitrosti. V primeru nižjih temperatur okoli ledišča lahko namreč na mostovih in viaduktih ter drugih izpostavljenih legah pričakujemo poledico.

Če ni nujno, se v hudih zimskih razmerah raje ne podamo v promet. V kolikor pa nas takšne razmere ujamejo na cesti, ravnamo defenzivno, prilagodimo hitrost in varnostno razdaljo razmeram, poskrbimo za ustrezno vidljivost in se izogibamo sunkovitim premikom z vozilom.

Pred odhodom od doma preverimo tehnično ustreznost vozila:

  • Zimske pnevmatike so obvezne od 15. novembra. Zagotavljajo boljši oprijem na cestišču, boljšo vodljivost vozila ter krajšo zavorno pot.
  • V primeru snega vozilo dobro očistimo. Čiščenje najlažje izvedemo z omelom ali metlico za sneg, priporočljivo je imeti tudi sredstvo proti odmrzovanju oziroma strgalo za led, za lažjo odstranitev ledu z vetrobranskega stekla.
  • Akumulator mora delovati brezhibno, saj je ob zagonih pri nižjih temperaturah bolj obremenjen. V motorju mora biti tudi ustrezna hladilna tekočina, dobro pa mora delovati tudi prezračevalni sistem, ki omogoča, da se led na steklih ustrezno in pravočasno odtali.
  • Svetlobna oprema za osvetljevanje vozila morajo biti tehnično ustrezni, saj se v zimskem času večji del dneva vozimo v mraku, ob zmanjšani vidljivosti ali megli.
  • Zimska tekočina zagotavlja boljšo vidljivost, vendar mora biti ustrezna, tako da ne zmrzne tudi pri nižjih temperaturah, saj bi bilo v nasprotnem primeru onemogočeno čiščenje vetrobranskega stekla.
  • Delujoči brisalniki, gretje in odmrzovanje stekel; preverite, če gretje dobro deluje in ali so brisalci še v dobrem stanju.

Zmrznjen avto, čiščenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se iz avtomobila skozi zamrznjena stekla ne vidi dobro, storite naslednje: očistite okvir vrat in kljuko, nato pa vžgite motor in vklopite gretje zadnjega stekla ter gumb za odtajanje stekel. Če tega gumba vaš avto nima, pa ročno nastavite gretje na največjo vrednost in usmerite vroč zrak na vetrobransko steklo. Šele nato začnite čistiti avto od zunaj. V tem času se bodo stekla odmrznila, vi pa boste očistili avto. Ko začnete z vožnjo, naravnajte gretje na primerno temperaturo, prepričajte se, ali so ogledala čista in se nato odpeljite.

Redno preverjajte tlak v gumah, saj je tudi pri počasnejši vožnji prav to jamstvo za pričakovano zavorno pot in primerne hitrosti v zavojih. Pa še eno vprašanje za vse voznike in voznice. Veste, kje sta stikali za meglenke in zadnjo luč za meglo, da bodo vse zagorele takoj, ko bo to potrebno in ne boste oči usmerjali v iskanje stikal, medtem ko bi morale spremljati le promet.

Preverite razmere na cestah, preden se odpravite na pot! Na pot pojdite spočiti, da bo vaša pozornost dobra. Posebno pozornost namenite pešcem in drugim izpostavljenim udeležencem v prometu. Srečno!