Uporabno
3269 ogledov

Vzgojite čisto svoje bele in zelene šparglje

Šparglji Profimedia
Če jih vzgojite sami, je velika prednost tudi v tem, da boste jedli sveže in mehke šparglje.

"Šparglje je super vzgajati tudi s tržnega vidika," pojasnjuje direktor in ustanovitelj podjetja sadikanadom.si (MM Trgovina, d.o.o.) Boris Müller. Sadika je po njegovem opisu trajnica, ki stane od tri do štiri evre, s starostjo rodi še več, obenem se sadike tudi same širijo. "Če imate deset do 15 špargljev, bo to dovolj za eno štiričlansko družino," je povedal.

Dodaja, da gre tudi za zelo zdravo živilo, saj šparglji vsebujejo veliko vitamina K, folne kisline in železa, imajo tudi veliko vlaknin.

Če jih sami vzgojite, je velika prednost tudi v tem, da boste jedli sveže in mehke šparglje. Med shranjevanjem namreč odrezani deli hitro olesenijo in niso primerni za uživanje. Odrezana stebla špargljev sicer lahko zavijete v mokro brisačko in s tem upočasnite proces olesenitve.

Ker imajo gojeni šparglji zelo blag in všečen okus, jih lahko uporabljamo na številne načine, kot dodatke ali pa kot samostjno jed.

Šparglji | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako jih vzgajamo?

Najprej se morate odločiti, kakšne sadike boste kupili, veliko izbiro najdete na spletni strani sadikanadom.si.

Med sortami na Sadika na dom so zelo priljubljeni šparglji Eros: "Je trajnica iz družine beluševk, ki naredi pokončne poganjke. Šparglji vsebujejo veliko vitaminov A, B, C, železa, kalcija, mangana in ostalih mineralov. Prav tako so odličen diuretik, saj pospešujejo delovanje ledvic, lajšajo prebavo in spodbujajo tek. Šparglji Eros so moška rastlina, primerna za celinsko podnebje. Rastline so visoke in dajejo visok pridelek." Primerni so za gojenje tako belih kot zelenih špargljev.

Ena izmed zanimivih sort so tudi šparglji Vittorio: "Je trajnica iz družine beluševk. Naredijo izredno aromatične in odlične zelene plodove za solate in kuhanje. Primerni so za gojenje zelenih in belih špargljev."

Pestro izbiro sadik zdravih in okusnih špargljev sadikanadom.si (MM Trgovina, d.o.o.) poiščite TUKAJ.

Čeprav poznamo tako bele kot zelene gojene šparglje, tu ne gre za različno sorto, pač pa za različen način vzgoje. Zeleni šparglji rastejo nad zemljo in se zaradi sončne svetlobe ter posledično fotosinteze obarvajo zeleno. Če želimo bele šparglje, pa moramo poganjke redno prekrivati z zemljo, da ne pridejo v stik s soncem in ne pride do fotosinteze.

Šparglji | Avtor: Profimedia Profimedia

Boris Müller svetuje, da šparglje sadite dovolj narazen, saj se čez čas lepo razrastejo. Sam jih sadi kar na travnik. "Običajno se sadijo sadike v razmaku tridesetih centimetrov. Najbolje bo, če naredite jarek, globok približno 20 centimetrov, sadike pa se kar poležete po jarku v razmaku okoli 30 centimetrov. Korenine šparglejv usmerite v smeri vrste. Medvrstna razdalja pa naj bo meter ali več," svetuje Müller. Sadimo jih lahko spomladi ali jeseni

Šparglji | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem opozarja, da ne smemo nikoli pobrati vsega pridelka in da moramo nad zemljo vedno pustiti vsaj eno steblo na rastlino, da lahko tvori fotosintezo, ki jo nujno potrebuje za preživetje. Rumenih poganjkov v jeseni ne porezite. Obvezno je tudi redno gnojenje, v bližino špargljev pa nikakor ne saditi čebulnic.

Šparglji | Avtor: Profimedia Profimedia

Müller pojasnjuje, da šparglji niso zahtevne rastline, tudi Ph zemlje ni toliko pomemben, tudi svetlobe ne potrebujejo veliko. "Mi jih imamo posajene med dvema stavbama, imajo na dan direktnega le tri ure sonca, pa super rastejo. Tudi neposredno na soncu jim sicer ni hudega," pojasnjuje.

Na vprašanje, ali jih imamo lahko v koritu, pa odgovori, da potrebujejo starejše rastline veliko prostora, zato jih moramo saditi v vsaj 20-litrski lonec.  

Šparglji | Avtor: Profimedia Profimedia

Veliko izbiro sadik poiščite na sadikanadom.si (MM Trgovina, d.o.o.) TUKAJ