Uporabno
2677 ogledov

Z dobrim načrtom in pravim kreditom do novega doma

družina Profimedia
Na poti do lastnega stanovanja ali hiše mora velika večina prehoditi dolgo, pogosto tudi zelo strmo pot. S pravilno izbranim, ugodnim stanovanjskim kreditom pa ta lahko postane precej krajša in manj naporna.

Nakup stanovanja ali hiše je običajno izziv, ki pa redko kdaj poteka brez vsaj malo stresa. Iskanje primerne, všečne in tudi finančno dostopne nepremičnine, v kateri si zlahka predstavljamo svoj novi dom, je proces, ki zahteva dobro izoblikovane cilje in precej časa. Pravijo, da je dober načrt pol poti do cilja. In pri nakupu novega doma to vsekakor drži. Še toliko bolj pomemben pa je natančen načrt, če je pred vami prenova stanovanja, hiše ali pa gradnja nove. 

V obeh primerih je dobro narediti popis popolnoma vsega, kar bo treba narediti in kar vas čaka. V to vključite tudi strokovnjake. Če kupujete nepremičnino, se posvetujte z nepremičninskimi posrednikom, če jo obnavljate, pa z arhitektom in gradbenikom. Ena od pomembneh točk na seznamu, je načrt financiranja nakupa, obnove ali gradnje. Tu pridejo na vrsto banke in njihova ponudba stanovanjskih kreditov. Poglejmo, kaj o najemu stanovanjskega kredita svetujejo na Novi KBM

družina | Avtor: Profimedia Profimedia
Najprej preverite svoje finančne zmožnosti

Stanovanjski kredit je praviloma zelo dolga obveznost in zato precejšnja odgovornost. Pri odločitvi in izbiri previdnost ni odveč, premisliti je treba o več vidikih in dejavnikih. Ni dovolj le pogled na obrestne mere in hitri izračun, čeprav je oboje pomembno, ko se odločate.

„Preverite, kakšne možnosti financiranja so vam na voljo, predvsem pa veliko sprašujte,“ poudarjajo v Novi KBM. Pomembno je, da pred sklenitvijo kredita pridobite čim več informacij o ponudbi in pogojih ter dobro premislite o svojih finančnih zmožnostih.

Narediti je treba bilanco, saj je finančna slika vašega gospodinjstva pri načrtovanju najemanja stanovanjskega kredita izrednega pomena. V Novi KBM predlagajo, da naredite podrobno analizo svojih mesečnih prihodkov in odhodkov. Na njihovi spletni strani lahko kar sami informativno preverite, če lahko najamete želeni znesek kredita. Poleg informativnega izračuna stanovanjskega kredita zdaj namreč omogočajo tudi izračun kreditne sposobnosti glede na vaše mesečne prihodke in redne odhodke ter vzdrževane družinske člane. 

Tri obrestne mere, katera je prava za vas

Izbirate lahko med različnimi obdobji odplačila (do največ 31 let) in med tremi različnimi obrestnimi merami, s čimer v Novi KBM želijo ponudbo kreditov približati posamezniku in njegovim potrebam. Poleg fiksne obrestne mere, ki pomeni enako višino mesečne obveznosti vsa leta odplačevanja kredita, in spremenljive obrestne mere, ki je vezana na Euribor, kar pomeni, da se mesečna obveznost lahko spreminja, če se spreminja Euribor, se lahko odločite tudi za kombinirano obrestno mero.

O končni izbiri za vas najbolj ustreznega obdobja odplačila in obrestne mere se lahko posvetujete z bančnim svetovalcem ali svetovalko, ki vam bosta razlike med njimi natančno pojasnila in predstavila, kaj posamezna obrestna mera pomeni za višino mesečnega obroka v obdobju odplačevanja.

družina | Avtor: Profimedia Profimedia
Preverite akcijske ponudbe in dodatne ugodnosti

Ker je v zadnjem času večje zanimanje strank za stanovanjske kredite s fiksno obrestno mero, so v Novi KBM pripravili posebno ponudbo stanovanjskih kreditov z ugodnejšo fiksno obrestno mero, ki velja do 30. junija. Obrestna mera je še ugodnejša za imetnike njihovih paketov Komplet, Premium in Banka na delu. Vsi kreditojemalci, tudi nekomitenti, pa lahko do konca leta najamejo kredit brez stroškov odobritve. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran in naredite informativni izračun.

Poleg namenskega stanovanjskega kredita imajo v Novi KBM v ponudbi tudi stanovanjski kredit z izplačilom v gotovini. Ta možnost je zelo dobrodošla za vse, ki hiše ali stanovanja prenavljate in za to potrebujete sredstva na svojem računu. Dodajmo še, da vas v tem primeru v Novi KBM o namenu porabe sredstev ne bodo spraševali oziroma od vas ne bodo zahtevali nobenih dokazil.

Kaj pa zavarovanje?

Najpogostejša oblika zavarovanja stanovanjskega kredita je hipoteka, pri čemer lahko zastavite tudi nepremičnino, ki je predmet nakupa. V Novi KBM pa lahko kredit zavarujete tudi s plačilom premije pri zavarovalnici. 

Dodatno v Novi KBM priporočajo sklenitev Življenjskega zavarovanja kreditojemalca, saj s tem poskrbite, da v primeru neljubih dogodkov odplačevanje kredita ne obremeni vaših najbližjih. Če izberete popolni paket, boste imeli vključeno tudi zavarovanje za primer brezposelnosti. V poslovalnicah Nove KBM lahko poleg Življenjskega zavarovanja kreditojemalca sklenete tudi zavarovanje svojega novega doma.

In če se odločite za predčasno poplačilo kredita?

V Novi KBM ga lahko kadarkoli brezplačno poplačate delno ali v celoti. Pri strankah je zelo dobro sprejeta rešitev, da kreditojemalec, ki morda v nekem obdobju za odplačevanje kredita lahko nameni več denarja, kot znaša mesečna anuiteta, dodatno odplačuje del kredita. S tem hitreje niža glavnico, na katero so vezane obresti, in si skrajša obdobje odplačevanja.