Uporabno
294 ogledov

Z novo vrsto embalaže bo JYSK letno odstranil 27 milijonov plastičnih vrečk

JYSK Jysk
JYSK je v ponudbi posteljnine in rjuh predstavil novo vrsto embalaže. Gre za prehod iz plastičnih vrečk na papirnate trakove s certifikatom FSCTM. S to odločitvijo ter še eno akcijo trajnostnega razvoja bo JYSK vsako leto odstranil 27 milijonov plastičnih vrečk.

Trajnost je pomemben del JYSK-ove strategije, pri kateri je eden od ciljev obnovljiva in trajnostna embalaža, ki jo je mogoče enostavno reciklirati. Do sedaj je JYSK naredil pomembne korake, s predstavljeno pobudo, katere del je nova embalaža za posteljnino in rjuhe, pa je plastiko popolnoma odstranil.

Papirni trak bo tako nadomestil plastične vrečke. Prvi izdelki z novo embalažo bodo v trgovinah JYSK na voljo od konca januarja 2021, v prehodnem obdobju pa se bodo izdelki v novi embalaži prodajali skupaj z izdelki s staro embalažo, dokler ne zmanjka zalog.

Z odstranitvijo 27 milijonov plastičnih vrečk bo vsako leto v okolju približno 475 ton plastike na fosilni osnovi manj.

"Velika stvar je odpraviti 27 milijonov plastičnih vrečk na leto! Ta korak zmanjšuje naš ogljični odtis in našim kupcem zagotavlja embalažo, ki jo je doma mogoče enostavno reciklirati. Da bi si lažje predstavljali obseg pomena te akcije, si predstavljajte, da odstranjene vrečke zložite v JYSK trgovino, v povprečju veliko 1200 kvadratnih metrov. Vrečke bi trgovino popolnoma napolnile do višine nad našimi glavami," je dejal vodja trajnostnega razvoja pri JYSK-u.

JYSK | Avtor: Jysk Jysk

Recikliranje ni vse

Nova embalaža vsebuje material s certifikatom FSCTM (FSCTM N001715). FSCTM je kratica za Forest Stewardship CouncilTM. To je neprofitna organizacija ter sistem označevanja lesa in papirja, ki izvira iz trajnostnega gozdarstva, kjer se upošteva živalski in rastlinski svet. Oznaka FSC se nanaša na okolje ter družbeno in ekonomsko odgovornost.

"To je projekt, na katerem delam že nekaj let in v okviru katerega smo razvili veliko različnih vrst embalaže. Strategija je bila najti bolj trajnostno zasnovano embalažo za posteljnino, ki bo hkrati kakovostna, in z rezultatom sem več kot zadovoljna," pravi Kathrine Møller Vinther, vodja kategorije za posteljnino in rjuhe pri JYSK-u.

Nova embalaža bo kupcem olajšala tudi recikliranje embalaže doma. Papirno embalažo je mogoče v gospodinjstvu enostavno reciklirati, kar pa pogosto ne velja za plastiko.

"JYSK se ne bo popolnoma znebil plastike v vseh vrstah embalaže, ker v nekaterih primerih ta obstaja iz tehtnih razlogov, teh 27 milijonov plastičnih vrečk pa je naš majhen prispevek. Vse majhne pobude so pomembne in še naprej si bomo prizadevali za zmanjšanje naravi škodljivih materialov," je povedal strokovnjak za razvoj embalaže v JYSK-u, Lars Høgh Jensen.