Uporabno
1776 ogledov

Z urejeno prebavo do boljšega imunskega sistema

Donat Mg Donat Mg
Vsak dan nas na družabnih omrežjih ali pa v novi kuharski knjigi mamijo recepti, ki jih prej nismo imeli časa ali pa volje preizkusiti. Seveda pa je po tem treba vse tudi pojesti. Marsikateri recept, ki ga sedaj preizkušamo pa nam lahko povzroči težave s prebavo.

Kakšen učinek ima dobro delujoč prebavni sistem na naše zdravje in odpornost, nam razlaga Jelena Rakić Matić, dr. med., spec. družinske medicine. Dobro delujoč imunski sistem nam je namreč sedaj, ko razsaja pandemija koronavirusa, še bolj pomemben, kot prej.

Zakaj potrebujemo dobro delujoč imunski sistem?

"Imunski sistem je branik pred vsemi virusi, bakterijami in drugimi patogeni in čim močnejši je, bolje se lahko spoprimemo z morebitno okužbo," pravi dr. Rakić Matić. "Dejstvo, da morajo ljudje zdaj ostati doma, še ne pomeni, da jim ni treba skrbeti za imunski sistem, zdravo prehrano in podobno ter da bivanje doma že samo po sebi zadostuje za obrambo pred okužbo," nas opozarja.

"Tudi v teh razmerah moramo skrbeti za zdrave življenjske navade, ki krepijo imunost – ne kadimo, jemo raznoliko (čim več sadja in zelenjave), ne pretiravamo z uživanjem hrane, telovadimo doma, dovolj spimo in se posvetimo svojemu duševnemu zdravju." – dr. Jelena Rakić Matić

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg
Vpliv prebave na imunski sistem

Po besedah dr. Rakić Matić ima prebava pomemben vpliv na imunski sistem. "Skozi prebavni sistem vnašamo hranila, ki jih telo uporabi za krepitev imunskega sistema in za boj proti bolezni," pove. "Črevesje štejemo za naš največji imunski organ, črevesna mikroflora pa nenehno spodbuja imunski sistem, da proizvaja lokalna in sistemska protitelesa," nam razloži.

"Uravnotežena črevesna bakterijska flora je zelo pomembna za zdravje in vsako neravnovesje lahko privede do slabšega delovanja imunskega sistema." – dr. Jelena Rakić Matić

Ker sedaj toliko časa preživljamo doma, se posledično pogosto tudi manj gibljemo in manj pijemo. Poleg tega "ljudje pozabljajo na zdravo prehrano, uživajo manj sadja in zelenjave ter več pekovskih in suhomesnih izdelkov," pripomni strokovnjakinja. Zaradi tega sepogosteje pojavljajo težave z zaprtjem. Da bi se temu izognili, bi ljudje morali večkrat posegati po zdravi hrani, sadju in zelenjavi, se dovolj gibati in piti.

Za pomoč pri zaprtju in uravnavanju zdravega prebavnega sistema si lahko pomagate tudi z naravno mineralno vodo Donat Mg, ki s pomočjo magnezija in sulfatnih ionov pomaga vaši prebavi.

Kako med samoizolacijo skrbeti za zdravo prebavo

Dr. Rakić Matić ima za ohranjanje zdrave prebave nekaj preprostih nasvetov, ki se jih lahko vsi držimo:

  • Pazite, da v svoje telo vnesete zadostne količine tekočine
  • Obroke si kuhajte sami, kuhajte jih na pari ali z oljčnim oljem
  • Izogibajte se mastni, ocvrti ali pečeni hrani
  • V vsakodnevno prehrano vključite sadje in zelenjavo ter polnozrnata žita, jogurt in druge fermentirane mlečne izdelke, ki prav tako pozitivno vplivajo na prebavni sistem

Ne pozabite v zdrav način življenja vključiti tudi svojih otrok. "Pri otrocih je zelo pomembno, da poskušamo ohraniti ustaljeni ritem in urnik dejavnosti, ki so seveda prilagojeni trenutnim razmeram," nam pove strokovnjakinja. Glede telesne aktivnosti naših najmlajših meni, da lahko "v dobi Googla in interneta brez težav najdemo razne vaje, plese in interaktivne vsebine, s katerimi lahko otroci vseh starosti ohranjajo telesno aktivnost". Telovadbe se lahko loti kar cela družina in iz nje naredi družinsko zabavo. Zdravnica še opozarja: "Ne zatekajte se k sladkarijam in nezdravi hrani, da bi pregnali dolgčas ali razvedrili otroke. Za vso družino velja, da je pomembno ohraniti redno in uravnoteženo prehrano, otrokom pa lahko razložimo, kakšno vlogo ima zdrava prehrana v boju proti virusom in bakterijam."

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg

Prehranska dopolnila – da ali ne?

"Prednost dajem raznoliki, zmerni in uravnoteženi prehrani ter mislim, da vsega tega, kot tudi zdravih življenjskih navad na splošno, ne more nadomestiti nobena 'čarobna tabletka'," pove strokovnjakinja. Sama meni, da kljub temu, da se je dandanes lažje zateči k dopolnilom, nič ne more premagati prednosti, ki jo za nas in naše zdravje ima uravnotežena prehrana. "To seveda ne velja za bolnike, pri katerih obstajajo klinične indikacije za predpisovanje prehranskih dopolnil," še pripomni.