Uporabno
2973 ogledov

Za kredit se ne odločajte brezglavo

ženska razmišljanje račnualnik zaskrbljenost
1/2
Kredit je večletna zaveza, katere stroške in razsežnosti je treba dobro premisliti. Preden se odločite najeti kredit, veliko sprašujte – več informacij boste imeli, lažji se boste odločili za rešitev, ki je pravilna za vas in vašo družino.

Še nikoli ni bilo tako lahko najeti kredita kot zdaj, ko ga lahko posamezniki najamejo že z enim klikom na mobilni aplikaciji. Strokovno svetovanje in podrobno presojanje, če je najem kredita za določeno situacijo pravilna izbira, izgubljata svoj pomen. Ne storite te napake modernega časa, kjer vse poteka v trenutku in brez premisleka. Pred najemom kredita si nujno zastavite sledeča osnovna vprašanja:

  1. Ali dejansko potrebujem kredit?
  2. Ali si lahko sploh privoščim kredit?
  3. Na kaj moram biti pozoren, ko se odločam za kredit?

Ko odgovarjate na ta vprašanja, bodite iskreni in se ne pretvarjajte. Pred nakupom večje investicije vedno premislite, če je pravilen čas zanjo in če zadevo res potrebujete. Ni hujšega kot najeti kredit, ki ga boste odplačevali naslednjih 10 let, in po nekaj mesecih ugotoviti, da ste storili napako.

Ali dejansko potrebujem kredit?

denar stanovanje nepremičnina | Avtor: Profimedia Profimedia
Preden najamete kredit in se zadolžite, se vedno vprašajte, ali je res smiselno, da se zadolžite za nakup. Smiselno je najeti kredit takrat, ko bo nakup za vas koristen na daljši rok – npr. nakup hiše, stanovanja, pohištva ali avta. Pri tem pa je pomembno, da svojo željo uresničite tako, da boste svoje finančne obveznosti poravnavali brez težav. To nas pripelje do naslednjega vprašanja …

Ali si sploh lahko privoščim kredit?

Kredit, ne glede na to, za koliko časa ga boste najeli, vedno predstavlja finančno breme, ki vas bo spremljalo in vplivalo na vaše odločitve. Zato je nujno potrebno, da pred odločitvijo "kredit da ali ne" naredite podrobno analizo vašega družinskega proračuna. Vaše finančne zmožnosti bodo namreč zelo pomembne pri izbiri vrste kredita in trajanju kredita.

Nova KBM ponuja tri različne vrste osebnega kredita, med katerimi lahko izbirate glede na vaše potrebe: kredit NAPREJ, namenski stanovanjski kredit in stanovanjski kredit z izplačilom v gotovini. V sodelovanju s svojimi partnerji ponuja tudi odlično priložnost stanovanjskih kreditov za izbrane novogradnje v Mariboru in Ljubljani.

kredit | Avtor: Profimedia Profimedia

Preverite, kakšni so vaši prihodki in odhodki – najpomembnejše so vsekakor redne mesečne obveznosti (npr. najemnina, elektrika, voda in hrana), v svoji računici pa ne pozabite tudi na izredne stroške, kot je npr. popravilo avtomobila. Vedno je pomembno imeti vsaj malo denarja na strani, v primeru, da bi se pojavili nepričakovani stroški. Na osnovi analize vašega proračuna boste tudi lažje ugotovili, koliko denarja lahko namenite odplačevanju dolga.

Na kaj moram biti pozoren, ko se odločam za kredit?

Nekaj dejstev o sebi in svojih finančnih zmožnostih ste že zbrali, sedaj je pomembno, da raziščete same podrobnosti najema kredita. Na spletnih straneh bank boste našli veliko koristnih informacij o kreditih in tudi možnost informativnega izračuna.

Posebej bodite pozorni na "skrite" stroške najemanja kredita, ki se lahko močno razlikujejo med različnimi bankami:

  • vsi stroški kredita: stroški odobritve, stroški vodenja kredita ipd.
  • obrestna mera
  • plačilo zavarovalne premije
  • notarski stroški

Če niste komitent banke, pri kateri želite najeti kredit, preverite tudi stroške, ki so povezani z menjavo banke oz. odpiranjem novega osebnega računa.

Kredit NAPREJ Nove KBM vam omogoča najem kredita do 30.000 evrov za obdobje do 8 let brez stroškov zavarovanja. Do konca leta pa lahko izkoristite posebno ponudbo brez stroškov odobritve.

Je kredit res prava odločitev zame?

Ko se resno lotite najema kredita, vas bo po vsej verjetnosti poplava informacij o različnih kreditih nekoliko ohromila. A naj vas to ne prestraši, več informacij boste zbrali, boljšo odločitev boste sprejeli. Tudi ko ste se že odločili za vrsto kredita in banko, pri kateri ga boste najeli, na svetovalnem pogovoru z osebnim bančnikom čim več sprašujte. Ne oglasite se samo zaradi podpisa pogodbe, ampak ponovno preverite vse informacije, ki ste jih že zbrali. Še enkrat prespite vašo odločitev in se nato odpravite ponovno v banko. Tako boste lahko čiste vesti podpisali kreditno pogodbo in uživali v svojem nakupu.

Kreditna pogodba | Avtor: Profimedia Profimedia