Uporabno
7710 ogledov

Za lepše življenje po upokojitvi

Revščina starostniki pokojnina Profimedia
Vsako obdobje življenja nam prinaša nekaj novega. Nova spoznanja in dogodivščine, ki so včasih prijetne, včasih malo manj prijetne. Na nekatere žal ne moremo vplivati, a imamo zato na druge lahko velik vpliv, če le pravočasno začnemo razmišljati o njih.

Za mojo dodatno pokojnino

Izziv, s katerim se bomo nekoč soočili – nizka pokojnina, je vsekakor eden takšnih, ki ga ne bomo mogli uspešno rešiti, če se bomo z njim začeli ukvarjati tik pred upokojitvijo.

O tem je treba začeti razmišljali že veliko prej, v času aktivne delovne dobe, še bolje, ko dobimo prvo zaposlitev. Takrat bomo najlažje z nižjimi zneski na dolgi rok privarčevali dovolj za dostojno življenje po upokojitvi.

Na trgu obstaja mnogo finančnih produktov, ki nam pomagajo pri varčevanju za pokojnino, a le varčevanje v pokojninskem skladu zagotavlja tudi davčno olajšavo.

Varčevanje v pokojninskem skladu

Z varčevanjem v pokojninskem skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja lahko  pravočasno poskrbimo, da bomo kot upokojenci vsak mesec prejemali dodatne dohodke (pokojninsko rento) in tako še naprej uživali v vsem, kar nas veseli.

Modra zavarovalnica | Avtor: Modra zavarovalnica Modra zavarovalnica

Varčevanje, ki se prilagaja vam

V času aktivne delovne dobe varčujemo. Lahko z mesečnimi, četrtletnimi, polletnimi ali celo letnimi zneski. Varčevanje je popolnoma prilagodljivo, saj si višino premije in periodo nakazila določamo sami in varčevanje poljubno spreminjamo brez dodatnih stroškov.

Z vplačevanjem lahko tudi kadarkoli (začasno) prekinemo ali le znižamo višino vplačil, če nam življenjska situacija v določenem trenutku prekriža varčevalne načrte.

Po upokojitvi, ko bodo naši redni dohodki nižji, pa si prihranke začnemo izplačevati v obliki rente. V primeru najhujšega, prihranki pripadajo upravičencem, ki jih določimo sami ali dedičem, če upravičencev nismo določili.

Tukaj preverite, kakšna bi lahko bila vaša dodatna pokojnina, če bi z varčevanjem začeli danes.

Varčevanje v pokojninskem skladu = nižje plačilo dohodnine

Z vplačili v pokojninski bomo poskrbeli za višjo pokojnino, hkrati pa si že danes znižujemo plačilo dohodnine. Ob poračunu lahko dobimo celo povrnjen denar.

Koliko davčne olajšave lahko pridobim?

Z varčevanjem si poleg višje pokojnine vsakoletno povrnete do 1400 evrov dohodnine. Višina premije, ki nam zagotavlja koriščenje najvišje možne olajšave kot tudi višina davčne olajšave sta odvisna od naših prejemkov v dohodninskem letu.

Preverite, koliko lahko prihranite.

Najvišji znesek vplačila v pokojninski sklad, ki še zagotavlja davčno olajšavo, znaša 5,844 odstotka bruto plače posameznika (to je 24 odstotkov prispevkov za obvezno pokojninsko zavarovanje), vendar letno največ 2.819,09 evrov.

V decembru lahko v pokojninski sklad pri Modri vstopite pod posebej ugodnimi pogoji. Preverite ponudbo.