Uporabno
4601 ogledov

Za popoln piknik izberite le najboljšo hrano

Piknik
1/5
Profimedia
Vse lepši in daljši dnevi kar kličejo po piknikih v naravi, kjer je eden glavnih elementov dobra hrana.

Sodeč po anketah med Slovenkami in Slovenci, med najljubše jedi poleg tradicionalne goveje juhe sodi tudi hrana z žara. Prav zato si težko predstavljamo popoln piknik brez peke na žaru, ki nas prepriča že s svojim omamnim vonjem.

Za božanske vonjave je potrebno izbrati res vrhunsko hrano, kjer nam z veseljem pomaga Mesar Anton iz Kamnika, ki na prvo mesto postavlja kakovost mesa.

Meso Kmanik | Avtor: Meso Kamnik Meso Kamnik
Kakovost potrjena tudi s certifikatom IFS

Odgovorno delovanje podjetja Meso Kamnik in izpolnjevanje strogih zahtev ter visokih standardov glede varnosti ter kakovosti mesa dokazujejo s certifikatom IFS (International Featured Standard). Ko kupite blagovno znamko Anton, lahko popolnoma zaupate, da je bilo meso pridelano in predelano v skrbno nadzorovanih pogojih ter da je sveže, saj izvira predvsem iz lokalnega okolja.

Za slasten okus in božanske vonjave poskrbijo tradicionalne recepture izdelkov Anton, ki sledijo klasičnim okusom lokalne kuhinje in temeljijo predvsem na uporabi prvovrstnih kosov svežega mesa.

Kakšno meso za žar izbrati?

"Zaradi sočnosti in odličnega okusa je svinjina še vedno najbolj pogosto uporabljeno meso za peko na žaru: kotleti ali vratovina so nepogrešljiv del dobrega žara," so nam pojasnili v podjetju Meso Kamnik.

Svinjsko ribico je po njihovih navedbah dobro marinirati nekoliko dlje, še lažje pa je, če uporabite že pripravljenega "Ihanskega brancina" v marinadi, ki je nagrajen z zlato medaljo AGRA 2020.

"Ihanskega brancina" pripravite  tako, da žar segrejete na srednjo temperaturo (200 stopinj Celzija) in naoljite rešetke. Meso položite na žar in popečete na vseh straneh. Nato ga zavijete v alu folijo in pečete v zaprtem žaru do središčne temperature nad 70 stopinj Celzija. Na ta način zunaj zakrkne, znotraj pa ostane sočen, a pečen.

Med peko meso večkrat obrnite. Pečeno meso pustite še nekaj minut počivati v pokriti posodi ali v foliji, preden ga narežete na medaljončke in postrežete.

Na kose narezano ribico lahko pred peko ovijemo v slanino in tako bo še veliko bolj sočna.

Mesar Anton iz Kamnika

Zmagovalna izbira so tudi Kamniški odščipanci s hamburško slanino, ki so s pridobljeno nagrado potrošnikov za trženje inovacij uvrščeni med tiste zmagovalne izdelke, ki bodo leto dni upravičeno nosili pečat Izbran produkt leta 2021. Kot najbolj inovativen izdelek v kategoriji "Meso za žar" so prepoznavni rdeči pečat v javnomnenjski raziskavi podjetja Nielsen podelili slovenski potrošniki in jih tako ocenili kot najboljši izdelek na domačem tržišču.

Izdelki Anton | Avtor: Meso Kamnik Meso Kamnik

Kamniški odščipanci Anton so prava gurmanska specialiteta v liniji mesnih pripravkov za žar. Bogat okus tradicije nadgrajuje nova, zdravju bolj prijazna receptura. Izbrano sveže svinjsko in goveje meso dopolnjujejo koščki prekajene hamburške slanine ter posebna začimbna mešanica, ki ne vsebuje »E dodatkov«.  

Mesar Anton iz Kamnika

Od govejega mesa je po njihovih navedbah najbolje peči biftek ali bržolo: "Tudi primerno mariniran rostbif je lahko prava poslastica, še posebej, če je pečen v kosu."

Svetujejo, da govedino mariniramo vsaj en dan pred peko: "V robove kosa mesa nekoliko zarežemo, da se pri peki ne zvije. Za prave žar mojstre so kosi mesa lahko debeli 4 centimetre, tisti z manj izkušnjami v peki, pa naj raje izberejo kose, ki  ne bodo debelejši od dveh centimetrov."

Klasika žara

Seveda si popoln piknik težko zamislimo brez klasike – čevapčičev. Tudi tu so prava izbira kakovostni čevapčiči blagovne znamke Anton, kjer je na izbiro več vrst: klasični čevapčiči Anton, goveji čevapčiči, novost pa so pravi Leskovački čevapčiči, ki jih morate poskusiti in z njimi razveseliti družino ter morebitne goste. 

Izdelki Anton | Avtor: Meso Kamnik Meso Kamnik
Kako jih pravilno pripravimo? "Čevapčiči se pečejo na žaru ali ponvi, najprej na visoki temperaturi, nato temperaturo postopoma znižujemo in se vmes večkrat obrnejo. Čas pečenja je približno od pet do osem minut, do središčne temperature najmanj 85 stopinj Celzija," opisujejo v podjetju Meso Kamnik.

V liniji Anton izdelkov za žar pa lahko izberete še prvovrstne kamniške odščipance s sirom, Antonovo klobaso s sirom, pleskavice, pikant klobaso za žar, klobaso za žar z mozzarello, pečenice za žar, pečenice za žar, začinjen svinjski hrbet za žar, začinjeno potrebušino za žar in božanske safalade.