Uporabno
633 ogledov

Zahtevajte regres za 5 let nazaj! Preberite, kako ...

Poravnava poraVnava.si
Ali ste vedeli, da lahko zahtevate regres za 5 let nazaj? Delite med prijatelji, ki tega ne vedo.

Kdaj bo nakazan regres? To je vprašanje, ki se je ponavljalo v teh mesecih. Ali bo regres sploh nakazan pa se delavci, ki so zaposleni celo leto sploh ne bi smeli spraševati. Delodajalec je po zakonu namreč delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, dolžan izplačati letni regres.  V primeru kršenja te pravice je delodajalec dolžan še za veliko več, kot če bi regres dejansko plača. V primeru, da regresa še niste prejeli, ali ste ga prejeli premalo, se obrnite na podjetje poraVnava. Pravniki vam bodo povrnili vašo krateno pravico.

1.julij je skrajni datum za nakazilo regresa. In te dni inšpektorji za delo v sodelovanju s Finančno upravo množično nadzirajo izplačila.

Kot veleva Zakon o delovnih razmerjih, je delodajalec delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, dolžan izplačati regres in sicer najmanj v višini minimalne plače, torej 1.074,43 eura.

Kako je z zaposlenimi za določen čas? Tudi osebam, ki imajo pogodbe za določen čas pripada ta pravica, seveda v sorazmernem deležu, glede na trajanje pogodbe. Sorazmerni del regresa dobijo tudi zaposleni za krajši delovni čas, glede na število ur.

PoraVana.si | Avtor: PoraVnava.si PoraVnava.si

Pozor! izjeme veljajo za delavce, ki delajo krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in predpisi o zdravstvenem zavarovanju- njim namreč pripada celoten regres in seveda tudi celoten dopust. Prav tako celoten regres dobijo mame na materinskem in starševskem dopustu in očetje na očetovskem dopustu.

Regres ignoriralo dobrih 12.000 delodajalcev

Delodajalci sem pa tja iščejo vrzeli, kako bi se izognili izplačevanju svojih obveznosti. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do avgusta lani 15.000 delodajalcev, ki so izplačevali plače, ne pa regresa. Novembra je bilo neplačnikov regresa 12.247. Leta 2020 pa regresa ni izplačalo 13.759 zaposlovalcev. Si predstavljate, koliko je bilo šele delavcev, ki ga niso prejeli?

Regres: dolžnost delodajalca!

Plačilna disciplina, kljub nadzorom, še vedno ni v zavesti vseh zaposlovalcev. Morda jih zbudi globa za kratenje te pravice. Delodajalci! Za neizplačan regres vas lahko doleti globa v višini od 3000 do vrtoglavih 20 tisočakov. Prav tako ste v prekršku, če z izplačilom zgolj zamujate.

[video: 10729 / ]

A zaposleni pozor! Izjemoma se regres izplača tudi po 1.juliju, a najkasneje do 1. novembra tekočega leta. Ta izjema velja v primeru nelikvidnosti delodajalca, če to omogoča kolektivna pogodba.

Nadaljujmo z globami. Manjše delodajalce (pravne osebe, s.p.) bo neizplačan regres po žepu udarila za globo od 800 do 1500 evrov. Nekaznovana ne ostane niti odgovorna oseba delodajalca pravne osebe in odgovorna oseba v državnem organu ali lokalni skupnosti in sicer z globo od 450 do 2000 evrov.

Slaba plačilna disciplina v primeru regresa lahko delodajalca udari še po eni plati. Neizplačilo regresa vpliva tudi na uveljavljanje nekaterih pravic v drugih postopkih, na primer na prepoved zaposlovanja, samozaposlovanja in dela tujcev, omejitev sodelovanja v postopkih javnega naročanja in omejitve pri ustanavljanju družb, poudarjajo na Ministrstvu za delo.

PoraVana.si | Avtor: PoraVnava.si PoraVnava.si

Regres s pomočjo izkušenj poraVnave

V primeru, da vam delodajalec ni izplačal regresa in vas je prikrajšal za o pravico, se obrnite na strokovnjake podjetja poraVnava. Izkušeni pravniki se že 20 let ukvarjajo s pridobivanjem odškodnin za svoje stranke.

Naj navedemo enega od primerov strank poraVnave, ki prikazuje kako se je delodajalec poskušal izogniti nakazilu regresa. Delavcu, ki ni prejel izplačanega regresa je delodajalec očital, da mu v zameno plačuje najemnino. V nobenem primeru plačevanje najemnine ali kakšna koli alternativa, ni nadomestilo regresa. Regres je pravica delavca in dolžnost delodajalca. Prav tako se delavec ne more odreči regresu, tudi če podpiše kakršenkoli dogovor, saj tak dogovor ne more biti veljaven, opozarjajo strokovnjaki poraVnave.

Te dni se številni delavci obračajo na brezplačno telefonsko številko poravnave 080-13-14, kjer so zaposleni na voljo 24 ur, vse dni v tednu.

Strokovnjaki so do zdaj vedno uspešno, v kratkem času uredili izplačilo regresa. S profesionalnim pristopom do neplačnika so delavcu zagotovili regres tudi za do pet let neizplačil.

Še niste prejeli regresa za letni dopust, delodajalec o tem noče govoriti, ste ga prejeli premalo? Spomnimo, da je rok za nakazan regres bil 1.7. 2022.

Obrnite se na podjetje poraVnava.si, oglasite se v njihovi najbližji poslovalnici ali pokličite na 080-13-14. Odškodninski pravniki vam bodo uredili vso potrebno dokumentacijo za to, da vam pravica ne bo kratena. Podjetje poraVnava se lahko v takšnih primerih, v kolikor podjetje normalno posluje, pohvali s skoraj 100 odstotno uspešnostjo.