Uporabno
2845 ogledov

Zajtrkovati ali ne zajtrkovati – to ni vprašanje!

Zajtrk, jogurt, kosmiči Profimedia
Stara modrost pravi: "Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač." Zajtrk še vedno velja za najpomembnejši obrok dneva, saj je hrana za možgane. Telesu da energijo ter potrebne hranilne snovi, da lahko normalno deluje, še preden zakorakamo v nov dan, novim izzivom naproti. Obilen obrok zjutraj izboljša tako fizično kot psihično počutje, a le z ustrezno izbranimi živili.

Prazna vreča ne stoji pokonci

Hiter ritem življenja zahteva, da smo vedno in povsod pripravljeni na nove podvige. Zaradi jutranje naglice si radi pozabimo bodisi umiti zobe, pospraviti posteljo, mogoče celo pozabimo zajtrkovati. S slednjim našemu telesu delamo medvedjo uslugo, saj zajtrk velja za osnovo zdravega življenja.

Kaj se zgodi, če preskočimo zajtrk? Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje tisti, ki ne uživajo zajtrka, navadno kasneje tekom dneva zaužijejo manj kakovostnih obrokov. Na hrano je treba gledati kot gorivo za telo. Podobno kot avto brez bencina nas tudi telo brez hrane pusti na cedilu.

Zajtrkovanje je še kako pomembno za učence, dijake in študente, saj pozitivno vpliva na učenje. Z zdravim in obilnim zajtrkom lahko bistveno izboljšamo reševanje kompleksnih nalog, izboljša se logično sklepanje, da ne govorimo o pozornosti ter spominu. Otrokom omogoča zdravo rast ter intelektualni razvoj, obenem pa preprečuje nastanek takšnih in drugačnih zdravstvenih težav.

Preskakovanje obrokov je precej pogosto povezano s slabim razpoloženjem. Tisti, ki zjutraj ne jedo, so bolj nagnjeni k depresiji in utrujenosti ter k težjemu vzdrževanju priporočene telesne teže. Podatki NIJZ kažejo, da se pozitivni učinki na zdravje začnejo kazati, že če zajtrk uživamo od štiri- do petkrat tedensko. Za zdrav in hranljiv zajtrk ne potrebujemo predznanja in spretnosti – za zadostno raven energije lahko poskrbi že lonček jogurta s kosmiči.

Zajtrk | Avtor: Profimedia Profimedia

Oreščki in žitni kosmiči z jogurtom idealna kombinacija za dober začetek dneva

Kosmiči so lahko narejeni iz najrazličnejših žit, nekatri imajo dodane tudi oreščke. Če jeste navadne ovsene, pirine ali druge kosmiče, brez takšnih in drugačnih dodatkov, že vmešanih vanje, si lahko pest oreščkov in svežega sadja čez potresete sami. 

Oreščki so bogat vir dobrih maščob

Oreščki slovijo po tem, da vsebujejo veliko različnih vitaminov in mineralov, so tudi odličen vir omega-3-maščobnih kislin in antioksidantov, med drugim v svojem članku osvešča Nacionalni portal o hrani in prehrani. Antioksianti so ključnega pomena za nemoteno delovanje organizma, saj v našem telesu zavirajo nastanek prostih radikalov, za piko na i pa imajo pozitiven vpliv na naš srčno-žilni sistem. Epidemiološke študije tudi kažejo, da prehrana, obogatena z oreški, v telesu znižuje vnetne parametre, kar pomeni manjšo možnost za nastanek in razvoj kroničnih bolezni, še poudarja omenjeni portal. 

Žita so temelj zdrave prehrane

Žita bi praviloma morala biti naš zvesti spremljevalec. Telesu predstavljajo glavni vir ogljikovih hidratov, beljakovin ter prehranskih vlaknin. Nacionalni portal o hrani in prehrani navaja, da so obogatena s številnimi minerali, kot so na primer baker, magnezij in fosfor, med vitamini pa nedvomno kraljuje B-vitamin. Priporoča se redno uživanje polnovrednih žit, kajti ta vsebujejo, v primerjavi z oluščenimi žiti, bistveno več vitaminov, mineralov ter prehranskih vlaknin.

Oreščki | Avtor: Profimedia Profimedia

Novi jogurt Alpsko združuje oboje

Kombinacijo slatnega jogurta, raznovrstnih žit in hrustljavih mletih lešnikov najdete v novem jogurtu Alpsko, ki ga imajo zaradi kremaste strukture radi tako majhni kot veliki. Najnovejši produkt je narejen iz 100 % slovenskega mleka s 5,5 % mlečne maščobe in nosi certifikat Izbrane kakovosti Slovenije. Vsebuje rž, zdrob iz ječmenovih kosmičev, ovsene kosmiče ter pšenične otrobe. Je kot nalašč za slasten zajtrk, malico ali posladek. Najdete ga lahko pri vseh trgovcih med izdelki svežega mleka v 150 gramskem pakiranju. Zato ne odlašajte in ga preizkusite še danes!

Jogurt Alpsko | Avtor: Ljubljanske mlekarne Ljubljanske mlekarne

Ne veste, kaj bi na hitro pojedli za zajtrk?

Za vas smo pripravili nekaj idej:

  • Sveže sadje, ovseni kosmiči, jogurt Alpsko z okusom lešnika in žiti
  • Polnozrnat kruh, sir, jogurt Alpsko z okusom lešnika in žiti
  • Umešana jajčka z bučkami, jogurt Alpsko z okusom lešnika in žiti
  • Ajdov kruh z medom, jabolko, čaj, jogurt Alpsko z okusom lešnika in žiti

Najpogostejši izgovor pri opuščanju zajtrka je nedvomno pomanjkanje časa. Glavni krivec za slab življenjski slog ni ura, pač pa smo mi sami. Zgoraj našteti primeri zajtrkov se pripravijo v manj kot desetih minutah, zato zavihajte rokave in si privoščite najboljše.

Jogurt, ženska, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia