Uporabno
9319 ogledov

Zakaj bi gume menjali pred 15. novembrom?

Vulkanizerstvo Profimedia
Vsak lastnik avtomobila ve, da je treba vsaj dvakrat na leto zamenjati gume. In 15. november, ko bo treba jeklenega konjička spet preobuti v zimsko opremo, se nezadržno bliža. Nekateri svoj avto zaupajo vulkanizerjem, spet drugi tovrsten podvig izvedejo sami, na domačem dvorišču. Ne glede na to, kdo bo zamenjal pnevmatike, pa je nujno, da poznate nekaj dejstev o njihovi menjavi.

Vozilo brez prave obutve vas lahko stane tisočaka

Vulkanizerstvo je nekaj, brez česar ne gre, če smo lastniki avta. Menjava gum je namreč zakonsko predpisana. Najdemo jo v 114. členu Zakona o varnosti cestnega prometa. Ta narekuje, da je od 15. novembra do 15. marca (ali v primeru zimskih razmer) na cesti obvezna zimska oprema, med katero spadajo tudi temu primerne pnevmatike. Po 15. marcu lahko jeklenega konjička preobujemo v letne pnevmatike, ki nam služijo v toplejših mesecih.

Mnogi na menjavo gum čakajo do zadnjega trenutka, sploh v jesenko-zimskem času, ko je nujno letne pnevmatike sneti in avto preobuti v zimske gume. Zato se okrog 15. novembra pri vulkanizerjih običajno naredi velika gneča, včasih je treba na to, da pridemo na vrsto, čakati celo več dni. A zakaj bi na menjavo pnevmatik čakali do 15. novembra, če lahko za to v miru in brez stresa poskrbite že prej?

Na portalu Moja dejavnost je eno od področij, ki ga ponujajo, tudi vulkanizerstvo, tako so na enem mestu zbrani mnogi ponudniki vulkanizerskih storitev iz vse Slovenije. Zato ne odlašajte in svojega vulkanizerja poiščite še danes!


Izjema pri menjavi gum na omenjene datume so avtomobili, na katerih so nameščene zimsko-letne pnevmatike, teh vam namreč ni treba menjati na zakonsko predpisane datume. Čeprav se en komplet gum za celo leto sliši zelo mamljivo, predvsem pa varčno, nikar ne pozabite, da se tudi te lahko kaj hitro poškodujejo in izrabijo. Zato ne glede na izbiro gum poskrbite za redne preglede in pravočasen servis.

Voznikom, ki ne upoštevajo pravil, grozi malo morje kazni. Te se gibljejo od 40 pa vse do 1000 evrov. Štirideset evrov boste odšteli, če pozimi ali v zimskih razmerah ne boste imeli pravilno opremljenega motornega vozila ali če boste ravnali v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig. Kazen v višini 200 evrov se vam obeta takrat, ko v zimskih razmerah ne boste očistili motornega vozila. S 1000 evri so navadno kaznovane pravne osebe, samostojni podjetniki ter posamezniki, ki opravljajo dejavnost in obenem ravnajo v nasprotju z določbami ravnanja na cestišču v zimskih razmerah, njihova odgovorna oseba pa je kaznovana z globo 120 evrov.

Vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Rešitev? Primerne gume

Kdaj torej (poleg zgoraj omenjenih datumov) vemo, da je skrajni čas za menjavo pnevmatik? Najpogostejši znak, ki ga že vrsto let beležijo v vulkanizerskih delavnicah, je nedvomno že na videz obrabljena pnevmatika. Guma brez ustreznega profila žal ne spada na cesto.

Zakonsko določen minimalni profil pri letnih gumah je 1,6 mm, pri zimskih pa 3 mm.


Če so pnevmatike kdajkoli utrpele kakršnekoli poškodbe, še posebej, če so te vidne, se kar hitro odpravite do vulkanizerja. Obisk vulkanizerstva zahtevajo vse razpoke, vdrtine, mehurji in podobne nepravilnosti na gumah. S pravočasno zamenjavo lahko zavarujete sebe, svojo družino in vse druge udeležence v prometu. Menjava gum zagotavlja optimalno ter kar se da varno prilagajanje gum na cestišče, bodisi novo ali poškodovano. Da ne govorimo o prihranku goriva.

Vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje pomerili tlak v pnevmatikah?

Na življenjsko dobo gum vpliva tudi tlak. Ga sploh znate izmeriti? Nekateri svoje zaupanje položijo v vulkanizerstvo, drugi pa takšne malenkosti radi postorijo sami. Preverjanje tlaka v gumah je hitro in enostavno opravilo. Vsak avto ima drugačen podatek o ustreznem tlaku. Tega najdete v priročniku, ki ga zagotovo še vedno hranite v kakšnem predalu. V več primerih ga lahko poiščete tudi na notranji strani voznikovih vrat ali v predelu za dolivanje goriva.

Za preverjanje tlaka v pnevmatikah boste potrebovali merilnik tlaka oz. manometer. Pomembno je, da tlak merite v hladnih in neogretih gumah. Z ventila najprej odvijte plastično kapico in nanj nastavite manometer. Po kratkem sikajočem zvoku zraka se na merilni napravi odčitajo številke. Te primerjajte s tistimi, ki ste jih našli v priročniku. Postopek je treba ponoviti na vseh pnevmatikah. Če doma nimate primerne opreme ali če ne veste, kako bi se tega lotili, vam svetujemo, da se obrnete na vulkanizerstvo.

Vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Za vse tiste, ki imate raje domače vulkanizerstvo

Večina voznikov dvakrat letno obišče svojega vulkanizerja, da zamenja pnevmatike na vozilu, medtem ko se nekateri raje sami prelevijo v vulkanizerja in stvari vzamejo v svoje roke – večinoma v želji, da bi prihranili nekaj denarja. To pa ni vedno najboljša odločitev, saj se kasneje lahko srečajo s takšnimi in drugačnimi težavami.

Površnost ter neznanje pri menjavi pnevmatik lahko vodita do hujših nesreč in v skrajnem primeru celo smrtnih žrtev. Vulkanizerji po Sloveniji neizkušene mehanike svarijo pred poškodbami tesnilnega roba pnevmatike, poškodbami senzorskih ventilov ter raznimi praskami na platiščih. Večkrat so bile zabeležene tudi okvare jeklenih konjičkov zaradi snetja pnevmatik.


Čeprav lahko z domačo menjavo gumo prihranite nekaj denarja, je z vidika varnosti vendarle bolje obiskati profesionalnega vulkanizerja. Slabo zamenjane in obrabljene pnevmatike predstavljajo nevarnost ne zgolj za vas, pač pa tudi za druge udeležence v prometu. Zakaj torej ne bi odšteli teh nekaj evrov in se izognili morebitnim poškodbam tako vozila kot tudi vas samih?

Moderna vulkanizerska oprema v delavnicah vsepovsod v Sloveniji omogoča hitra popravila ter menjavo pnevmatik. Sodobno opremljene delavnice so znane po hitrih, kakovostnih ter ugodnih vulkanizerskih storitvah. Če še ne veste, kam odpeljati svoj avto, skočite na portal Moja dejavnost, kjer vas na enem mestu nestrpno pričakujejo najboljši slovenski vulkanizerji, ki že komaj čakajo, da jim pripeljete svojega konjička in mu privoščite najboljše čevlje daleč naokrog.