Uporabno
2586 ogledov

Zakaj je menstruacija še vedno tabu?

Menstruacija, vložek, tampon Profimedia
Naredili smo zanimivo spletno anketo, v kateri smo pripadnice nežnejšega spola povprašali, ali se jim menstruacija še vedno zdi tabuizirana tema in ali bi po njihovem mnenju vložki, tamponi in drugi higienski pripomočki morali biti brezplačni.

Sem mama dveh otrok, ženska v zgodnjih srednjih letih. Z nosečnostmi in rojevanjem sem zaključila, menopavze še ni na vidiku. Vsak mesec imam še vedno redno menstrualno krvavitev, za katero sem po svoje hvaležna, saj brez tega ne bi imela dveh prekrasnih otrok. Hkrati pa je to znak, da mi reprodukcijski sistem še vedno dobro dela, da je zdrav. Pa vendar – vsako leto bolj močan predmenstrualni sindrom, ki vključuje nihanje razpoloženja, razdražljivost, izbruh mozoljev, napihnjenost, pa potem prvi dan menstruacije tako močni krči, da moram vsak mesec dan ali dva jemati protibolečinske tablete. In predvsem tako močna menstrualna krvavitev, da porabim ogromno vložkov, za katere vsak mesec odštejem tudi kar nekaj evrov.

To je zapis naše bralke, ki ga je delila z nami. In ko smo na štirih različnih Instagram profilih (Joonglaa, Žurnal24, Style.over.net in Recepti.over.net) naredili spletno anketo o tem, ali se ženskam menstruacija še vedno zdi tabu tema, koliko denarja mesečno zapravijo za vložke, tampone in druge higienske pripomočke ter ali bi po njihovem mnenju moralo vse to biti zastonj, smo dobili odgovore, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Mestruacija, vložek, tampon, menstrualna skodelica | Avtor: Profimedia Profimedia

Menstrualni higienski pripomočki so predragi

Ko nastopijo tisti dnevi v mesecu, večina anketirank še vedno uporablja higienske damske vložke, manj jih posega po tamponih, najredkeje pa se še vedno poslužujejo menstrualnih skodelic in menstrualnih hlačk. 87 % sodelujočih v anketi na Instagram profilu Joonglaa uporablja vložke, 8 % tampone in le 3% menstrualno skodelico, 2 % pa menstrualne hlačke. Pogosteje pa po slednjem posegajo ženske, ki so odgovarjale na vprašanja na Instagram profilu Žurnal24, kjer jih 9 % odgovorilo, da prisegajo na menstrualne skodelice, medtem ko jih tampone uporablja 23 %.

Pri odločitvi o tem, katere vložke, tampone in ostale menstrualne produkte bodo kupile, so sodelujoče na prvo mesto postavile kakovost oziroma materiale, iz katerih so narejeni, medtem ko je cena drugotnega pomena.

Se pa vsem damam, ki so sodelovale v anketi, zdijo menstrualni higienski pripomočki predragi, in se jim zdi, da bi jim morali biti na voljo zastonj.

Vprašanje: Bi morali biti menstrualni pripomočki brezplačni?

Odgovori:

Joonglaa:
ABSOLUTNO: 77 %
NE: 10 %
VSEENO MI JE: 13 %

Style.over.net:
ABSOLUTNO: 80 %
NE: 16 %
VSEENO MI JE: 4 %

Recepti.over.net:
ABSOLUTNO: 69 %
NE: 26 %
VSEENO MI JE: 6 %

Žurnal24:
ABSOLUTNO: 74 %
NE: 12 %
VSEENO MI JE: 13 %

Menstruacija, tamponi, vložki | Avtor: Profimedia Profimedia

Anketiranke menijo, da je menstruacija še vedno tabu

Anketa je nadalje pokazala tudi, da se pripadnicam nežnejšega spola zdi, da je ljudem o menstruaciji še vedno neugodno govoriti. Kar 77 % tistih, ki so sodelovale v anketi na Joonglaa Instagram profilu, profilu Recepti.over.net in Žurnal24 je namreč izrazilo mnenje, da je menstruacija še vedno tabuizirana, enako pa misli tudi kar 85 % anketirank na profilu Style.over.net.

V nekaterih državah že prišli naproti ženskam

Že nekaj časa se težave glede stroškov, ki jih sploh za ženske in dekleta iz socialno šibkih družin, ki se že tako težko finančno prebijajo iz meseca v mesec, predstavlja nakup nujnih menstrualnih pripomočkov, zavedajo nekatere evropske države. Ko je Velika Britanija ugotovila povezavo med mesečno menstrualno krvavitvijo in izostankom deklet od pouka, so zagotovili brezplačne vložke in tampone vsem, ko jih potrebujejo – z namenom neoteženega dostopa do izobraževanja. Na Škotskem pa so to še nadgradili, in sicer s potrditvijo predloga zakona, da bodo ženski higienski izdelki, tamponi in vložki brezplačno na voljo prav vsem, ki jih potrebujejo.

Tudi pri nas se že nekaj časa Inštitut 8. marec in Zveza potrošnikov Slovenije (s kratico ZPS) zavzemata za to, da bi se v Sloveniji dodatno znižal DDV na menstrualne pripomočke in da bi bili le-ti v zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah na voljo brezplačno. Prav tako stremijo k temu, da menstruacija ne bi bila več tabuizirana tema.

Violeta | Avtor: Violeta Violeta

Podjetje Violeta d.o.o. pomaga ženskam, kadar le lahko

Ker se tudi v podjetju Violeta d.o.o., kjer med drugim izdelujejo tudi damske vložke in vlažilne intimne robčke, zavedajo, da je lahko nakup teh za vsako žensko nujnih stvari precejšen finančni zalogaj, so se že lani odločili za velikodušno dobrodelno akcijo. O njej so povedali:

Podjetje Violeta d.o.o. je v decembru 2021 doniralo kar 2.520 paketov vložkov ženskam v varnih hišah. To smo storili, ker verjamemo, da si vsaka ženska zasluži, da ji menstruacija ne predstavlja dodatnih skrbi ali težav.  Upamo, da je naša donacija vsaj malo olajšala vsakdan osebam, ki so se znašle v težkih življenjskih situacijah. Kot podjetje se zavzemamo in si želimo, da bi bili higienski izdelki dostopni vsem, ki jih potrebujejo.

Violeta | Avtor: Violeta Violeta

Zakaj izbrati vložke We Care?

Za še posebej aktivne dame, ki se tudi v dneh menstrualne krvavitve ne odrečete rekreaciji in športnim aktivnostim, so na voljo Air Fit vložki. Ne vsebujejo barvil, umetnih belil in parfumov. Izdelani so tako, da se prilagajajo zahtevnim gibom telesa in bodo aktivnosti, kot so tek, fitnes, aerobika, pilates ter druge vrste gibanja, tudi med menstruacijo lažje; strah, da bo vložek ‘spustil’ in da se vam bo krvav madež pokazal na obleki, pa bo povsem odveč. 

Drugi v skupini izdelkov damskih vložkov znamke VIoleta so Cotton vložki, ki zagotavljajo celodnevni občutek nežnosti in varnosti, saj ne vsebujejo barvil, umetnih belil in parfumov. So dermatološko testirani – Inštitut ISPE iz Italije je s študijami potrdil, da ne povzročijo draženja in posledično zmanjšujejo možnost neprijetnih srbečic in vnetij. Ponašajo se z ultra tankim jedrom, ki zagotavlja maksimalno udobje, in z mehkimi vpojnimi kapsulami za celodnevni občutek suhosti.

Violeta | Avtor: Violeta Violeta

Za vsakodnevno rabo pa so tukaj še dnevni vložki Air Fit, ki so idealni v dneh, ko čakate menstrualno krvavitev, ali pa tudi povsem zunaj tistih dni v mesecu, saj zagotavljajo dolgotrajen občutek svežine.