Uporabno
2350 ogledov

Zakaj moramo izvajalce za gradbena dela čakati 4 mesece in več?

Gradbena dela Profimedia Fotografija je simbolična.
V zadnjem letu se je življenje popolnoma spremenilo.

Več časa smo preživeli doma, preizkusili smo delo od doma in posledično ugotovili, da imamo veliko časa za vsa tista gradbena dela, ki smo jih tako dolgo odlagali. Kdaj je boljša priložnost kontaktirati mojstre, kot pa takrat, ko vemo, da smo doma in lahko normalno nadzorujemo ter usklajujemo delo? Niste edini, ki tako razmišljate. Marsikdo je šele zdaj ugotovil, da lahko z manjšimi gradbenimi deli pošteno izboljša kakovost bivanja, ki je zdaj, ko smo veliko doma, še toliko bolj pomembna. Koronakriza, povečano povpraševanje, podražitev in primanjkljaj gradbenih materialov pa so prinesli svoje posledice. Če iščete mojstra, se pripravite, da morda ne boste prišli do njega tako hitro, kot ste pričakovali.

Zakaj so gradbinci trenutno tako zelo zasedeni?

Na prekomerno zasedenost gradbenih mojstrov je zagotovo močno vplivala koronakriza in želja ljudi po urejanju doma in prijetnejšem bivanju. Raziskava spletnega portala Houzz je pokazala, da je skoraj 80 % sodelujočih med epidemijo razmišljalo o obnovi ali urejanju doma z namenom izboljšati kakovost bivanja. Eden glavnih razlogov za razcvet prenov, obnov in novogradenj letos pa je tudi upočasnjena dobava surovin ter materialov za gradnjo kot zapozneli učinek pandemije. Kljub primanjkljaju gradbenih materialov se je povpraševanje po gradbenih delih neizmerno povečalo, kar bi lahko pripisali presežnim likvidnim sredstvom nekaterih investitorjev in temu, da v času protikoronskih ukrepov dolgo ni bilo dovoljeno izvajanje večine gradbenih del za fizične osebe.

Dodatno na trenutno zasedenost mojstrov vpliva še dejstvo, da se lahko nekatera gradbena dela izvajajo izključno v topli polovici leta, pa tudi za tista, ki jih je možno opravljati v vseh letnih časih, je v glavnem bolj priporočljivo, da se izvajajo poleti. V ugodnih vremenskih pogojih je namreč delo opravljeno veliko hitreje, bolj enostavno in brez nepotrebnih zapletov. Padavine, vlaga in mraz pa lahko naredijo veliko škode in upočasnijo gradbene procese. Zato se ni čuditi, da je povpraševanja trenutno še več in da je tudi zasedenost mojstrov večja.

Kateri mojstri so najbolj zasedeni?

Marsikdo je med koronakrizo začel z gradnjo (ali prenovo) nepremičnine, o čemer priča tudi to, da so bili mojstri za izkope in zemeljska dela, zidarji in geodeti med epidemijo med najbolj zasedenimi. Največ dela imajo trenutno gradbinci, ki opravljajo zunanja gradbena dela, vrtnarji, električarji, vodovodarji in razni serviserji za nujnejša popravila. Veliko povpraševanja je po tendah, menjavi oken, nameščanju solarnega sistema, urejanju okolice ...  

Če boste v kratkem potrebovali katero od naštetih storitev, vam svetujemo, da izvajalce čimprej kontaktirate. Čakalne dobe lahko trajajo celo štiri mesece ali več. Tako boste dobili približen občutek, kdaj lahko dokončate projekt, ki ste si ga zastavili. Če niste prepričani, kakšna je zasedenost mojstrov, ki bi jih v kratkem potrebovali, lahko preverite tudi na Omisli.si/gradnja-obnova.

Omisli.si | Avtor: Unsplash Unsplash

Ogromno povpraševanja je po zunanjih delih; urejanje okolice in vrta.

So gradbena dela zaradi povečanega povpraševanja dražja?

Glede na visoko povpraševanje po gradbincih in mojstrih za prenovo nepremičnin ter urejanje okolice lahko pričakujete, da bo cena njihovih storitev nekoliko višja kot prej. Poleg sezone ima velik vpliv na višje cene gradbincev tudi podražitev materialov in surovin. Med epidemijo so se namreč surovine zaradi ustavitve proizvodnje in zamud pri dobavi krepko podražile, med njimi najbolj kovinski, jekleni in opečni materiali. Kot je za MMC povedal neimenovan tehnični svetovalec za gradbene zadeve, se je cena dela gradbincev zvišala za okoli 10 odstotkov.

Možno je, da vam bo kljub temu uspelo najti izvajalca, ki bo delo opravil kvalitetno in ugodno. Vendar je dobro, da ste pripravljeni na to, da boste morali za enako storitev odšteti več kot pred epidemijo. Predlagamo, da se obrnete na izvajalca in oddate povpraševanje. Tako se boste prepričali na lastne oči in potem v miru izbrali tistega, ki vam najbolj ustreza. Če boste v bližnji prihodnosti potrebovali storitve, po katerih trenutno ni velikega povpraševanja, razmislite, če bi bil pravi čas morda sedaj. Morda je čas za obnovo kopalnice ali pa novo izolacijo?

Kje najhitreje najti kvalitetnega izvajalca za gradbena dela?

Če se vam z gradbenimi deli mudi, je pomembno, da čimprej kontaktirate izvajalce in dobite približen občutek, kako dolgo bo vse skupaj trajalo. Nekateri gradbene mojstre iščejo glede na osebna poznanstva in priporočila, drugi , pobrskajo po spletu in forumih. Namesto, da po nepotrebnem izgubljate čas z iskanjem izvajalcev na lastno pest, vam svetujemo, da se obrnete na Omisli.si. Tukaj so na enem mestu zbrani vsi preverjeni in ocenjeni mojstri za gradbena dela. Preprosto oddajte povpraševanje, kar vam bo vzelo le nekaj minut vašega časa. Potem vas bodo izvajalci kontaktirali sami in vam poslali ponudbe.

Ob oddaji povpraševanja lahko označite, ali vam je prioriteta nižja cena, kvaliteta ali hitrost izvedenega dela. Na podlagi več ponudb se nato odločite, kateri izvajalec bi vam najbolj ustrezal. Na tak način boste prihranili ogromno časa in denarja. Četudi se vam z gradbenimi deli morda še ne mudi zelo, lahko na Omisli.si preverite, kako dolgo bi trajalo, da pridete do ustreznega mojstra. Morda boste čakali zelo dolgo in se splača mojstra 'rezervirati' že zdaj. Tako boste dobro pripravljeni za naprej; ugotovili boste, pri katerem mojstru bo delo opravljeno najhitreje in najbolje.