Uporabno
5080 ogledov

Zakaj ne bi riža zamenjali za ajdo?

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Vam zmanjkuje zamisli za kosilo? Pripravite slastno ajdovo kašo s piščancem!
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Rižote, testenine na tisoč in en način, takšno in drugačno meso s prilogami. Včasih se mi zdi, da pogosto za kosilo kuhamo ves čas eno in isto, preprosto začne zmanjkovati zamisli za kaj malo drugačnega, kar pa ne bi zahtevalo nekih eksotičnih sestavin in ogromno časa za pripravo. Ena takšna preprosta in hitra jed, na katero rada pozabljam, je ajdova kaša. Tokrat smo jo pripravili s paprikašem iz prejšnjega dne.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

ZAJTRK: Žemljice z maslom in medom

A najprej je bil na vrsti zajtrk.

Za zajtrk so se na krožniku znova znašle sveže žemljice iz Eurospinove pekarne, na katere smo namazali maslo Land (250 g stane 1,79 evra) in nagrajeni Eurospinov med Dolciando – za 450 g cvetličnega medu Dolciando boste odšteli le 2,99 evra. Zraven so otroci popili vsak kozarec mleka (liter polnomastnega mleka Land v Eurospinu stane 65 centov), midva z možem pa sva dan znova začela z odlično kavo znamke Don Jerez.

KOSILO: Ajdova kaša s piščancem

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Današnje kosilo je bilo res hitro pripravljeno, saj nam je od včeraj ostala še slaba polovica okusnega paprikaša. Tako sem morala le po navodilih skuhati ajdovo kašo, za kilogram katere sem v Eurospinu odštela 1,99 evra.

Medtem ko se je kaša kuhala, sem pogrela paprikaš in na koncu oboje le dobro premešala in postregla. Zraven smo jedli še solato ledenko, ki nam je prav tako ostala še od kosila prejšnjega dne.

VEČERJA: Goveja juha in cmoki z mareličnim nadevom

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Tudi za večerjo nam je še od včeraj ostala goveja juha, v katero smo tokrat zakuhali zdrobove cmoke. Zanje potrebujete nekaj zdroba in eno jajce ter ščep soli. Jajce razžvrkljate, posolite, dodate toliko zdroba, da nastane ne preveč gosta zmes, nato pa z veliko žlico v juho, ki vre na manjšem ognju, oblikujete cmočke, ki so po približno petih minutah vretja že kuhani.

Juhi je tokrat sledila še ena zamrznjena jed, in sicer cmoki z mareličnim nadevom, čez katere smo polili stopljeno čokolado Dolciando. Ja, prav ste prebrali. Tu in tam otrokom dovolim, da si zamislijo obrok po svoji meri, in tako so si tokrat izbrali na prvi pogled morda malce nenavadno, a dejansko nadvse okusno kombinacijo. Kadar čas dopušča, sicer sadne cmoke pripravljam sama, pri čemer mi z veseljem pomagajo tudi otroci, a ko zmanjka časa, so Eurospinovi zamrznjeni cmoki dobrodošla rešitev. Za 500-gramski paket mareličnih cmokov sem odštela 1,65 evra.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ